Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 4:04 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 46 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3  Kitas
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: Pir Sau 12, 2015 8:28 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Žiema yra puikus metas atsirinkti šakniavaisius pasodams, t. y. tolimesniam auginimui. Vyksta tai maždaug taip. Nueinate į parduotuvę ar turgų, ar ūkininką susirandate ir matote ten skirtingų šakniavaisių. Juos perkate ir parsinešę namo tyrinėjate. Ar jums patinka šakniavaisio traškumas, ar jums tinka, kad šakniavaisio šerdis didelė, ar tinka odelės kietumas, o svarbiausia – ar tinka skonis. Skonis, kaip jau sakyta įvadiniame tekste, svarbiausias kriterijus. Kokia prasmė auginti neskanias daržoves, jei galime auginti skanias?

Reikia turėti omeny, kad pirktinės masiškai augintos daržovės daugeliu atvejų bus pritręštos ir pripurkštos, todėl šiek tiek kitokio skonio, bet orientuotis galima. Patikimiau imti iš žmonių, sau auginusių daržoves.

Taigi, atsirinkote jums patinkančius šakniavaisius. Juos išsaugote šaltai iki pavasario ir pavasarį reikiamu metu pasodinate, t. y. įkišate į žemę morką, pastarnoką, kopūstą, ridiką ir t. t.

Taip pat galima imti sėklas iš parduotuvėje parduodamų vaisių, pavyzdžiui, pomidorų, moliūgų. Tik tiek su šakniavaisiais, tiek su vaisius brandinančiom kultūrom reikia būti atsargiems. Ūkininkai, jei yra galimybė, augina F1 ir H raidėmis pažymėtus hibridus. Jei tokią morką įdėsite į žemę ir gausite sėklas, tai iš tų sėklų jau nebeišdygs tokia pat morka. Iš hibridų išdygsta visokiausios variacijos. Žinoma, galima bandyti ir variacijas auginti ir susikurti veislę pačiam. Bet pradžiai to nerekomenduočiau.

Patyrinėkite Bejo Zaden veislių katalogą. Tai didelė firma, kuri pati išvedinėja veisles, todėl pas ją rasite daug F1 ir H hibridų. Kitos firmos smulkesnės ir neišvedinėja savų veislių, o tik daugina, todėl hibridų neturi. Todėl mums užtenka pažvelgti į didelės firmos asortimentą ir galime suprasti, kas guli mūsų parduotuvės lentynose. Ūkininkai perka tą, kas duoda didžiausią derlių. F1 ir H hibridai tam ir išvesti, kad duotų didesnį derlių ir būtų atsparūs ligoms, gerai transportuojami, gerai sandėliuojami ir jiems būdingos visos kitos savybės, kurios reikalingos prekybai, o ne žmonių pasotinimui. Ūkininkai pas mus dabar tapo prekybininkais, o ne maisto augintojais. Todėl pažiūrime į Bejo Zaden katalogą ir matome, kad yra daug morkų, kopūstų hibridų. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad yra didelė tikimybė, jog ūkininkas pirko būtent hibridą, tikėdamasis daugiau prekybinės naudos ir jums morkas, kopūstus imti iš parduotuvės tolimesniam dauginimui yra pavojinga. O štai kataloge nerandame hibridinių salierų, pastarnokų, petražolių, juodųjų ridikų. Tai yra didelė tikimybė, kad parduotuvėje lentynoje jie irgi yra ne pirmos kartos hibridai ir pasodinę tokius šakniavaisius jūs gausite sėklas, iš kurių vėlgi išaugs lygiai tokie patys šakniavaisiai. O tai ir yra tai, ko reikalauja mūsų antroji užduotis – atsirinkti šakniavaisius tolimesniam auginimui.

Turguje galite pasiklausinėti ūkininkų, ar jie parduoda hibridus, ar, galbūt, žino, kokią veislę parduoda. Turint gerą liežuvį galima turguje gauti gerų dalykų. Kartais veislės būna parašytos ant pakuotės parduotuvėse. Prisiminus veislės pavadinimą galima paieškoti internete veislės aprašymo ir pagal jį nuspręsti, ar verta pirkti tokią daržovę.

