Gamtinė žemdirbystė
http://gz.home.lt/

Šermukšniai
http://gz.home.lt/viewtopic.php?f=23&t=583
Puslapis 11

Autorius:  Fleitutė [ Ket Rgp 14, 2014 5:38 pm ]
Pranešimo tema:  Šermukšniai

Apie šermukšnius forume radau tik prie sodinimo, o gal kas papasakotų, kaip juos vartoja? Vienų nelabai privalgysi...
Mums parvežė uošviai kibirą šermukšnių, siūlo uogienę virti, internete radau tokį receptą:

Ingredientai:

Šermukšnis, uogos, 1 kilogramas
Cukrus, 1 kilogramas
Vanduo, 3 stiklinės
Gaminimas:

Uogienei uogos renkamos po pirmųjų šalnų — pašalusios arba, surinkus anksčiau, prieš verdant palaikomos per naktį šaldytuve, kad sušaltų. Po to iš lengvo atšildomos, nuplaunamos ir nurenkamos nuo kotelių. Uogos užpilamos šaltu vandeniu ir kaitinamos, kol vanduo pradeda virti. Po to karštas vanduo nupilamas, uogos vėl užpilamos šaltu vandeniu ir vėl kaitinama, kol vanduo užverda. Taip pakartojama 3 kartus. Vanduo ištraukia uogų kartumą, nes jame ištirpsta dalis rauginių medžiagų.
Iš cukraus ir vandens išverdamas sirupas, atvėsinamas, juo užpilamos iš vandens išgriebtos uogos ir laikomos apie 24 val. kad prisigertų sirupo. Sekančią dieną uogos su sirupu iš lengvo kaitinamos, kol pradeda virti. Uogienė verdama 10— 15 min., graibant putas. Po to, jei sirupas dar skystas, uogos išgriebiamos kiauriniu į dubenį, o sirupas dar pavirinamas iki norimo tirštumo ir karštas užpilamas ant uogų. Indas kelis kartus sukrečiamas, kad uogos vienodžiau plūduriuotų sirupe, tuomet supilama į kaitintus stiklainius ir hermetiškai uždaroma.


Mama siūlo džiovinti ir paskui arbatą virti. Įdomu, kaip dar būtų galima juos panaudoti, uogienę verdant ir tiek nupylinėjant, ko gero, ir vitaminų daug nusipila :)

Autorius:  jolitabal [ Pen Rgp 15, 2014 8:05 am ]
Pranešimo tema:  Re: Šermukšniai

Raugintos sermuksniu uogos

Sermuksnio uogu,
litras vandens,
du sąukstai cukraus,
5-7 gvazdikeliai,
lazdele cinamono

Pirmu salnu pakastas uogas nuplauti, supilti i inda. Uzvirinti sirupa su cukrumi ir prieskoniais, atvesinti ir supilti anty uogu. Uzdengti medziaga ir palaikyti savaite kambario temperaturoj. Veliau laikyti vesioj vietoj. tinka valgyt po menesio.

Knygoj "Metai uz stało" yra sermuksniu/putinu uogienes, sermuksniu drebuciu ir sermuksniu saldainiuku recptai, jei idomu, parasysiu.
p.s. atleiskit uz rasyba - siuolaikine technika visiskai netobula...

Autorius:  Laimis Žmuida [ Pen Rgp 15, 2014 8:25 am ]
Pranešimo tema:  Re: Šermukšniai

Taip, įdomu, parašykit.

Autorius:  jolitabal [ Pen Rgp 15, 2014 8:50 am ]
Pranešimo tema:  Re: Šermukšniai

Šermukšnių/putinų uogienė

1kg uogų mišinio, 2l vandens, 500g cukraus.
Uogas virti vandenyje kol pusė jo nugaruos. Pertrinti per sietą, įberti cukraus ir dar pavirti ant silpnos ugnies. Supilti į stiklainius ir sandariai uždaryti.

Šermukšnių drebučiai

1kg uogų, 1 kg cukraus, 2 stiklinės vandens.
Uogas užpilti karštu vandeniu ir pavirti kol suminkštės. Ant suminkštėjusių uogų užpilti vandens ir masę sukrėsti į drobinį maišelį. Išspausti sultis, suberti cukrų ir užvirinti. Supilstyti į iškaitintus stiklainius ir aprišti pergamentiniu popieriumi.

Šermukšnių saldainiukai

1l uogų, 1kg cukraus, stiklinė vandens, stiklinė miltelinio cukraus, vanilino.
Uogas nuplikyti verdančiu vandeniu. Iš pusės cukraus ir vandens išviri sirupą ir juo užpilti šermukšnius. Užvirinti, ataušinti ir kaiurasamčiu išgriebti uogas. Į sirupą suberti likusį cukrų, pavirinti kol sutirštėja, suberti uogas ir vėl pavirinti. Kai ataušta uogas išgriebti ir džiovinti krosnyje, apdžiūvusias uogas pavolioti cukraus sirupe. Taip kartoi 3-4 kartus. Į miltelinį cukrų suberti vanilę ir tuo mišiniu apvolioti saldainius prieš paskutinį džiovinimą.

N. Marcinkevičienė, "Metai už stalo".

Autorius:  Eimute [ Pen Rgp 15, 2014 11:03 am ]
Pranešimo tema:  Re: Šermukšniai

Kai paskaitai receptus, tai daug darbo, bet mažai naudos.
Pernai man buvo atidavę nemažą maišelį džiovintų šermukšnių. Jas vis įdėdavau virdama obuoliukų ar razinų kompotą. Skaniai valgėsi.

Autorius:  LLaurynas [ Pen Rgp 15, 2014 11:01 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Šermukšniai

Sveiki. As kai sodyboj pasibaige obuoliai dziovinti, issitraukiau nelikvidus- dziovintus sermuksnius. Ir man jie visai suejo. Nepalyginsi su zaliais. Tai cia turbut paprasciausias sermuksniaus receptas ir panaudojimas:)

Autorius:  Fleitutė [ Šeš Rgp 16, 2014 4:29 am ]
Pranešimo tema:  Re: Šermukšniai

Ačiū už receptus! Bet tikrai, darbo daug... Ko gero, tikrai paprasčiausia sudžiovinti, bet gal ir įdomi mintis truputį pavirinus (o gal dar po to pamirkius) sirupe išdžiovinti - vaikai geriau valgytų :)
Dar, girdėjau, vaikams karolius iš šermukšnių suveria, benešiodami po uogytę ir sulesa :)
O iš džiovintų išvirus kompotą - ir patys tirščiai skanūs, ar tik skystimas?
O gal į kokią obuolienę įmaišyt galima?
Parašysiu, kai ką nors išbandysiu, kol kas šaldiklin sutalpinau, nes daug kur rašo, kad reik skinti šalnų pakąstas uogas. Gal tikrai šaltis kartumą nuima.

Autorius:  Eimute [ Šeš Rgp 16, 2014 11:47 am ]
Pranešimo tema:  Re: Šermukšniai

Su obuolienę kažkada esu dariusi. Aš jų nešaldžiau. Tinka su obuoliene. Atsiranda toks skonis, kuris labai tinka kai apima jausmas, kad kažko nori bet nežinai ko :)

Puslapis 11 Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/