Kaip tik šiuo metu rašau straipsniuką apie tai kuo skiriasi permakultūra nuo gamtinės žemdirbystės. Lietuviškoji gamtinės žemdirbystės mokykla kaip tik ir gimė įvedus postulatą apie vitaminus, t.y. kad augalai patys nemoka pasigaminti vitaminų ir kitų bioaktyvių medžiagų. Jas pagamina mikroorganizmai gyvenantys šaknyse ar šalia šaknų. Mes gerai maitiname dirvožemio mikroorganizmus, todėl gamtinės žemdirbystės produktai yra skanesni, kvapnesni ir turi daugiau vitaminų nei užauginti kitose žemdirbystės formose. Tai vitaminų nepavyks išvengti, nes tai vienas pagrindinių GŽ postulatų.
Tačiau povils irgi gerai sako. Mokslininkai prisipažįsta, kad suprato ir įvardino tik keliolika vitaminų, o jų yra gal koks tūkstantis. Todėl remtis vien atrastais vitaminais dėliojantis dietą pagal paros normą neišeina. Kaip būti sveikam mokslas dar negali pasakyti. O gamtinėje žemdirbystėje mes turime tikėjimą gamta - jei gamta tiek laiko išmaitino žmoniją ir ji vis dar gyva, tai jos maistas žmogui tinka. Ir nereikia žinoti jokių vitaminų pavadinimų ir jų funkcijų. Tiesiog maitintis iš gamtos. Čia yra visi vitaminai kurie reikia ir reikiamomis dozėmis, reikiamu laiku, ir šviežūs.
Bet dėl smulkinimo, sandėliavimo ir terminio apdorojimo nesutikčiau. Gamtoje to nėra. Kaip tik yra priešingai, maistas šviežias, nekepintas, nevirtas ir imamas nesmulkintas ir nesandėliuotas tiesiai nuo augalo. Taip turėtume stengtis daryti ir mes, jei norime būti gamtiškais. Tada gal ir senoliai turės dantis ir galės kramtyti.
Žaliavalgių būna visokių. Vieni perka blenderius (smulkintuvus) ir viską smulkina, taip pat vartoja atvežtinius bananus, datules ir migdolus. Ir paskui susigriebia, kad dantys darbo neturi, todėl jie kompensuodami kramto guminius kamuoliukus, kad lavinti žandikaulį. Bet yra žaliavalgiai, kurie valgo daugiausiai vietinius augalus ir nesmulkina su blenderiu, stengiasi visą augalą valgyti, netgi nemaišytą su kitais. Tai tokie žaliavalgiai yra labai arti gamtos. O svarbiausia žiūrėti ne ką kiti blogai daro, o ką pats darai gerai ir stengtis dar labiau patobulinti savo paties dietą.