Kitas dalykas – vegetatyviškai dauginami augalai. Pavyzdžiui, bulvės, topinambai, česnakai, daugiagalviai svogūnai. Jie dauginami vegetatyviškai, t. y. iš jų išaugs lygiai tas pats. Tad galite ragauti juos ramiai ir labiausiai patinkančius pasilikti sėklai ir toliau dauginti.

Ypatingai lengva šią užduotį pradėti nuo bulvių. Jos tikrai nesikeis ir veislės dabar tiek parduotuvėse, tiek turguose jau surašytos. Tik pas mus tų veislių dar tik dvi-tris parduotuvėje rasi, o jei kas pasiekia Londoną, tai kokiame nors Tesco prekybcentryje galėsite nusipirkti iš karto dvidešimt veislių bulvių. Galima kooperuotis važiuoti į Lenkiją – ten galima gauti kitų veislių nei pas mus bulvių. Be to, lenkai mūsų artimi kaimynai ir jų auginamos veislės pritaikytos prie mūsų klimato. Degustacijos metu reikia nenaudoti jokių prieskonių ir druskos. Bulvės verdamos vandenyje ir, kitas testas, kepamos orkaitėje be jokio aliejaus. Ir kartu ragaujamos kelios veislės. Kai ragaujama kartu, tada jauti skonių skirtumus. Burokėlių išverdamos kelios veislės ir ragaujama. Skiriasi ir pupelių skoniai. Skiriasi ir ridikėlių skoniai. Morkos ir ridikėliai ragaujami šviežūs, termiškai neapdoroti.

Galima kooperuotis ir važiuoti pas kokį nors ekologinį ūkininką. Jie mielai priima, nes jiems reikia parduoti nelikvidinius, nestandartinius produktus, kurių parduotuvės nepriima. Jie parduodami mažesne kaina, o, svarbiausia, ūkininkas pasakys veislę. To mums ir reikia. Paragavę ir atsirinkę skaniausią veislę galime iš ūkininko paimti gražių, tinkamų sėkloms gaminti šakniavaisių.

Užduotis skaitysis įvykdyta, jeigu imsitės auginti bent kelis šakniavaisius. Matysiu pagal aktyvumą. Galima ir vieną kokią veislę auginti, bet daug šakniavaisių. Esmė – besipraktikuojant išmokti. Kas nesipraktikuos, nedalyvaus, bus išbraukti iš mokymų.

Taigi, pradėkime. Klauskite kas neaišku šioje užduotyje ar jos vykdyme, tarkitės kur gauti šakniavaisių pasodams, kooperuokitės, padėkite vieni kitiems surasti ūkininkus ir kai baigsim, eisim prie kitų užduočių.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Sau 15, 2015 12:22 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pir Sau 12, 2015 11:50 am
Pranešimai: 22
Koks uzduoties tikslas?
Pamineti moliugai, pomidorai- bet tai ne sakniavaisiai. Jei is ukininko pirkto moliugo prisirinksim seklu, tai jis veisles gali ir nezinoti. Ar tiks tuomet uzduoties vykdymui? Velgi kiek skirtingu pvz moliugu seklu reiktu pririnkti?
Del sakniavaisiu, kiek skirtingu bulviu veisliu reikia pasodinti? Min 8? Ar 1-2 patikusias? Kiek eiliu? Is ju kitamet gausime jau derliu, kuri galesime ivertinti. Taciau jei pAsodinsime morka, burokeli, tai gausime tik seklas. Jei tai tinka, kiek skirtingu morku, burokeliu, salieru reiktu pasodinti. Be to galime ir nezinoti ar tai tikrai skirtingos morku veisles, nes ne visi pardavejai zino kokia veisle parduoda. Ar pirkti tik is tu kurie zino?
Ar butina pirkti pvz morkas, burokus, salierus dabar ir laikyti iki sejos (kas yra sudetinga, nera salygu, neaisku ar isilaikys)? O gal galima pirkti geg men, tada atpuola problema su sandeliavimu?
Aciu


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Sau 15, 2015 3:19 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Koks uzduoties tikslas?


