Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 5:40 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 46 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2, 3  Kitas
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: Pen Sau 23, 2015 7:25 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Turiu nusipirkęs šiuo metu gan skanių morkų. Kaip kelias jas man išlaikyti iki sodinimo? Gyvenu bute, turiu šiltą rūsį. Šaldytuve? Kaip laikyti? Ir manau bus hibridas.


Taip, jeigu pažiūrėjote į Bejo Zaden katalogą, tai matėt, kad morkų yra daug hibridinių, tad ūkininkai greičiausiai pirko būtent F1 hibridą, nes jis pasižymi geresniu augimu, didesniu derliumi. O iš tokių morkų jūs jau tokio gero derliaus negausit. Žinoma, auginti galima. Kažką gausite. Galbūt gausite ir ką panašaus, bet tokio pat gyvybingo, tai tikrai negausite.

Todėl morkas perkant būt gerai pabendrauti su augintoju, paklausti veislės. Vat jau žinotumėt vieną gerą veislę, jei būtumėt turguje pirkęs ir ūkininko pasiklausęs.

Išlaikyti dabar ko gero galima šaldytuve. Pora mėnesių liko. Turėtų išsilaikyti.

Cituoti:
Taip pat turiu nuo rudens daiginamų bulvių. Ankstyvų (kaip atskirti kurios ankstyvos ir kurios ne?) bet auginau iki vėlyvų (laukiau kol stiebai nudžius). Neturiu kur saugoti. Tai dideliam kiekiui auginti neturiu reikalo.


Paėmęs bulvę į rankas, tai neatskirsi ar ankstyva, ar vėlyva. Reikia žinoti veislę. Kitas būdas, sulyginti. Jei turi ir ankstyvą, ir vėlyvą kartu, tada matosi, kad ankstyvos anksčiau daigelius išleidžia, prasčiau laikosi. Nėr kur saugoti, tai galima dabar neauginti didelių kiekių. Dabar atsirinkti skanias veisles, o kai bus kur saugoti, tada tas veisles auginti didesniais mąstais. Dabar kaip tik geras metas atsirinkinėti veisles.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Sau 26, 2015 5:06 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Tre Gru 25, 2013 3:04 pm
Pranešimai: 22
Bulvių skanių turiu dvi veisles ( vienos šviesios apvalios, kitos - pailgos, švelniai bordo ar violet), uošviai nuo seniai augina, man jos patinka. Bet paieškosiu ir naujų, aš už eksperimentus:)
Morkų, pastarnokų, burokėlių turiu savų augintų.
Topinambų turiu, bet neiškasusi:) Gal galima būtų pavasarį išsikasti, atsirinkti padoriausius ir vėl pasisodinti. Ir jie yra ganėtinai smulkūs, išsišakoję. Nepatogu juos apdoroti, nors labai skanūs (čia labai subjektyvi nuomonė, nes kitokių nesu ragavusi). Viena iš skaniausių mano daržovių :D

Kada turėsiu pilną, gražų sąrašą dar įdėsiu:)
Kaip aš suprantu sėklas ir šakniavaisius renkamės iki kovo pabaigos? Aišku kuo greičiau tuo geriau:)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Sau 26, 2015 8:37 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Gru 17, 2013 10:31 am
Pranešimai: 5
Daržovės ir obuoliai puikiai laikosi balkone putplasčio dėžėse net iki 8 - 10 laipsnių šalčio. Galima tokią dėžę ir pasigaminti, bet kokią dėžę apsiklijuojant puta.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Sau 28, 2015 7:48 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Topinambų turiu, bet neiškasusi:) Gal galima būtų pavasarį išsikasti, atsirinkti padoriausius ir vėl pasisodinti. Ir jie yra ganėtinai smulkūs, išsišakoję.


