Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Tre Lap 20, 2019 7:55 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 16 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Varnalėšos
StandartinėParašytas: Ket Geg 16, 2013 11:47 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3280
Miestas: Ukmergės raj.
Varnalėšų lapkočiai nulupami kaip rabarbaras ir pakepami su bulvėmis. Arba galima ir nelupti. Supjaustyti reikia skersai, kad sutraukyti "siūlus".


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Geg 19, 2013 9:38 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 9:35 pm
Pranešimai: 563
Miestas: Širvintų raj.
Varnalėšų lapkočių skaidulinė medžiaga nusitrina tiesiog perbraukus per lapkotį pirštais. Į troškinį dėjau nelupus. Irgi puikiai. Receptukas: VARNALĖŠŲ LAPKOČIAI MAISTUI

Siūlau išbandyti varnalėšų lapkočius, turtingus įvairių vertingų maistinių medžiagų. Ruošiant juos maistui, verta nuvalyti šiurkštesniu dantų šepetėliu, taip nusiima paviršinis skaidulinis sluoksnis. Valant, ne pro šalį užsidėti gumines pirštines, kad išvengti rankų pajuodavimo (bet rankų tepimas, dar vienas įrodymas apie vertingų medžiagų gausą lapkočiuose). Supjaustytus lapkočius naudokite, kaip šparagines pupeles.

 Supjaustytus lapkočius dedame į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir troškiname. Galima kartu įdėti sutarkuotų morkų, šiek tiek papjaustyto svogūno. Jei nededame svogūno, tinka į pabaigą įdėti sutraiškyto česnako. Į troškinimo pabaigą įdedame sviesto arba grietinėlės, mėgstamų prieskonių, pasūdome. Man patinka petražolės, gelsvė, salieras. Šių dalykų nemaišau, dedu ko nors vieno. Gauname skanų patiekalą, kuris tiks valgyti su duona. Taip pat troškinys yra puikus garnyras prie mėsos ar žuvies. Man labai skanu su pakepintais vištienos filė gabaliukais.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Varnalėšos
StandartinėParašytas: Sek Bal 13, 2014 7:25 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ket Gru 05, 2013 12:08 am
Pranešimai: 345
Miestas: Vilniaus raj. Riešė/Širvintų raj. Jauniūnai
Iš straipsnio, apie varnalėšas:
skaniausi lapkočiai, pirmieji lapai ir žiedynkočiai. Lapkočius reikėtų nulupti, bus ne tokie kartūs. Jų skonis panašus į žalios bulvės, tad galima vietoje jų dėti į sriubą. Ūglius pakepinus svieste skonis primena žiedinį kopūstą. Varnalėšų šaknis galima valgyti ir žalias kaip salotas.

Dar nuoroda:
http://www.sveikatossodas.lt/index.php? ... 89&tid=560


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėšos
StandartinėParašytas: Pir Bal 14, 2014 11:07 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 9:35 pm
Pranešimai: 563
Miestas: Širvintų raj.
Lapkočiai neturi jokio kartaus skonio - kabu iš patirties, o ne iš skaitytų straipsnių. Pakepinti lydytame svieste ir apibarstyti džiuvesėliais primena šparagus ar žiedinius kopūstus. Lapkočius galima naudoti visur kur naudotume šparagines pupeles. Tikrai skanu, jokio nemalonaus kvapo.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėša
StandartinėParašytas: Pir Bal 14, 2014 11:13 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 9:35 pm
Pranešimai: 563
Miestas: Širvintų raj.
Lapkočiai. Lapkočiai primena rabarbarų lapus. Juos nuplauname ir šiurkščiu dantų šepetėliu nušveičiame paviršinį sluoksnį. Atliekant lupimo darbą, verta užsidėti gumines pirštines, jei bijome pajuodusių rankų.

Trumpai apverdama pasūdytame vandenyje ir valgoma apipilti tirpintu sviestu ar kokiu nors kitu padažu.

Lapkočius tinka dėti į sriubas ir daržovių troškinius.
Apdorotus lapkočius dar sveikiau valgyti žalius įmaišius į salotas, užpilus citrinos sultimis ir aliejumi. Į salotas tinka įvairūs komponentai: svogūnų laiškai, topinambai, saulėgrąžų branduoliai, graikiniai riešutai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėša
StandartinėParašytas: Pir Bal 14, 2014 11:13 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 9:35 pm
Pranešimai: 563
Miestas: Širvintų raj.
Daugiau patarimų
http://www.kitoksdarzas.lt/Forum/ViewThread/5


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėša
StandartinėParašytas: Pen Bal 25, 2014 1:35 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 01, 2014 10:02 am
Pranešimai: 107
O varnalėšų lapai neapdoroti kartūs? panašiai kaip pienės?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėša
StandartinėParašytas: Pen Bal 25, 2014 2:31 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3280
Miestas: Ukmergės raj.
Taip, neapdoroti nefaini. :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėša
StandartinėParašytas: Pen Geg 02, 2014 10:49 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Sau 11, 2014 6:48 pm
Pranešimai: 36
Miestas: Valkininkų sen., Varėnos r.
Vakar pirma karta paragavau varnalesu saknu keptu ant sviesto. Patiko. Patarimas - pjaustykite skersai, o ne isilgai, nes saknis "siūliné" ir stringa tarp dantu supjauscius isilgai. Is kitos puses pavasari ne visos saknys storos ir nelabai skersai ka pripjaustysi.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėša
StandartinėParašytas: Pen Geg 02, 2014 12:04 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3280
Miestas: Ukmergės raj.
Bet jaunos plonos turi mažiau siūlų ir galima tokiais gabaliukais kaip piršto nareliai pjaustyti ir puikiai susikramto. Storas šaknis aš nulupu, supjaustau grežinėliais ir kepu, o plonas apvalau, apiplaunu ir į puodą, nes nėr ten ką skusti. Verdu su lupyna. Nulupu kai išverda. Arba nenulupu.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėša
StandartinėParašytas: Pen Geg 02, 2014 1:42 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Lie 30, 2013 7:49 pm
Pranešimai: 406
o as kepiau lapkocius, tai visai patiko irgi, tik sunkiai luposi irgi...


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėša
StandartinėParašytas: Pen Geg 02, 2014 5:11 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3280
Miestas: Ukmergės raj.
Pas mus lapkočiai dar maži. Nėra ko lupti. O po kurio laiko išvis nusprendžiau nelupti. Nuplaunu, supjaustau grežinėliais ir kepu su bulvėmis.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėša
StandartinėParašytas: Pen Geg 02, 2014 10:42 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 9:35 pm
Pranešimai: 563
Miestas: Širvintų raj.
Tikrai nebūtina lapkočių lupti


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėšos
StandartinėParašytas: Pir Geg 05, 2014 4:10 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Lie 30, 2013 7:49 pm
Pranešimai: 406
Bandysim nelupt, nes labai jau demotyvuoja tas lupimas:)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėšos
StandartinėParašytas: Ket Rgp 21, 2014 9:00 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Sau 11, 2014 6:48 pm
Pranešimai: 36
Miestas: Valkininkų sen., Varėnos r.
Na draugai. Ar jau kasame ir valgome, ar reiktu dar lukterti? As apie varnalesas.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varnalėšos
StandartinėParašytas: Pen Rgp 22, 2014 10:46 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 9:35 pm
Pranešimai: 563
Miestas: Širvintų raj.
Jei yra pirmamečių storų šaknų, tai taip ir darom. Bet tai galima padaryti ir spalį.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 16 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007