Šios užduoties tikslas - išmokti auginti dvimečių daržovių sėklas. Morka, burokėlis, kopūstas, pastarnokas ir kiti yra dvimečiai augalai. Juos visus reikia įkišti į žemę ir išauginti žiedyną.

Taip pat, kadangi lankysitės turguose ir kitur, tai prie to pačio galima atkreipti dėmesį ir į šalia šakniavaisių gulinčias kitas daržoves - pomidorus, moliūgus, galima ir į obuolius ar kriaušes, riešutus. Tiesiog, kad nedaryt atskiro eksperimento, tai prie šios užduoties galima prijungti ir kitą užduotėlę - patyrinėti parduotuvėse ne tik šakniavaisius.

Taip pat ir bulvės prijungtos, nors jos nėra dvimečiai augalai, bet puikiai tinka prie šios užduoties.

Cituoti:
Jei is ukininko pirkto moliugo prisirinksim seklu, tai jis veisles gali ir nezinoti. Ar tiks tuomet uzduoties vykdymui? Velgi kiek skirtingu pvz moliugu seklu reiktu pririnkti?


Tinka. Mums nebūtina žinoti veislės pavadinimą. Svarbu atsirinkti skanų daiktą, o kaip jis vadinsis - nesvarbu. Pavyzdžiui, mes turime pomidorus gautus iš Gintarės. Ten kažkokia veislė, ji turi pavadinimą, bet mes jos nežinom. Bet pomidorai labai geri, tai auginame sau ir nesukam galvos dėl pavadinimo. Pavadinimas reikalingas, kad susišnekėti. Užduotis - išmokti. Šiuo konkrečiu atveju - moliūgai ir pomidorai. Jei imtumėt sėklas iš parduotuvės ir sėtumėt, tai prieš tai turėtumėt išmokti apie moliūgų sėklas, kaip jie kryžminasi, ar iš parduotuvinio moliūgo išaugs toks pat ar jau čia bus susikryžminęs. Vien paimti sėklą iš moliūgo ir ją pasėti, tai nieko nereiškia. Reikia šiek tiek pamąstyti prieš sėjant, o to mąstymo metu ir įgyjam žinių.

Cituoti:
Del sakniavaisiu, kiek skirtingu bulviu veisliu reikia pasodinti? Min 8? Ar 1-2 patikusias? Kiek eiliu?Is ju kitamet gausime jau derliu, kuri galesime ivertinti. Taciau jei pAsodinsime morka, burokeli, tai gausime tik seklas.


Pirmojoje užduotyje mes pirmiau sėjame, o tik paskui ragaujame. Todėl turime sėti apie dešimt veislių ir tik rudenį sužinosime rezultatus. Antrasis eksperimentas atvirkčias - pirmiau ragaujame, paskui sodiname. Galime išragauti, kad ir šimtą bulvių veislių iki pavasario ir atsirinkti vieną ar dvi veisles, kurias sodinsime. Antrojoje užduotyje sointi reikės tik tas veisles, kurias atsirinksime, t.y. vieną, dvi, kiek atsirinksite.

Cituoti:
Jei tai tinka, kiek skirtingu morku, burokeliu, salieru reiktu pasodinti. Be to galime ir nezinoti ar tai tikrai skirtingos morku veisles, nes ne visi pardavejai zino kokia veisle parduoda. Ar pirkti tik is tu kurie zino?


Burokėliai, morkos, salierai kryžminsis žydėjimo fazėje. Jeigu norime išlaikyti veislę, tai reikia neleisti jiems kryžmintis, reiškia neleisti žydėti kartu. Todėl jei atsirinkome skanias morkas, tai kišam pavasarį tik tos veislės morkų šakniavaisius į žemę ir auginam tik tos veislės sėklas. Jei norim dviejų veislių, tai auginam vienus žiedynus atskirai nuo kitų, pavyzdžiui, vienu uždarom į šiltnamį. Arba, kitas variantas, vienas morkas sėkloms auginam vienais metais, kitas - kitais metais. Sėklos daigios kelis metus, taigi paramečiuojant galima užsiauginti porą veislių. Veislės pavadinimas nesvarbu, svarbu, kad jums tiktų turinys, t.y. skonis.

