Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 11:48 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 3 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: Pir Kov 02, 2015 3:44 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Kaip sėjat medelių, krūmų sėklas lauke ir namuose? kaip darot, kad jų pelės nesuėstų? ar visas kultūras kartu, ar kiekvieną atskirai? ar reikia dengti plėvele, daryti inspektą ar panašiai ar nieko? Kokiu tankumu sėjat? iki kada reiktų pasėti?

Gamtoje medelių sėklos pasisėja maždaug tada kada prinoksta. Vienos vasarą, kitos rudenį, trečios kabo per žiemą ant šakų, ketvirtos guli suledėję po žeme per šalčius, penktos pageidauja padaryti kelionę pro paukščio virškinamąjį traktą. Tad taip ir mes panašiai darysime.

Krūmų ir medžių sėklų rinkimas prasideda birželį ir liepą. Tada prinoksta uoginės kultūros. Gamta jas jau sėja, tad ir mes, liepos mėnesį, kai nusiima žirniai, česnakai ar svogūnai, į jų vietą, į lysvę pasėjame šias sėklas. Sėjame eilutėmis, mažas sėklas beriam tankiai kaip ridikėlius. Viską numulčiuojame drožlėmis. Jos neleis kaltis piktžolėms ir sudarys geras sąlygas sėkloms. Apsaugos nuo pelių nereikia, nes šiuo metu jos atsargų nekaupia.

Antroji banga. Renkame sėklas liepą, rugpjūtį, rugsėjį, spalį, lapkritį ir prieš pat užšąlant žemei vėl sėjame taip pat. Į lysvę, eilutėmis. Jei didesnės sėklos (riešutų), tai didesniais atstumais, jei mažesnės – kaip ridikėlius. Dabar peliukai kaupia atsargas, tad numulčiavus drožlėmis uždedame metalinį tinklelį. Jį pavasarį nuimsime. Labai patogu metro pločio lysvė ir tokio pat pločio tinklelis parduodamas penkių milimetrų akutėmis. Jei norima išvengti tinklelio, tai sėti reikėtų prieš pat užšąlant, kad tik pasėjus tą pačią naktį žemė suledėtų. Tada peliukai vėlgi nepaims.

Šie būdai patys paprasčiausi. Kitas variantas – sėti pavasarį. Bet tada reikia sėklas sandėliuoti, šaldyti, imituoti gamtą. Tą galima daryti, bet jau bus sunkiau ir ne taip natūralu. Geriau dygs, jeigu sėsite iš rudens.

Kai kurios sėklos nedygs net pasėtos iš rudens. Jos norės praeiti pro paukščio virškinamąjį traktą. Pavyzdžiui, medlievos sėklos. Tada paimam iš kaimiečių vištų mėšlo, sumaišom su sėklomis, palaikom dieną ir pasėjam.

Kai kurios sėklos išdygs tik antrais metais po pasėjimo. Gudobelė, sedula, kukmedis... Bet beveik visos sodo kultūros, jei sėtos iš rudens, tai sudygs pirmais metais.

Galima sėti į vazonėlius ir auginti ant palangės, bet tas atima daug laiko ir resursų. Daug paprasčiau sėti tiesiai į lauką, į lysvę.

Į lauką iš karto tik prinokus negalima sėti tik keleto kultūrų – šilkmedžio, sausmedžio, šilauogių ir panašių. Šios kultūros sudygsta tą patį liepos mėnesį iš karto ir nebespės pasiruošti žiemai. Jas reikia sėti prieš pat užšąlant arba pavasarį. Arba sėti į vazonėlius. Tas atims daug jėgų, bet užtat pavasarį jau turėsime paūgėjusius medelius, kuriuos į lauką galėsime paleisti tik kai baigsis šalnų pavojus, t.y. birželio mėnesį.

Kiekvienos kultūros atskirai sėti neapsimoka. Sunku. Lengviau sukaupti daug rūšių sėklų ir pasėti vienu metu. Galima visas surinkti iki užšalimo, t.y. lapkričio, gruodžio ir tada pasėti. Bet galima sėti ir dviem bangom, kaip aprašiau viršuje. Liepos mėnesį nemažai susisėja: abrikosai, vyšnios, trešnės, žilakrūmiai, kaukazinės slyvos, didelės slyvos... Tad daug sėklų „atsikratai“. Nebereikia apie jas galvoti, nereikia sandėliuoti. Nuo tada kaupi naują partiją, kurią sėsi lapkritį-gruodį.