Taip, galima ankstyvą pavasarį išsikasti ir vėl pasodinti. Padoriausi topinambai ir bulvės renkami nuo padoriausio augalo, o ne padoriausio dydžio gumbų. Sėklomis dauginamus reikia atrinkinėti padoriausius šakniavaisius, o topinambus ir bulves dauginame ne sėklomis, o vegetatyviškai, t.y. gumbais. Todėl čia skirtumas atsiranda. Galima imti ir mažiukus, ir didelius nuo to paties krūmo, nes genetika ta pati ir išaugs tas pats. Tačiau šiek tiek įtakos yra ir paėmus didesnį ar mažesnį gumbą. Didesnis paprastai turi daugiau energijos ir, sakoma, truputį geresnį derlių duoda. Bet vėlgi - nebūtinai. Čia svarbesnis auginimo faktorius, nes veislė juk ta pati paimama vegetatyviškai.

Topinambai susmulkėja jeigu auginami labai tankiai, pabandykite pasodinti rečiau.

Cituoti:
Kaip aš suprantu sėklas ir šakniavaisius renkamės iki kovo pabaigos? Aišku kuo greičiau tuo geriau:)


Taip, viską reikia susirinkti iki sėjimo ir sodinimo, tai iki balandžio, gegužės... Kai kas sėjama liepą, rugpjūtį, tai juos galima ir vėliau susirinkti, bet didžioji dalis turėtų būti iki balandžio. Tačiau, jeigu dabar staigiai padarom šią užduotį, tai galim eiti prie kitos ir mokintis ko nors kito. O jeigu sėdėsime su šia užduotimi iki kovo ir naujo nieko nepradėsim, tai nieko ir neišmoksim. Todėl dar kartą raginu - metam staigiai visi čia sąrašiukus. Jei neauginsit, tai sakot tiesiai - šito šiais metais neauginsiu. Ir tada einam prie kitos užduoties.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Sau 31, 2015 9:40 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pir Sau 12, 2015 11:55 am
Pranešimai: 8
Miestas: Klaipėdos raj.
Sausio pradžioje įšalo nebuvo, pasėjau tris geras eiles morkų: veislės Karlena, Ohne Herz 2, Nantes ir Amsterdammer 2. Pavasarį dar sėsiu. Morkos patinka - gerai bus rasti geriausią veislę ar net keletą jų :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Vas 01, 2015 6:50 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Šviežių morkų vasarą mažai suvalgome, nes būna mėnesis ar du kada galime valgyti jas. Daugiau suvalgome per žiemą, nes tada būna šeši-septyni mėnesiai kada galime jas vartoti. Todėl mums svarbiau yra orientuotis į žiemai skirtas morkas.

Iš rudens, per atlydį ar anksti pavasarį pasisėjam tik kokius du-tris kvadratinius metrus morkų. Jos derlių duos liepą, rugpjūtį. Ir suvalgom jas. Laikymui jos netinka. O laikymui morkas sėjame bent mėnesiu vėliau - gegužę, birželį ir užauga jos vėlai, todėl gerai ir laikosi.

Galima atsirinkinėti ir tas ankstyvas, kurias valgysime vasarą, bet didelės esmės racione jos nesudaro. Testuoti reikėtų būtent žiemos laikymui skirtas morkas, nes tada sužinosime ir kaip ilgai jos laikosi. O ir skonis, kaip sakė jolitabal tos pat veislės pasėtos skirtingu laiku gali skirtis. Gali skirtis ir derlingumas, ir kitos savybės. Žodžiu, jei sėjam iš rudens ar pavasarį, tai atsirinkinėjam vasaros derliui skirtas morkas, o jei norime atsirinkti žiemai, tada sėjame gegužę ar birželį. Bus skirtingi rezultatai tų pačių veislių.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Vas 02, 2015 3:52 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pen Spa 25, 2013 10:41 am
Pranešimai: 15
Aš šiemet neplanuoju atsirinkinėti daržovių šiuo metodu. Bulvių skanią veislę turiu, morkų bandysiu klausinėtis metų bėgyje pas vietinius ūkininkus (reik pažintis užmegzt :P ).