Kiek auginti šakniavaisių ar kitų parduotuvinių gėrybių nenustatau. Tiesiog matysiu, kad dirbate ir nešalinsiu iš mokymų. O kiek jūs dirbate, tai čia jums spręsti. Kuo daugiau dirbsite, tuo daugiau išmoksite. O aš čia tik tam, kad patarti kai ko nors nežinosite savo darbe. Man svarbu, kad nors kiek darytumėt.

Cituoti:
Ar butina pirkti pvz morkas, burokus, salierus dabar ir laikyti iki sejos (kas yra sudetinga, nera salygu, neaisku ar isilaikys)? O gal galima pirkti geg men, tada atpuola problema su sandeliavimu?


Kai kurie pasodai sodinami balanžio gale, kiti - balandžio gale ir gegužės pradžioje. Gerai būtų, kad ūkininkai ar turgūs prekiautų visa įvairove šakniavaisių balandžio dvidešimtą. Ir dar į namus, kad atvežtų. Būtų gerai. Tada tik ragaujam ir atsirenkame. Bet, deja, ūkininkai stengiasi išsiparduoti kuo greičiau ir pavasarį jau nieko neturi. Todėl šaudome šakniavaisius visą žiemą. Tai vienur vienokį pamatom, tai kitur - kitokį. Ir lyginam, ragaujam. O išlaikyti atsirinktą nesunku. Į šaldytuvo apačią - daržovinę įdedi ir išsilaiko. Arba galima po žeme užkasti, dabar dar žemė neužšąlus. Arba į smėlį ir į rūsį.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Sau 16, 2015 7:53 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Galvoju gal per plati užduotis ir per mažai motyvacijos. Pabandykime suskaidyti užduotį į mažesnius gabaliukus. Pradėkime nuo bulvių, nes jos apčiuopiamiausios ir lengviausiai suprantamos. :) Paskui eisim prie salierų, morkų, kopūstų ir t.t.

Taigi, pirmas klausimas - ar esate atsirinkę sau bulves? Ar jau turite rūsyje pasidėję sėklą ir pavasarį sodinsite? Tie kas jau turi, tai galit neskaityti šio pranešimo. Tiesiog parašykit, kad jau bulves turit ir neatsirinkinėsit. Jei visi turit bulves, tai galėsim iš karto eiti prie kitų šakniavaisių.

Bet jei yra neatsirinkusių, tai bandom judėti į priekį.

Iš kur gauti bulvių? Pirma, reikėtų patyrinėti tą, ką turime Lietuvoje. Parduotuvėse ir turguose rasite Presto, Laura, Osprey, Vineta, Satina, Adora, Vilija, Melodija, Princese, Jelle, Riviera... Tai reikėtų nusipirkti visų po truputį ir paragauti. Galbūt išsirinksite ir pavasarį turėsite ką sodinti.

Kas nori įdomybių ir egzotikos pabandykit mėlynas ir raudonas bulves:
viewtopic.php?f=41&t=669

Gamtiniai žemdirbiai į Lietuvą yra parsivežę visas retas ir senoviškas bulvių veisles iš šio puslapio:
http://www.kartoffelvielfalt.de/onlines ... .php?cat=1

Reiškia pasiklausinėjus galėtumėt iš lietuvių gauti šių bulvyčių sėklai.

Jei kas būnate Londone ar kituose turtinguose kraštuose, tai ten supermarketuose galite rasti daug veislių buvlių, kurių nėra Lietuvoje ir jas išragauti, o patikusias parsivežti ir pasisodinti.

Kitas dalykas, mūsų kaimyninė Lenkija augina puikias bulves ir daug veislių. Galima pasidomėti, paragauti. Lenkiškų aš pats dar nebandęs, tad prisijungčiau prie ekspedicijos į Lenkiją ir bulvių parsivežimo. Paskui kartu ragautume.

