Tiesą sakant, nelabai gilinausi koks auginimas pagal apibrėžimą yra koks. Žinau tik tiek, kad nenoriu auginti cheminių preparatų savo ūkyje arba kaip tik įmanoma tai sumažinti, tad stengiuosi visą auginimo ir priežiūros procesą daryti kaip tik įmanoma natūraliau, būtų tai GŽ, ar ne... O kuomet viskas daroma didesniais kiekiais, t.y. pardavimui , ko gero, nori nenori tenka naudoti tam tikrus pašalinius resursus - atitinkamą techniką pradiniam žemės įdirbimui, pirkti ar prašyti kaimyno šiaudų, lapų ar pan. Kad ir kaip ten bebūtų, manau tai vis vien geresnis sprendimas, negu kas savaitę kultivuoti/ravėti bei purkšti kokioms nors suskystintomis azoto trąšomis... Darbo žinoma daugiau, tačiau didesnis ir pasitenkinimas, kuomet žinai, kad išauginai natūralesnį, sveikesnį produktą, o dar ir prie gamtos tausojimo kažkiek prisidedama...
Netoli manęs yra 5 ha braškynas, kur visos braškės ne tik kad auginamos šiltnamy, bet dar ir vazonėliuose, į kuriuos išvedžiotas kapiliarinis laistymas. Tik siurblį įjungi, ir vanduo su visomis trąšomis plūsta į augalus. Patogu, belieka tik uogas nuskinti. Tačiau čia jau grynai pramoninis auginimas, kuris nors ir matyt pelningas, tačiau manęs nežavi. O pirkėjui vienodai - jis mato gražią braškę, ir atrodo, kad jam nė motais kaip ji užauginta. Nors realiai būtų įdomu ištirti, ar radikaliai skirtųsi dviejų identiškų veislių uogų maistinė/cheminė sudėtis tos, kuri augo šiltnamyje su visais šiuolaikiniais privalumais ir tos, kuri augo natūraliai, sakykime kokiame nors užleistame sode....
Na, o žinant lietuvių bruožus, dauguma pirmiausia rinksis pigesnį variantą. Tokiu būdu pramoninis auginimas yra nuolat skatinamas, kuomet "tikrieji" augintojai turi sukti galvas ir ieškoti būdų kaip išlikti konkurencingiems bei išgyventi. Šiuo atveju, manyčiau padeda pastovių klientų ratas, kurie galbūt apsilankę pas tave ūkyje ir pamatę, kaip viskas iš tikrųjų vyksta, susivokia, kad tie keli papildomi litai už kilogramą nėra jau tokia didelė suma, palyginant su gaunamo produkto kokybe. Tik kur yra ta riba, kuomet gali auginti natūraliu būdu, ir kuomet tai tampa "pramone", dar nežinau. Tačiau galvoje sukasi viena mintis: nedideli/vidutiniai šeimos ūkiai, tiekiantys šviežią produkciją galutiniam vartotojui.
Nepykit, kad pradėjau apie mulčiavimą, o išsiplėčiau iki žemės ūkio politikos

Kai pradedu, negaliu sustoti
