Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ant Kov 19, 2024 8:44 am

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 12 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: Ket Lap 14, 2013 11:02 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Rgs 01, 2013 10:07 am
Pranešimai: 253
Tas taip, bet tada reikia keist terminą. GŽ- per siauras. Prie ko gi GŽ ir drabužiai? Jų nešiojimas niekaip nesusijęs su žemdirbyste, o visą gyvenimo būdą vadint GŽ irgi nelabai išeina...


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Lap 14, 2013 12:42 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Tai va, pasisekė anglams, jie turi žodį permakultūra, kuris tinka bet kam. Pas mus nebent išeitų gamtinė kultūra, tas apimtų viską, kaip ir permakultūra, tačiau nebūtų toks aiškus.

Kita vertus, galima naudoti ir nevisai tikslų pavadinimą. Kol kas kai pasakai GŽ drabužiai, tai žmonės supranta ką turi omenyje. O kalbos funkcija ir yra perduoti mintis. Visiškai tikslių terminų nebūna, svarbu, kad žmonės susikalba.

Dar būtų galima skaidyti - gamtinė žemdirbystė, gamtiniai drabužiai, gamtinė buitis, gamtinė ekonomika ir visa tai apjungtų gamtinė kultūra. Arba tiesiog neišradinėti dviračio ir vadintis permakultūra. Visas pasaulis supranta, nors ir ne lietuviškas terminas. Bet kiek gi grynai lietuviškų terminų kalboje yra? Vien šiame tekste pavartota dvylika tarptautinių žodžių.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Lap 14, 2013 12:58 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Rgs 01, 2013 10:07 am
Pranešimai: 253
Aš irgi taip manyčiau. Yra visiems suprantamas terminas (permakultūra) ir viskas aišku. O GŽ palikim grynai žemdirbystei, kur kalba eina apie augalų ar gyvūnų auginimą. Būtent auginimą, ne kitokį gavimą. Juk negalim sakyt: GŽ grybavimas ar GŽ žvejyba. Ir tai jis (GŽ) man kuo toliau, tuo labiau nepatinka. Pats žodis "žemdirbystė". Žemė juk nedirbama, o siekiamybė- iš viso tik laukinių augalų ir gyvūnų naudojimas. "Ūkininkavimas" irgi nepatinka, asocijuojasi su visai kitokiu gyvenimo būdu, koks nėra mūsų siekiamybė... Tai net nežinau...


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Lap 14, 2013 1:04 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
O "ūkininkavimas" visai neblogas terminas. Gamtinis ūkininkavimas apima visas sritis - žemdirbystė, gyvulininkystę, buitį, grybavimą, aplinkos tvarkymą, sodus, miškus ir visa kita. Ūkininkavimas reiškia tam tikrą tvarkymąsi aplinkoje. Gamtinis ūkininkavimas, tai tie patys grybavimai, uogavimai, žvejojimai, tvorų taisymai, žemdirbystė ir visas tavo gyvenimo būdas kaip tu jį pasitvarkai, t.y. ūkininkauji, vedi ūkį, darai pagal savo tvarką.

O jei jau ne tavo tvarka, jei eini į mišką, tada jau tiesiog vadini rankiojimu iš gamtos.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Lap 14, 2013 1:12 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Rgs 01, 2013 10:07 am
Pranešimai: 253
Nu bet ūkininkavimas apima tik tai, ką augini. Ir nesakysim juk: "gamtinio ūkininkavimo drabužiai" ar "drabužiai naudojami gamtiniame ūkininkavime". Gal tada tiesiog "kultūra". Jeigu ne perma-, tai gali būt "gamtinė kultūra". Į kultūrą tai jau įeina viskas, ir pjūklas, ir drabužiai, ir namai, ir ūkininkavimo būdai, ir rankiojimas ir t.t. Žodis tarptautinis, bet gal ir neįmanoma rast lietuviško termino, juk niekada nebuvo poreikio kažkaip pavadint gyvenimo būdą, kol viena kultūra vienijo dideles žmonių grupes. Tik dabar, kai vos ne kiekvienas žmogus priklauso kitai kultūrai, atsiranda poreikis pavadinimams.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Lap 14, 2013 1:55 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Ūkis yra platesnė sąvoka ir apima ne tik auginimą:
http://lt.wikipedia.org/wiki/%C5%AAkis

Kai kuriuose ūkiuose gali būti visai nieko neauginama. Svarbu, kad vyksta kokio nors tipo veikla, t.y. ūkininkaujama. Lietuvos ūkis apima ir miškus, žemdirbystę, gyvulininkystę, tačiau galima įsivaizduoti ir pilnai pramoninę valstybę ar turistinę, kuri gyvena vien iš paslaugų teikimo turistams, bet šios šalys, nors ir nieko neaugindamos tvarko savo ūkį. Tavo ūkyje gali būti tik rakandai, technika, statybinės medžiagos ir tu su jomis tvarkaisi. Jokio auginimo. Namų ūkyje tvarkomasi vedant buhalteriją, tvarkant aplinką (renkant šiukšles, šveičiant grindis) ir rūpinantis šildymo kaštais.

Ir galima paklausti žmogaus ar jis gamtiškai ūkininkauja (tvarkosi savo kieme) ar negamtiškai. Buitį savo tvarkosi gamtiškai ar negamtiškai. Žinoma, terminas "kultūra" dar geriau visa tai apibrėžia ir lengviau apima tokias sritis kaip drabužiai, mokymas ir pan.

