Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 3:45 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 32 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: Pen Rgs 12, 2014 7:25 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Bir 30, 2013 8:04 pm
Pranešimai: 316
Atsiliepia nemažai augintojų kurie galėtų auginti ir gaminti švarų ir sveiką maistą . Matosi kad žmonės ieško galimybių užsidirbti už sąžiningai užaugintą maistą ir labai džiugu kad tokių dar yra :D
O GŽ labai mažai sakyčiau beveik nėra..... :(

Taigi Laimi šitame forume mums ši tema tampa nebeaktuali gali ramia sąžine ją visą trinti. :D


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Rgs 13, 2014 10:03 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Sau 11, 2014 6:48 pm
Pranešimai: 36
Miestas: Valkininkų sen., Varėnos r.
Zoot, o tu pats neparasei sau laisko? Ta prasme pats neauginsi ypatingu produktu? Galetum nuo saves pradeti, o paskui ziurek visi mes pas tave eilej stovesim. Nemanau, kad taip greit reikia pasiduoti, dar gal pora savaiciu palauk.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Rgs 13, 2014 10:57 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Bir 30, 2013 8:04 pm
Pranešimai: 316
:D


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Rgs 14, 2014 1:35 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pen Kov 21, 2014 4:22 am
Pranešimai: 606
Miestas: Kaunas
Švariai augint aiškiau nei gamtiškai, žinai, kad nepili chemijos ir ramu. O gamtiškai... jei mulčiuoji, tai gal nepakankamai, tada palaistai ir jau negamtiška, gal takeliuose per mažai žolės ir sraigės bei varlės nelaksto, tai jau vėl nelabai gamtiška, o gal nauja lysvė ir nelabai seniai sukasta, gal per gerai nuravėta, tai iš viso gamtiškumu nekvepia, kad ir mulčiuota... Arba kaip pas zoot, pavasarį viskas suarta :) Aukšta kartelė gamtiškumui, aš dar ilgai manysiu, kad auginu švarų maistą, bet nebūtinai gamtišką... Gal ir kiti švaraus maisto augintojai panašiai mąsto... :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Rgs 14, 2014 6:07 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Bir 30, 2013 8:04 pm
Pranešimai: 316
Tai kada ir kas parašys GZ apibrežimus ir ideologiją nes tas radikalumas ir nelankstumas manau nera gerai. Žemę suariau nes neįmanoma buvo lysvėse velėna ir niekas nepasiūlė efektyvaus būdo kai sukontroliuoti.aš visgi manau kad mokslininkė Svirskienė teisi nors negamtiška bet... :D
Gamtinių augintojų beveik neturime ir tai liūdnas faktas. :(


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Rgs 14, 2014 9:27 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 9:35 pm
Pranešimai: 563
Miestas: Širvintų raj.
Na aš su ta GŽ dėl vienų dalykų džiugauju. Bet kad per daug fizinio darbo ir sunku suspėti ko nors neapleisti - faktas. Ir šitas faktas kartais mane stumia į neviltį ;)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Rgs 15, 2014 12:59 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pen Kov 21, 2014 4:22 am
Pranešimai: 606
Miestas: Kaunas
Manau, efektyvus būdas yra teisingai mulčiuoti ir retkarčiais paravėti :) Tik tai daryti ganėtinai sunku... Man vis dėlto ravėti mulčiuotą žemę daug sunkiau nei pliką. Darbo turbūt tiek, kad būtų galima nelabai sunkiai užsiauginti sau, bet auginant pardavimui - įsivaizduoju, sunku...


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Rgs 15, 2014 8:51 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Tai kada ir kas parašys GZ apibrežimus ir ideologiją nes tas radikalumas ir nelankstumas manau nera gerai. Žemę suariau nes neįmanoma buvo lysvėse velėna ir niekas nepasiūlė efektyvaus būdo kai sukontroliuoti.


Šiaip tai tau atsakymai yra duoti, tik tu jų nenori girdėti. Kitiems žmonėms pavyksta nekasti, nearti, o tau nepavyksta. Čia yra tavo problema, o ne gamtinės žemdirbystės. Gamtinė žemdirbystė eina savo keliu ir viskas normaliai sekasi, tiems kurie nori. Nežinau ką sako Svirskienė, gal ji nebandė gamtinės žemdirbystės ir nežino ką sako, o gal ji sako teisingai, tik tu nesupranti ką ji sako.

Apibrėžimai irgi maždaug aiškūs pateikti. Galima suprasti kas tai yra gamtinė žemdirbystė. Fleitutė ir kiti naujokai matosi, kad supranta. Ir daro. O tu nesupranti, nedarai tik kritikuoji. Žinoma tau nesigauna, nes tu nei mąstai, nei darai. Tai kaip tau gali gautis? Bet visiems, kurie pamąstys ir padarys - gausis. Ir tau gali gautis. Tik tu labiau pasigilink, pabandyk nuvažiuoti pas ką nors į daržus pažiūrėti, tada labai lengvai "nusikopijuoja" auginimo būdas, daug lengviau nei skaitant suprasti.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Rgs 15, 2014 9:11 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Skaitinėju šį fb puslapį https://www.facebook.com/groups/2465504 ... 6/?fref=ts ir galvoju. Na pavyzdžiui kad ir fb puslapis, kuriame skelbiasi tik daugiau ar mažiau turintys gamtinės žemdirbystės maisto arba ieškantys superinio maisto. Žinoma yra forumas, yra fb Gamtinės žemdirbystės puslapis, bet ten kalbam apie įvairius dalykus. O čia būtų tik prekyba arba mainai labai gerais dalykais.