Visokios bulvių veislės yra aprašytos čia:
viewtopic.php?f=42&t=155

Tai štai, parašykit ar jau atsirinkot ar bandysit atsirinkinėti ir kokios pagalbos reikia bandant atsirinkti bulves pavasario sodinimui.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Sau 16, 2015 8:48 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Tiesa, rašiau apie Bejo Zaden katalogą. Kas nerandate, tai jis čia:
http://www.balticseeds.eu/Bejo_Zaden_ka ... s_2013.pdf
http://aista.lt/Katalogas_1.pdf

Iš jo galite matyti kokie šakniavaisiai parduotuvėse gali būti F1 hibridai ir kurie nėra hibridai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Sau 18, 2015 7:33 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pen Spa 25, 2013 10:41 am
Pranešimai: 15
Klausimas dėl bulvių. Ar yra skirtumas dėl ankstyvų ir vėlyvų veislių? jeigu noriu turėti anksti bulvių pirmam derliui tai dabar ankstyvųjų pirkti jau negausiu, nebent kas yra pasilikęs sėklai. vėlyvų jau turim.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Sau 19, 2015 6:29 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Ankstyvas bulves valgome tik kokį mėnesį, t.y. birželio gale, liepą. O liepos viduryje, gale, jau galima imti iš normalių bulvių lauko. Normalias bulves valgome vienuolika mėnesių. Tad normalių, sandėliuojamų bulvių reikia dešimt-vienuolika kartų daugiau.

Kiek ten per mėnesį tų ankstyvų suvalgai? Labai nedaug. Priedo, vasarą juk būna daug kitokio maisto, tad bulvių valgai mažiau. Galima pasisodinti dešimt-dvidešimt krūmų ankstyvų ir valgyti jas birželį, liepą, o visu kitu metu valgyti normalias sandėliuojamas bulves.

Tiek ankstyvas, tiek vėlyvas bulves rinksimės pagal skonį. Juk nevalgysim neskanių. Jeigu auginsime ankstyvas bulves, tai reikės du plotelius jų padaryti. Vieną plotelį užsodinti valgymui, kitą - sėklai. Bet tas sėklai plotelis bus dar mažesnis. Jeigu jums reikia dešimt krūmų valgymui, tai sėklai reikės dviejų-trijų krūmų bulvių. Ir tas sėklines sodinam vėlai, kad sėkla užaugtų rugpjūčio gale ir gerai išsisandėliuotų iki pavasario.

Bet seniau kaimiečiai tai nesodindavo ankstyvų bulvių. Matot, atsiranda daug vargo. Turi jas anksčiau sodinti, atskirai sandėliuoti, dar sėklos jų darytis papildomai. Kaimiečiai tiesiog augindavo bulves ir jas valgydavo. Išsandėliuodavo iki naujo derliaus. Žinoma, bulvės sandėliavimo gale jau bevertės, nedaug ten vitaminų, bet vasarą juk papildomai dasiduriam vitaminų iš visų kitų šviežių daržovių.

Ankstyvos bulvės atsiranda tada kai pradedama auginti miestams, t.y. kitiems žmonėms. Tada jau daromi didesni plotai ir jau apsimoka žaisti. O viena šeima gali išsiversti ir be ankstyvų bulvių. Bet jei norima ankstyvų, tai niekas nedraudžia ir šeimai. Tiesiog sakau, kad vargo truputį daugiau bus.

O ankstyvų galima ir dabar gauti, ir pavasarį sėklai. Žinoma, masiškai parduotuvėje dabar ankstyvų nėra, jau išparduotos, bet ūkininkai turi išlaikę jų. Juk jiems reikės sodinti. Tai jie ir turi, ir į turgus atneša pavasarį sėklai kitiems žmonėms. Arba kreiptis tiesiai į ūkininką. Arba ankstyvų bulvių galima nusipirkti ten, kur sėklą parduoda.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Sau 19, 2015 10:19 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Sau 13, 2015 10:49 am
Pranešimai: 2
Turim rusiuke maisa kazkokiu bulviu :) Gavom is vyro mamos, o ji is kazkokiu giminiu. Sake, kad augintos svariai, ekologiskai, zodziu, sau :)))
Man jos labai skanios, tokios kur verdamos nesukrenta. Gal net veisle pavyktu suzinoti :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Sau 19, 2015 12:24 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Puiku. Tada jums nebereikia bulvių atsirinkinėt, galit pereiti prie kitos kultūros. Ką norėtumėt šiemet atsirinkti iš šakniavaisių? Topinambus, morkas, burokėlius, kaliaropes, petražoles, pastarnokus... Galima paieškoti kokių ūkininkų ar tiesiog po parduotuves ir turgus pasivaikščioti.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Sau 20, 2015 4:31 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Tre Vas 26, 2014 3:08 pm
Pranešimai: 5
Miestas: Vilnius
As turiu lysveje per ziema palikus pastarnokus ir porus, kad turet svieziu pavasari, ar tiks uzduociai, jei is ju po kelis pavasari paliksiu toliau augti seklai?