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Vas 02, 2015 7:26 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Ekoagros.lt puslapyje pateikti kontaktai visų ekologinių ūkininkų. Jų yra apie 2600 iš jų tik apie dešimt procentų užsiima daržovėmis. Bet tai 300 ūkininkų susidaro per visą Lietuvą. Savam rajone galima rasti keletą ir pasiskambinti. Pavyzdžiui, Ukmergės raj. yra Stragiai. Jie šiemet turi užauginę:

"Šiais metais Stragiai užaugino gausų įvairių daržovių derlių: morkų, bulvių, burokėlių, briuselinių kopūstų, ropių, juodųjų, baltųjų ridikų, salierų šaknų, pastarnokų, griežčių, kitų daržovių ir prieskonių. <...> Nestandartinės išvaizdos daržoves galima būtų parduoti pigiau. Juk ne taip svarbu, tiesi morka ar kreiva, svarbu, kad ji užauginta ekologiškai."

http://www.ekonaujienos.lt/naujienos/ma ... ska-derliu

Žodžiu, galėtume kartu nuvažiuoti ir nusipirkti šakniavaisių. Ir paragauti. Jei patiks, tai ir pasisodinti.

Girdėjau, kad ūkininkas Manvydas Čekavičius augina lietuviškos selekcijos daržoves, taigi pas jį galima būtų jau dabar paragauti tas pačias morkas Šatrija, Garduolės, burokėlius Rikius ir kt. Ir dar šiam pavasariui apsispręsti ar reikia testuoti juos ar atmetam ir neauginsim, testuosim kitas veisles.

Visa ekologinių ūkininkų lentelė čia:
http://ekoagros.lt/uploads/file/(2015)%202014-12-31%20eko%20gamybos%20%C5%ABki%C5%B3%20ir%20tvarkybos%20%C4%AFmoni%C5%B3%20s%C4%85ra%C5%A1as.xls


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Vas 04, 2015 2:46 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pen Spa 25, 2013 10:41 am
Pranešimai: 15
Gera mintis Laimi, manau galim derintis važiavimą pas tuos ūkininkus.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Vas 04, 2015 7:10 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Aha, važiuokim. Reikia pasiskambinėt ir paklausinėt kas maždaug ko turi.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Vas 06, 2015 7:47 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Gru 17, 2013 10:31 am
Pranešimai: 5
Puiki mintis, važiuočiau ir aš jei koks šeštadienis išpultų važiavimui :).


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Vas 07, 2015 7:50 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 01, 2014 10:02 am
Pranešimai: 107
Pasirodo šitą užduotį atlikti man sunku - ypač su bulvėmis - pradėjau rinkti jas visokias, ir ką - ogi visas jas ir sodinsiu - negaliu atsirinkti vienos - mėgstu įvairovę ir margą vaizdą lėkštėj. :) Gal todėl, kad esu vegetarė - noriu kuo įvairesnių daržovių, nes tos pačios nusibosta. Sodinsiu mišinį, sandėliuosiu mišinį, sėklai gal bus sunkiau atsirinkti.
Morką atsirinkau vieną - nežinau veislės, pirkau pas eko ūkininkę apylinkėse, tai ji labai kvepia (morka :) tokia net aitri - žodžiu pilna skonio, o ne vandens, nors ne saldi, labai didelė šerdis. Dar tos ūkininkės burokėliai geri - lygi, plona, švelni odelė, pailgi, dydžio optimalaus, malonu pjaustyti ir skusti. Vėl be pavadinimo - nors, pabandysiu dar paklausti, sako, gal jos vyras žino tuos pavadinimus.
Su svogūnais, tai tas pats kaip su bulvėm - noriu sodinti ir raudonus ir baltus ir tuos salotinius, nors iš tų paprastųjų, tai žinau, kad mėgstu tuos pailgesnius, o ne apvalius (čia grynai dėl formos), kažkodėl apvalių nemėgstu pjaustyti.
O kopūstai, tie, skirit laikymui - ar jų skoniia skiriasi? Neatsimenu kada ragavus skanų kopūstą....Man jie tik vasariniai ir jau surauginti patinka.
Užduoties dar nepabiagiau - dar darysiu ekspediciją per savo kaimą :) Nors važiuočiau ir pas kitus - galėtume kartu viską ir išsivirt ir padegustuot - pasikviesčiau pas save - yra vietos ir geras puodas... Paskambinėt nelabai noriu apsiimti - vaikai visada lipa ant galvos vos tik pamato mane su telefonu ar einant prie kompiuterio.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Vas 07, 2015 8:22 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Bulves sodinti kaip mišinį galima, tačiau čia iškyla keletas problemų. Pirma, jos auga ne vienodai ir užstot gali viena kitai. Bet jei apylygės vegetacijos, tai viskas gerai. Jei nelygi vegetacija, tai vienos nusiima anksčiau, kitos - vėliau. Antra, patsvartojimas apsisunkina, nes vienos greičiau išverda, kitos - lėčiau.