Tai va, fb puslapis jau yra (kur Eimutė nurodė). Ir ten gamtiniai žemdirbiai irgi gali pasiskelbti. Bet ten gamtiniai prapuola tarp kitų. Manau gera idėja yra atidaryti puslapį tik pardavimams ir mainams, kad nesimaišytų su informacija apie auginimą ir ką kita. Yra personaliniai fb puslapiai, tokie kaip "Kitoks daržas". Ten irgi gali pasiskelbti gamtiniai žemdirbiai. Mačiau pas Eimutę skelbiasi Renata. Turbūt galėtų ir kiti. Tačiau visgi personalinius sunkiau rasti, nei teminį. Ta prasme, jeigu pavadintume jį "Gamtinės žemdirbystės produkcija", tai jis lengviau sutrauktų besidominčius, nes yra kodiniai žodžiai per kuriuos puslapis būtų randamas paieškos sistemose lengviau nei personaliniai puslapiai be kodinių žodžių.

Būtent todėl buvo atidarytas http://gzmaistas.wordpress.com. Kad atskirti maistą nuo teorijos ir t.t. Tik ten buvo labiau skirta sertifikuotam ir nesertifikuotam GŽ maistui. Kadangi sertifikuoto šiuo metu nėra, tai iškyla reikmė kitokiam puslapiui ar grupei. Tokiam kaip Eimutė sako.

Paleisti fb puslapį ar grupę labai lengva, tik sugalvokim tinkamiausią pavadinimą ir aš galėsiu paleisti. O paskui galima ir kokį wordpressinį tinklapiuką paleisti tiems, kurie facebooko nenaudoja. Žodžiu, aš būčiau už tokį gamtinės žemdirbystės augintojų puslapiuką kur kiti nesipainioja. Galima vieną kitą produktą įdėti negamtinį (kaip Eimutė daro su Vošterio produkcija), bet dominuoti turėtų gamtinė žemdirbystė. Tada augintojai padėtų vieni kitiems ir stiprėtų, o ne silpnėtų.

Na, čia aišku vėlgi atsiranda tam tikrų specifinių problemų. Štai sertifikuotą maistą, tai mes tikrindavom, važiuodavom į vietą ir testais tirdavom, ir žmones pažinodavom, todėl pasitikėdavom. O jei dabar tai bus nesertifikuotas maistas, tai tada iškyla ta "tikrintojo" problema. Šiandien visi mielai nori vadintis gamtine žemdirbyste, nes labai gražus skambus ir patrauklus pavadinimas. Tačiau patyrinėjus akyliau pasirodo, kad pasivadinęs gamtine žemdirbyste paskui žmogus pardavinėja visai ne gamtinę žemdirbystę. Ir kainos tada mažesnės pas jį, ir produktai gal ne tokie geri, o rinką sugadina. Nes žmonės su laiku pagalvoja, kad gamtinė žemdirbystė yra tokia kokią jie augina ir apsisuka nepavalgę tikro maisto. Tiesiog pavalgo to "švaraus ir doro maisto", o gamtinės žemdirbystės taip ir neparagauja, nepajunta.

Taigi, jeigu atidarysime naują puslapį vien gamtinei žemdirbystei, tai kas bus tas tikrintojas, kuris garantuotų, kad skelbtųsi tik gamtinę žemdirbystę auginantys. Eimute, Renata ir kitais senai pažįstamais forumo nariais galime pasitikėti. Bet ką daryti su naujokais? Galima pas juos nuvažiuoti. Bet kas važiuos? Kaip priimti naujoką į tokią grupę? Sertifikuojant produkciją pasiaukodavome ir važiuodavome mes, o kas važiuos dabar? Jei skelbsis bet kas, tai turėsime grupę tada nepatikimą arba tokią kaip Eimutė viršuje nurodė. Ten skelbiasi bet kas. Tai tokia grupė jau yra. Galima tiesiog ją naudoti. Nėra prasmės kurti naujos. O naują kurti apsimokėtų, jei ten rinktųsi tik gamtiniai žemdirbiai. Na, čia mano nuomonė tokia.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Rgs 15, 2014 9:33 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Atsiliepia nemažai augintojų kurie galėtų auginti ir gaminti švarų ir sveiką maistą . Matosi kad žmonės ieško galimybių užsidirbti už sąžiningai užaugintą maistą ir labai džiugu kad tokių dar yra :D
O GŽ labai mažai sakyčiau beveik nėra.....