Dar noreciau topinambu, bet turguje vos vienoj vietoj esu macius ju pirkti, tai ar teisingai suprantu, kad nusipirkti ju ir padet i saldytuva, o pavasari pasodinti?

O kaip su kopustais, juos pardavineja nupjautus, be saknu, nepasodinsi gi?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Sau 20, 2015 5:36 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
As turiu lysveje per ziema palikus pastarnokus ir porus, kad turet svieziu pavasari, ar tiks uzduociai, jei is ju po kelis pavasari paliksiu toliau augti seklai?


Porai, jei peržiemos, tai tiks. Gegužę jie pradės kelti žiedą, žydės visą vasarą ir sėklos pribręs tik vėlai rudenį. Kai bus juodos sėklytės, tada reikės nuimti.

Pastarnokus, jeigu norite ir toliau auginti, tai reikėtų pavasarį nukasti visus, pažiūrėti, kurie yra geriausi, gražiausios formos, tiesūs, nešakoti ir juos atgal susodinti. Tada į sėklas koduosite gerą genetiką. O jeigu tik paliksite, tai nematote ką paliekata. Ten gali būti koks iš viršaus gražiai atrodantis, storas, bet apačioje trumpas ir šakotas. Ir per sėklas tokia genetika persidavinės. Ir vystysis jūsų pastarnokai į nereikiamą pusę. Ir reikėtų ne vieną pastarnoką palikti, o tris ir gautas sėklas sumaišyti ir sėti. Nes jei vienas netyčia nusivystytų, tai iš sumaišytų sėklų juk vis tiek priaugs ir gerų. Va juos vėl atrenkam ir vėl bandom gauti sėklų.

Užduočiai tinka, bet gal dar norėsit pabandyti ir kitus dvimečius augalus - morkas, burokėlius ir t.t. Daugiau patirties įgytumėt. :)

Cituoti:
Dar noreciau topinambu, bet turguje vos vienoj vietoj esu macius ju pirkti, tai ar teisingai suprantu, kad nusipirkti ju ir padet i saldytuva, o pavasari pasodinti?


Taip, teisingai. Bet topinambai nevisada gerai išsilaiko. Pas mus sunkiai laikydavosi šaldytuve, bet vieną kartą atvirame maišelyje celofaniniame šaldytuve tarsi užsikonservavo ir išbuvo per visą žiemą. O paprastai tai po mėnesio pradeda vysti. Nors kiek čia to laiko beliko iki pavasario. Tikrai turėtų išsilaikyti šaldytuve. O kai tik atšils žemė, tai juos pasodinat. Reikia žiūrėti kokio dydžio gumbai. Jeigu dideli, tai juos bus patogu skusti, darinėti, jei smulkūs, tai tokių neauginčiau. Bet reikia ir pagal skonį pažiūrėti.

Aš turiu baltų, didelių ir raudonų mažiukų. Galėčiau pasidalinti, jeigu sugebėtumėt pavasarį iki Ukmergės atvažiuoti. Galbūt dar lietuviškų gausiu iš Babtų kitą savaitę. Bet dar negarantuoju. :) Jei bus lietuviškų, tai paimt?

Cituoti:
O kaip su kopustais, juos pardavineja nupjautus, be saknu, nepasodinsi gi?