Jokių plėvelių naudoti nereikia. Gamtinėje žemdirbystėje stengiamės nenaudoti jokių papildomų dirbtinių daiktų ir įrengimų. Pavasarį sėklos išdygsta tada kada joms reikia, po šalnų ir dengti nereikia. Nebent sodintumėt kokias nors lepias šilumamėges kultūras, tai gal su jomis būtų problema. Bet visų mano išvardintų sodo kultūrų nereikės dengti plėvėmis.

Inspektų nedarom. Sėklų sėjimo tankumą reguliuojam pagal situaciją. Maždaug įsivaizduojame kaip sodinukas atrodys, kiek jis vietos užims. Jeigu skirsime jam daugiau vietos, tai jis gaus daugiau saulės ir pirmais metais paūgės dvigubai, trigubai ar net keletą kartų daugiau nei tankiai susėti medeliai. Bet jeigu sėjame didelius kiekius, tai neturime nei tiek vietos, nei tiek drožlių, nei tiek laiko priežiūrai. Tada sėjame tankiai, kaip ridikėlius. Pirmūnai išdygsta greitai ir auga gražiai, o tos sėklos, kurios sudygsta po pirmūnų laja vystosi prastai, trigubai, keturgubai mažesni būna. Bet užtat metro eilutėje jų apie penkiasdešimt galima priauginti. Tad ir renkamės pagal savo situaciją ar sėjame kaip ridikėlius kas du centimetrai, ar kas penki-dešimt centimetrų.

Dar gerai medeliams parinkti drėgną ir saulėtą vietą. Purią žemę. Tada jie gerai vystosi ir užauga keletą kartų didesni, nei pasėti prastoje vietoje.

Jeigu auginame vazonėliuose, tai žemę imame iš miško, juodą, purią, lengvą, patį viršutinį žemės sluoksnį su spyglių ir lapų liekanomis. Purumas duos daug oro, kas reikalinga dygstant. Viršutinis sluoksnis, nes ten daugiausiai gyvybės. Gyvybė irgi skatina dygimą.

Taigi, šiais išvardintais būdais galima susėti visas sodo kultūras. Jei norėtumėte sužinoti kiek reikia konkrečiai šaldyti (stratifikuoti) konkretaus augalo sėklas, tai pasinaudokite http://pfaf.org duomenų baze. Ten suvedate lotynišką augalo pavadinimą ir jums parašo kaip šį augalą reikėtų sėti.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Kov 05, 2015 6:45 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Ar medelių sėklas galima ne tik šaldymo kameroj laikyti? Turim sandėliuką be pelių, gal ten tiktų:-) aišku pakilus oro temperatūrai lauke ir sandėliuke šilčiau būna, gal negerai taip. Bet juk gamtoj sėklos irgi gauna temperatūros svyravimus?

Taip, tinka ir sandėliukas, ir balkonas, tinka pastovi temperatūra ir svyruojanti. Gamtoje matote oras irgi varijuoja, kinta. Medelio sėklos gamtoje vienus metus pašaldomos trisdešimčia laipsnių šalčio ir ilgai, o kitus metus dvidešimčia ir trumpai. Tos pačios rūšies medelis auga ir pas mus, ir kokioje nors Graikijoje. Pas mus jo sėklos gamtos pašaldomos stipriai, o Graikijoje – trumpai ir vis tiek sudygsta. Augalai turi platų diapazoną. Todėl įvairios sąlygos jiems tiks.

Įvedę augalo lotynišką pavadinimą į http://pfaf.org duomenų bazę galite sužinoti kiek savaičių ar mėnesių reikia šaldymo šiam konkrečiam augalui. Ten nurodomos apytiksliai sėklų šaldymo terminai. Galima šaldyti sėklas ir ilgiau. Temperatūra nebūtinai šaldiklio, t.y. minus aštuoniolika. Galima šaldyti ir prie minus keturių. Tik žmonės turi šaldiklį, todėl į jį ir kiša.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Kov 05, 2015 8:59 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Bir 30, 2013 8:04 pm
Pranešimai: 316
Niekada nelaikau medelių ,krūnų sėklų šaldytuve ir nestratifikuoju. Tiesiog rudenį sėju į lysvę ir pavasarį dygsta.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 3 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007