Na, ir tai patvirtina mano žodžius, kad pardavimai yra silpnoji gamtinės žemdirbystės pusė. O auginimas sau - stiprioji. Kaip gali sistema, kuri orientuota į auginimąsi sau, į šviežumą, kokybę, aplinkos saugojimą, būti suderinama su pardavimais? Tik iš bėdos čia tie pardavimai. Labai gerai, kai pereina žmogus iš kokio kenkiančio darbo į gamtinės žemdirbystės produkcijos auginimo sferą. Bet kad pardavimai būtų didžiausias gėris, tai taip nėra. GŽ sistema orientuota visai į kitas vertybes ir pardavimai labiau kaip tarpinis, pereinamasis laikotarpis prie savarankiškumo.

O to "švaraus ir sveiko" ir dar doro, nereikia čia jau taip aukštinti, vadinti sąžiningu ir kaip kitaip liaupsinti. Pažiūrim į didžiulius suartus to maisto laukus ir matom, kad jie panašūs į dykumą, gamtos žaizdą ir nieko doro ir sąžiningo ten nėra. Užsidirbama gamtos išniekinimo ir resursų iššvaistymo sąskaita.

O tikrai švaraus ir sveiko maisto augintojai egzistuoja, augina nedaug, kaimišku būdu ir mažai kenkia gamtai, bet juos lengvai išstumia tie liaupsinami ir gražiais epitetais pavadinti dideli ūkininkai su technika. Pavyzdžiui, toje Eimutės nurodytoje grupėje yra toks "Savas ūkininkas". Jis labai gražiai pasivadinęs, nors prie širdies dėk. O pažiūri nuotraukas kaip augina - suartas laukas iki horizonto, turbūt ir trąšas ar chemiją naudoja. Produkcija pigi. Štai kaip operuojant gražiais epitetais žmogų galima apgauti. Todėl visi, kurie klijuojasi gražias etiketes gamtiniams žemdirbiams kenkia, bes po savo etiketėmis paslepia žalą gamtai. O gamtinei žemdirbystei, kaip auginančiai aukščiausios kokybės maistą ir tausojančiai aplinką ypač juk ir svarbu danešti iki pirkėjo informaciją apie tikrai sveiką ir švarią, sąžiningą, kokybišką, aplinką tausojančią produkciją. O jeigu šias sąvokas naudoja kiti, gaminantys prastesnę produkciją, tai šie terminai netenka savo prasmės, yra nuvalkiojami, pirkėjai susipainioja. Todėl gamtinei žemdirbystei reikia kokių nors išskirtinių terminų, kad išsiskirti savo produkciją iš tų "sveiko, doro, sąžiningo ir švaraus maisto" augintojų ir danešti iki pirkėjo informaciją kuo mūsų produkcija yra pranašesnė. Štai prekybos centrai irgi operuoja sąvokomis "šviežia, ką tik iš ūkio". Ir mes turime paaiškinti kuo prekybcentrio "šviežia" skiriasi nuo mūsų "šviežia". Čia didelis aiškinamasis darbas ir gamtiniai žemdirbiai šioje vietoje galėtų padėti vieni kitiems šiame aiškinime. O susimaišymas su "sveiko, doro, sąžiningo, švaraus" maisto augintojais duotų atvirkštinį rezultatą. Štai kodėl bandau paaiškinti, jog su zooto paviešintu projektu nereikėtų draugauti, kad ir kaip projektas patraukliai atrodytų iš pažiūros.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Rgs 15, 2014 9:02 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Bir 30, 2013 8:04 pm
Pranešimai: 316
Baltiško paveldo ir tradicijų kiemelis Derliaus šventėje Kaune

Gerbiamieji,

Derliaus šventė Kaune šįmet vyks rugsėjo mėn. 26-28 dienomis.
Jos metu Kauno Santakos Romuvos centras organizuoja Baltiško paveldo ir tradicijų kiemelį prie Laisvės
alėjos fontano, sankryžoje su Daukanto gatve.
Planuojame keturias palapines:
1. Istorijos ir etnografijos leidinių - Leopoldas Krušinskas.
2. Žalvarinių dirbinių ir papuošalų - Stanislovas Bagdonavičius.
3. Medžio dirbinių, tautodailės - .Virgilijus Avižonis
4. Bendravimo - muzikavimo - Daiva Šeųkauskaitė, jaunimas iš Rumšiškių, kiti.
Kviečiame Lietuvos etnokultūros puoselėtojus - amatininkus, muzikantus, atlikėjus dalyvauti - koncertuoti,
prekiauti savo dirbiniais, knygomis, įrašais.
Baltiško paveldo ir tradicijų kiemelyje dalyvio mokesčio nėra .
Dėl dalyvavimo prašome tartis:

8-639-99476 Audronė,
8-687-70571 Danutė.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Rgs 15, 2014 9:03 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Bir 30, 2013 8:04 pm
Pranešimai: 316
Davai jei kas ko turite eikite į šventę,netgi vietą suorganizuosim.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 32 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 19 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007