Su šaknimis didesnė tikimybė, kad prigis ir augs. Bet būna, kad ir be šaknų išleidžia žiedą ir užaugina sėklas. Reikia žiūrėt, kad netruktų drėgmės. Ir su kitom daržovėm taip būna. Ne visos jos pasodintos iškelia žiedą. Kai kurios numiršta. Todėl reikia ne vieną burokėlį įkišti, o bent keletą. Be to, kaip jau anksčiau rašiau - dėl genetikos irgi reikia bent keletą vienetų įkišti tos pačios veislės.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Sau 20, 2015 11:34 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pir Sau 19, 2015 9:08 pm
Pranešimai: 7
Miestas: Vilnius
Del bulviu pavadinimo nezinau kokias sodinu, mums jau antri netai taip nutinka, kad iki pat sodinimo neturime jokiu bulviu, ir pries kokia savaite iki sodinimo, kas nors duoda koki kibira arba du kibirus bulviu, vat juos ir pasodinam. Pirmais metais sodinau po mulcio, na ir tikriausiai per mazai to mulco uzdejau, rudeni bulves dauguma buvo zalios ir kaip zyrniai mazi, tai tik nugriebem mulca ir net nerinkom bulviu, palikom ziemai zukiams, pelems ir sernams. O praeitais metais sodinau po storu mulcu, o kita dali i zeme. Po mulcu neblogos bulves uzaugo, nors pasitaikydavo ir smulkiu, bet peles daug pagrauze, o arciau rudens sernai uzuode kur bulves pasodintos, na ir prasidejo lenktynes kas greiciau derliu surinks arba suvalgis. Tos bulves, kurios buvo pasodintos i zeme uzaugo grazios, smulkiu nebuvo. Bet kas tai yra 2 kibirai pasodintu bulviu, mes per menesi viska ir suvalgem... Taigi teks seis metais pirktinius sodinti, kad nors truputeli daugiau derliaus gauti. Del skonio nieko negaliu pasakyti, valgom ir valgom, pridiedi sviesto ir prieskoniu ir pasidaro tada visos bulves skanios.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Sau 21, 2015 7:25 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Del skonio nieko negaliu pasakyti, valgom ir valgom, pridiedi sviesto ir prieskoniu ir pasidaro tada visos bulves skanios.


Va, šitas ir yra blogai. Tada nelieka prasmės nieko auginti. Perki iš parduotuvės, pridedi prieskonių ir viskas skanu beprotiškai skanu! Ir kam tada auginti morkas, burokėlius, kaliaropes ir kitą įvairovę. Augini kas paprasčiausia - bulves. Ir valgai jas su prieskoniais. Juk jei dedi normalų kiekį prieskonių, tai visai nesvarbu ką ten įdėsi į puodą po prieskoniais - bulves, makaronus, morkas, kopūstą ar pastarnoką. Vis tiek jausi tik prieskonius. O Visatos skonio taip ir nepajusi. Ir džiaugsmo nėra.

Paprastą eksperimentuką pasidarykit. Gaukit trijų veislių bulvių. Kad ir iš parduotuvės. Išsivirkit jas ir išsikepkit be aliejaus, ne druskos ir be prieskonių. Ir ragaukit. Pamatysit, kad viena bulvė bus skanesnė ir teiks daugiau džiaugsmo nei kitos. Va čia ir bus varteliai į skonių pasaulį, o ne į prieskonių pasaulį.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Sau 21, 2015 7:27 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
O apie auginimą kalbėsime vėliau, kai bus auginimo užduotys. Dabar mums rūpi skoniai ir veislių subtilybės. Dar ne metas sodinti, galim atlikti tuos darbus, kuriems metas.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Sau 21, 2015 11:18 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Tre Vas 26, 2014 3:08 pm
Pranešimai: 5
Miestas: Vilnius
Laimis Žmuida rašė:



Aš turiu baltų, didelių ir raudonų mažiukų. Galėčiau pasidalinti, jeigu sugebėtumėt pavasarį iki Ukmergės atvažiuoti. Galbūt dar lietuviškų gausiu iš Babtų kitą savaitę. Bet dar negarantuoju. :) Jei bus lietuviškų, tai paimt?

