Visokių tų purškalų ir pabarstų yra. Ir netgi ekologiškų, nekenksmingų. Tokių kaip miltai. Tačiau raginu nepamiršti, kad gamtinėje žemdirbystėje nenaudojame jokių purškalų ir pabarstų. Net pačių geriausių ir nekalčiausių. Gamtinėje žemdirbystėje ligų ir kenkėjų skaičių iki minimumo sumažina ekosistema, o augalo imunitetas apsaugo konkretų augalą nuo likusių kenkėjų. Reikėtų stengtis sukurti pas save ekosistemą ir duoti kopūstui subalansuotą mitybą, kad jis augtų sveikas, jo imunitetas būtų stiprus ir jis sugebėtų apsiginti nuo kenkėjų.
Štai šiemet gavome Kamienna glova kopūstų sėklų pagamintų žmogaus ir pasėjome šalia tą pačią veislę firmos gamintą iš pakelių. Tai savos gamybos augo akivaizdžiai vešlesni, didesni ir pralenkė firminius. Ir gynėsi jie geriau nuo kenkėjų.
O jeigu pradėsime purkšti, tai niekada tam galo ir nebus. Nupurkštas augalas nesimokys gintis nuo kenkėjų. Kam gintis, jei ateina žmogus ir nupurškia? O štai jeigu pakandžioja kenkėjai, tai augalas pradeda mokytis gintis nuo jų ir savo palikuonims perduoda tą sugebėjimą.
Tad kopūstams reikėtų stiprinti ekosistemą ir stiprinti jų imunitetą.
|