Konkrečiai mes tai auginome ir virš trisdešimt skirtingų veislių. Bet mes auginome ne mišinį, o atskirais gabalais - metras tokios, du metrai tokios, metras anokios. Tada gali atskirai susirinkti ir ragauti. O pas mus kai kurios skyrėsi stipriai. Dabar pasilikome apie septynias veisles. Dvi iš jų tinka tik kepimui orkaitėje, nes yra pailgos. Viena - mano mėgstamiausia bulvė pasaulyje. Kita labai išsiskirianti iš kitų bulvių. Dar viena mėlyna ir derlinga. Septynias laisvai galima auginti ploteliais ir sandėliuoti atskirai. Ypač kai formos skirtingos. Jei formos tokios pačios, tai būtų jau sunkiau nesumaišyti.

Morkos veislę būtinai sužinokite. Kaip jau rašiau, morkos labai didelė tikimybė, kad ūkininkų auginamos F1 hibridai. Pati morka gali būti labai derlinga ir skani, bet iš jos gautos sėklos duoda ne tokias pat šaknis.

Selekcijoje kaip tik stengiamasi sumažinti šerdį. Pirma, dėl to, kad būtent šerdis linkusi medėti, o bešerdės morkos traškesnės ir švelnesnės. Antra, beveik visose daržovėse daugiausiai medžiagų kaupiasi būtent prie odelės. Todėl ir daro kuo mažesnę šerdį, nes kitoje dalyje daugiau naudingų medžiagų.

Burokėlių pailgų nedaug yra. Cylindra veislė yra plačiai paplitusi ir auginama.

Svogūnus kol perkate sėklas ar svogūnėlius, tai galima bet kiek veislių auginti. Bet jeigu užsimanytumėt užsiauginti sėklą, tai greitai atkristų įvairovė. :)

Kopūstų skoniai skiriasi. Net ir pupelių skoniai skiriasi.

Degustacija labai gerai. Darykim, ir pabendrausim, ir pasimokysim, ir apsikeisim sėklom ar receptais.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Vas 08, 2015 1:55 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pen Spa 25, 2013 10:41 am
Pranešimai: 15
Laimi jeigu galėtum paskambinėti dėl važiavimo būtų labai gerai. Aš tai galiu ir šiokią dieną, tik ne 4dienį. Man su skambinėjimu tokia pati problema, vaikai ant galvos linkę lipti arba labai nori pabendrauti irgi kai tik pamato mane su telefonu.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Vas 16, 2015 1:27 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pir Sau 12, 2015 11:50 am
Pranešimai: 22
Sveiki,
Vaziuoti noreciau ir as, jei dar nebuvote.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Kov 25, 2015 1:44 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Lap 02, 2014 2:10 pm
Pranešimai: 119
Turime daug metu auginamas bulves. Vienos pailgos rausva zieve, kitos apvalios gelsvos. Bet man jos jau atsibodo :) todel meginsiu prisijungti ir surasti dar viena bulviu veisle.
As labai labai noriu topinambu. Laimi, mes praktiskai Ukmergiskiai, tai ne tik pavasari, bet praktiskai bet kada galetume atvaziuoti gumbelio, jei tik pasidalinsite. Ir jei savo skaniausia pasaulyje bulve idetumete.............