Galbūt tik iš pradžių ausį rėžia derinys "gamtinė kultūra", bet su laiku taps labai įprastu ir lengvai naudojamu terminu.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Lap 14, 2013 2:35 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Rgs 01, 2013 10:07 am
Pranešimai: 253
Tai davai, keičiam :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Lap 14, 2013 3:58 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Tai po truputį pasikeis. Vartojant terminus atitinkamus vis keisis keisis ir pasikeis.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Lap 16, 2013 10:15 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Tre Kov 27, 2013 10:36 pm
Pranešimai: 197
Permakultūra visai geras pavadinimas. Mūsų kaimynai latviai ir lenkai šį terminą atrodo naudoja kaip pagrindinį. Dėl nelietuviškumo, tai gi ir kultūra nelietuviškas. Dėl įpratimo - tereikia pradėti vartoti, greit įprasim, o kas skaito kitom kalbom, tiems tas pavadinimas ir taip įprastas


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Lap 17, 2013 10:29 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Lie 30, 2013 7:49 pm
Pranešimai: 406
Man permakultura irgi patinka, o va gamtine zemdirbyste asocijuojasi su darzais tik, siaurokai:)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Lap 18, 2013 9:19 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pir Vas 18, 2013 12:51 pm
Pranešimai: 74
Aš kai mačius permakultūrinių daržų gyvai, tai man terminas „permakultūra“ nelabai patinka. :) (Daržai kaip daržai, panašūs į daugumą mažų daržiukų Lietuvos kaime, tik dažnai labai daug vargta įrengiant specialias lysves, kurių jiems vis tiek realiai nereikia, nes ir taip viskas auga, ...) Permakultūros principai tikrai geri, tačiau praktika, kiek susidūriau, tai šiaip sau. Tai su tokiu judėjimu nesinori per daug sietis. Anglakalbiams, kad maždaug būtų aišku apie ką eina kalba, pasakai, kad tai viena iš permakultūros krypčių ar mokyklų. Bet kuo užsiimi, tai nėra permakultūra, kaip ji suvokiama pasaulyje, realiai neužsiimi tokia permakultūra, kokia yra jos praktika.

Man GŽ asocijuojasi su paprastumu, lengviausiai pasiekiamų, vadinasi gamtiškiausių kelių paieškom, o permakultūros praktikoje, kiek mačiau, labai daug bereikalingo, net atrodytų ritualinio darbo, nors taip nereikia visai. Kurių galų tos specialios lysvės su krūva visokių sluoksnių, tos pakeltos spiralės, kai žemės ir taip daug, visokie sisiukų atskyrimai. Kažkokia magija. :) Beveik biodinamika.

Dėl gamtinės kultūros. Pilnas pavadinimas „Gamtinė kultūra“ retai kada būtų vartojamas, o santrumpa tai kas – GK? Jau geriau šimtą kartų tada GŽ. Nes ir vėl reiktų aiškint kas tas „GK“. Kas yra GŽ, dalis žmonių bent girdėję, o įdiegt naują terminą reikia nemažai pastangų.
Ir dar plius nemanau, kad GK kuo nors labai pranašesnis terminas už GŽ. Kai pasakoma „gamtinė kultūra“, iš vis nesuprantu apie ką eina kalba. Lyg ir per daug abstraktu. Gamtiniai drabužiai – tai čia kas? Nuogam vaikščiot, suyrantys greitai ar kas? Man kol kas patinka terminas „GŽ drabužiai“ ir t.t. Jei kas klausia kas tas GŽ, galima paaiškinti, kad viskas prasidėjo nuo gamtinės žemdirbystės, vėliau pereita ir į kitas gyvenimo sritis. GŽ ir tiek. Kai išgirstu, man aišku, kad tai ta pati filosofija, tik kitose gyvenimo srityse.

O geresnis pavadinimas, manau, atėjus laikui, jei reikės, pats atsiras. :P :) Dabar nematau kur skubėti ar didelės prasmės netobulą pavadinimą keisti lygiai tokiu pačiu netobulu.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Lap 18, 2013 12:27 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Gamtinė žemdirbystė skiriasi nuo permakultūros. "Perma", reiškia ilgaamžiškumą, nuo angliško žodžio "permanent". Bet ilgaamžiai, t.y. ne vienmečiai gali būti visokiausi kūriniai, kurie net nėra gamtiški. Permakultūroje žemė ariama, naudojamas kompostas, užkasamas mėšlas, naudojami šiltnamiai, dirbtinis laistymas,naudojamos visokios neekologiškos medžiagos - kartonai, laikraščiai, ruberoidas, plėvelės, padangos, cementas lysvėms statyti. Visa tai ne gamtiniai dalykai, kurių pas mus stengiamasi vengti. Permakultūra taip pat apima ir auginimą ant palangės ar balkone. Kaip suprantate ten nėra jokios gamtos. Nei mikrobų, nei vabaliukų, oro drėgmė kitokia, nei paukščių, nei žvėrelių, nei sliekų, nei gyvos dirvos, nieko. Toks dalykas prie žodžio "gamtinė" jau nesiderina, o prie žodžio permakultūra - derinasi.

Iš tiesų mano matyti permakultūriniai daržai labiau panašūs į tradicinius kaimo bobučių daržus, o mūsų gamtinius daržus bandom privesti prie gamtos. Skirtumas yra ir pasivadinus kitaip jau kiekvieną kartą tariant naują terminą ir visą kontekstą suprasime kiek kitaip.

Aš irgi už tai, kad kokiam užsieniečiui pasakai - permakultūra ir viskas, o lietuviui reikia sakyt gamtinė žemdirbystė ar kokį kitą sugalvosim. Dar užsieniečiui reikia pasakyt, kad lietuviškoji permakultūros mokykla kiek kitokia, unikali, arčiau gamtos ir pavardint tuos - šiltnamius, kompostus, arimą ir pan.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 12 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007