Gamtinė žemdirbystė
http://gz.home.lt/

Blyneliai iš įvairių lapų
http://gz.home.lt/viewtopic.php?f=23&t=186
Puslapis 11

Autorius:  Laimis Žmuida [ Sek Lie 28, 2013 8:47 pm ]
Pranešimo tema:  Blyneliai iš įvairių lapų

Prikabintas failas:
burokeliai.JPG
burokeliai.JPG [ 93.16 KiB | Peržiūrėta 3842 kartus(ų) ]


Blyneliai pagal Laimio ir Gabrielės tešlos gaminimo būdą

Burokėlių blynai
Reikia:
[*]burokėlių lapų su lapkočiais. Tinka ir mangoldai. Galima pamaišyti. (Manau, panašiai tikti gali bet kokie valgomi lapai, tiek kultūrinių augalų, tiek laukinių augalų. Reikėtų išbandyti).
[*]kvietinių miltų;
[*]saulėgrąžų branduolių.

Lapus supjaustyti. Įberti saujelę saulėgražų branduolių. Užberti kvietinių miltų. Maišant masę apvelti miltais. Miltų nepadauginti, nes tuomet nesigaus traškūs kotletukai. Į masę po truputį vis pamaišant įpilti vandens. Jo reikia tiek, kad masė būtų lipni, tai yra būtų galima šaukštu formuoti kotletus (o gal tai blynai). Aš tai dar šią masę pasūdyčiau. Bet mano bičiuliai labai minimaliai vartoja druską, tai mane įtikino, kad nereikia. Iš pagamintos masės šaukštu formuojami blyneliai ir iškepama įpylus į keptuvę aliejaus. Gaunasi traškūs kotletukai. Valgant ant jų tinka užsidėti sviesto. Gali jie būt valgomi su bulvėmis, su agurkais. Mes valgėme vienus. Man labai patiko.

Dabar galiu drąsiai teigti kad šį tešlos paruošimo metodą galima panaudoti su bet kokiais valgomais daržo ar lauko augalais. Turėsime tik skirtingą kvapą, o skoniai kažkuo bus panašūs.

Galinsogų blynai
Reikia:
[*]galinsogos žolės daug (tai daržų įsibrovėlė dar liaudyje vadinama „amerikonka“ arba „rudenine“. Šis augalas valgomas, gero skonio, neturi pašalinio kvapo. Gali būti naudojama salotoms, žaliesiems kokteiliams ir kitur);
[*]svogūnas (tiks ir roputė, ir laiškai);
[*]kvietiniai miltai;
[*]saukėgrąžos (1-2 šaukštai);
[*]aliejus (kepimui).

Toliau viską daryti kaip su burokėliais. Sūdyti, jei norime, reikia iškepus. Tuomet blyneliai bus tikrai traškūs. Galizogos blyneliai man buvo skanesni už burokėlių

Kviečiu pasižvalgyti ir įsižiūrėti http://www.kitoksdarzas.lt/pasidairius-ir-isiziurejus

Eimutė

Autorius:  Fleitutė [ Ket Rgp 07, 2014 2:23 am ]
Pranešimo tema:  Re: Blyneliai iš įvairių lapų

O būtinai saulėgrąžų reikia? Skaičiau, kad kaitinant aliejingas sėklas išsiskiria nuodingi junginiai, ir net į duoną jų nerekomenduojama dėti...
Mes, pagal močiutę, galinsogą vadinam minkštakaule, iki šito forumo atradimo maniau, kad ji iš tikrųjų taip vadinasi :D

Autorius:  Laimis Žmuida [ Ket Rgp 07, 2014 6:56 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Blyneliai iš įvairių lapų

Pagrindas yra lapai sulipdyti su miltais ir vandeniu. Ir viskas. O visa kita - improvizacija. Kas ką nori, tas to dadeda.

Autorius:  Fleitutė [ Pir Rgp 18, 2014 12:40 am ]
Pranešimo tema:  Re: Blyneliai iš įvairių lapų

Iš burokėlių lapų ir kotų vien su miltais ir vandeniu tikrai labai skanūs blynai išėjo, net vaikai valgė, nors jokios sriubos su lapais nevalgo. O antrą keptuvę su galinsogom kepiau - vaikai tik paragavo ir nevalgė, o ir man labai neįprastas žoliškas skonis. Po truputį žolių įmaišius į salotas ar blynus - susivalgo, bet vienos kol kas nelabai mums lenda, matyt, reikia ilgiau pratintis.

Autorius:  Laimis Žmuida [ Pir Rgp 18, 2014 2:25 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Blyneliai iš įvairių lapų

Buroklapiai stori, tai rimtesnis blynas gaunasi, o iš žolių tai jie tokie traškūs ir ne tokie skanūs. Gal pabandykit pamaišyti buroklapius su žolėmis, gal taip valgys. Arba tiesiog darykit buroklapius, jei jau juos valgo, o kai užaugs vaikai, tai patys pradės valgyt žoles.

Autorius:  Fleitutė [ Ant Rgp 19, 2014 2:50 am ]
Pranešimo tema:  Re: Blyneliai iš įvairių lapų

Jei mes pavyzdį rodysim, įpras ir vaikai, bet kad mums patiems sunku priprast prie tų žolių... :) Ne dėl blyno traškumo ar storumo, bet dėl paties žolių skonio.

Autorius:  Eimute [ Tre Rgp 20, 2014 2:19 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Blyneliai iš įvairių lapų

O man kaip tik plonas traškus blynas skanesnis. Ir kam daviau ragauti, tai žolių blynai buvo skanesni. Man asmeniškai nepatinka buroklapių kvapas. Matyt čia skonio reikalas, o gal net pschologinė nuostata: daržovė - valgoma, o žolės - ne žmonėms valgyti.

Autorius:  Fleitutė [ Pir Rgp 25, 2014 2:48 am ]
Pranešimo tema:  Re: Blyneliai iš įvairių lapų

Žolių valgymas - įpratimo ir skonio reikalas. Prie kokio maisto priprantam, tas ir skanus atrodo, o naujas iškart pamėgiamas turbūt tada, kai neturi ryškaus specifinio skonio. Vaikai, pvz., irgi vėliau įpranta valgyti aštraus ir specifinio skonio daržoves. Buroklapiai man visai neutralūs atrodo, o žolių skonis - labai specifinis. Ne visų, tikriausiai, bet galinsogos man prie tų aštresnių, kaip ir garšvos. Dilgėlės, balandos - prie neutralesnių, tik pažiūrėjus į balandą man vis akyse tas milžiniškas oksalo rūgšties kiekis stovi, nors tu ką :D

Puslapis 11 Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/