Aciu uz pasiulyma, tik tikriausiai pavasari nelabai pavyktu iki Ukmerges atvaziuoti, na bet jei skaniu ir dideliu pirkt nerasiu, kazka galvosiu


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Sau 22, 2015 9:22 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ket Bal 25, 2013 2:46 pm
Pranešimai: 26
Turiu nusipirkęs šiuo metu gan skanių morkų. Kaip kelias jas man išlaikyti iki sodinimo? Gyvenu bute, turiu šiltą rūsį. Šaldytuve? Kaip laikyti? Ir manau bus hibridas.

Taip pat turiu nuo rudens daiginamų bulvių. Ankstyvų (kaip atskirti kurios ankstyvos ir kurios ne?) bet auginau iki vėlyvų (laukiau kol stiebai nudžius). Neturiu kur saugoti. Tai dideliam kiekiui auginti neturiu reikalo.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Sau 23, 2015 1:13 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pir Sau 12, 2015 11:50 am
Pranešimai: 22
As bulvių pavasario sodinimui neturiu, tad teks užduoti atlikinėti nuo pradžių. :) esu morkų maniakė, tad gal net nuo morkų pradėsiu :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Sau 23, 2015 5:31 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 01, 2014 10:02 am
Pranešimai: 107
Apie bulvių skonį: Kažkada prieš kokius 4 metus mes pirmą kart pasodinom bulves po šienu (tokioj humusingoj natūraliai purioj dirvoj). O tada pirmą kart jų paragavom. Tikrai aikčiojau. Man jautėsi visas dirvožemio skonis ir kvapas (gal ir skamba ne labai apetitiškai:) BUlvės nežinau kokios buvo, bet turbūt tai buvo pirmas kartas kai valgiau kažką tokio labai tikro. Beje virėm Zepter puode - tik su šaukštu vandens ir su lupyna. Puodas turbūt irgi padėjo tą skonį atskleist, daržovės išverda pačios savo sultyse, papildomai nereikia pilt vandens.
O nereikia pradėti jau tų bulvių daigint? :) turiu keletą rūšių iš uošvienės, prisirinksiu dar daugiau - labai mėgstu visokius mišinius augint. Auginsiu ir saldžiąją bulvę iš parduotuvės - turėtų būt įmanoma.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Sau 23, 2015 7:10 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Toks puodas labai gerai, nes išsaugo skonį, o kaip tik to mums ir reikia.

Bulvių galima nedaiginti, sodinti nedaigintas. Daiginti galima, jeigu nori ankstesnio derliaus. O argi mes norime ankstesnio? Norim, kad nusitęstų iki pat rugsėjo, nes jei užaugs liepą ar rugpjūtį, tai kaip paskui sandėliuoti? Geriau kai užauga ant rugsėjo, tada lengvai sandėliuojasi.

Jei sodinsit ankstyvam vartojimui, tai galima daiginti jau dabar. Bet kiek ten reikia - dešimt krūmų. O liepą-rugpjūtį jau prasidės normalios nedaigintos bulvės. Daiginti reikia šviesoje, kad daigai neišstyptų. Ant palangės. Tada daigai bus trijų-penkių centimetrų ilgio. Tokius galima nepažeidžiant sodinti.

Batatams Lietuvoje per trumpas vegetacijos laikas, kad normaliai užaugtų. Nebent šiltnamyje arba daiginant kaip pomidorus ant palangės. Apie tai tema čia:
viewtopic.php?f=16&t=607


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Sau 23, 2015 7:14 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
turiu keletą rūšių iš uošvienės, prisirinksiu dar daugiau - labai mėgstu visokius mišinius augint.


Mišinius gerai pradžioje auginti. Tada daug ką supranti matydamas skirtumus. O kai išmoksti, tai jau geriau porą veislių pasilikti, nes sunku sandėliuoti mišinius. Nebent mišinį ir valgai, tada skirstyti nereikia. Jei perki sėklas, vėlgi gali leisti sau mišinius, o jei auginiesi sėklas, tai vėlgi sunku. Todėl tie atsirinkinėjimai tik pirmiems metams, o kai atsirenki skaniausias, tai kam auginti mišinį?


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 46 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007