Tai stai, su morkom nezinau. Turim rusy labai gerai issilaikiusiu, labai skaniu morku misini, bet jos augintos is seklu, pirktu parduotuvej ir as nepamenu pavadinimu. O taip noreciau tokiu pat morku. Bet tikriausiai didele tikimybe, kad tai hibridai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Kov 25, 2015 8:01 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Galim duoti visko, ne tik bulvių ir topinambų. Bet... tik rudenį. Žmonės pas mus važiuoja nuo rudens. Kas pirmas, tas gauna daugiausiai rūšių sėklų. Kitiems lieka vis mažiau. Šiemet paskutinis sėkliautojas buvo užvakar atvažiavęs ir paėmė visus sėklų likučius, ir topinambus paskutinius išsikasė.

Jei jūs beveik ukmergiškiai, tai būtų labai įdomu susipažinti, nes mes kaip tik ieškom su kuo čia vietiniu padraugavus.

Dėl morkų. Jeigu šiemet negausit kitų šakniavaisių, tai bandykit dauginti tuos, kuriuos turite. Nes jeigu gausite kokią garantuotą veislę, tai nenorėsit, kad susikryžmintų, o jei neauginsit garantuotos veislės, tai laukas jūsų švarus nuo žiedadulkių ir galit kišti tas, kurias turit. Nieko gi neprarandat.

Tai va, gausite sėklų iš savo mišinio. Kitais metais pasėsit dalį ir pamatysit kas gavosi.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Kov 26, 2015 12:21 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Lap 02, 2014 2:10 pm
Pranešimai: 119
Mes beveik Ukmergiškiai, tai yra vyras dirba Ukmergėj, o mūsų kaimas nuo Ukmergės nutolęs 25 km. Bet Ukmergėj dažnai būnam. Štai, nesenai sužinojau, kad Karališkėse kuriama ekobendruomenė. Tai mes netoli nuo jų.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Kov 29, 2015 5:07 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Kas norite paragauti trijų ropių veislių (Golden ball, Petrovski ir Snow ball) ir paragavę nuspręsti kuri geriausia, kurią norėsit auginti, tai galit nusipirkti Vilniuje, pas ūkininkus Stragius. Jie turi ir morkų penkias veisles, bet veislės sumaišytos į vieną krūvą ir neįmanoma atrinkti. Turi dvi veisles burokėlių, bulvių, topinambų...

Vilniuje būna ketvirtadieniais ir šeštadieniais Tymo turguje, dar šeštadienį prie Akropolio, šeštadieni ir sekmadienį centrineje ūkininkų turgavietėje (Ukmergės g.). Pasiskambinti galima ir užsisakyti, kad tikrai jums atvežtų ir palaikytų ko reikia 8 620 93413 Ieva Stragytė.

Tiesa, ūkis yra prie Ukmergės ir galima pasiimti tiesiai iš ūkio. Bet tada trečiadieniais ir penktadieniais, bet būtina pasiskambinti.

Ieškokit ir kitų ūkininkų. :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Kov 30, 2015 5:40 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 01, 2014 10:02 am
Pranešimai: 107
Su bulvėm tai aš padariau taip: Nuvažiavau į Trakų Vokę, į LAMMC ir nusipirkau keturias lietuvių selekcijos bulvių veisles: Goda, Aista, Venta ir Liepa. Ragavau - skirtumas jaučiasi, bet, kad nors kurią išskirčiau kaip ypatingai skanią tai nelabai..nors 2 iš šitų bulvių paties mokslų centro įvertrintos beveik 9 balais. Palyginus su kitom mano turėtom bulvėm, tai labai traškios pjaustant, bet čia, ko gero priklauso nuo laikymo sąlygų??? Sodinsiu jas visas - ragausiu šviežias :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 46 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2, 3  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007