Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 10:11 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 4 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Soja. Gauruotoji soja
StandartinėParašytas: Šeš Lap 15, 2014 7:43 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ket Gru 05, 2013 12:08 am
Pranešimai: 345
Miestas: Vilniaus raj. Riešė/Širvintų raj. Jauniūnai
Per sėklų mainus gavau sojų sėklų. Sudygo, augo, užaugo ir paneigė mitą, kad soja Lietuvoje beveik neauga, o jei auga - nesunoksta.
Tik problema tame, kad paskaičius literatūrą apie soją - pasirodo, norit ją valgyti reikia fermentuoti. Ar fermentuojate ir ką gaminate?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Soja. Gauruotoji soja
StandartinėParašytas: Šeš Lap 15, 2014 8:43 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Auga soja paprastai kaip ir kitos pupelės. Valgoma irgi paprastai, kaip ir kitos pupelės. Fermentuoti galima, bet nebūtina. Išsiverdi ir valgai. Galima paskui sutrinti su prieskoniais ir paštetas gaunasi. Tik skonis kitoks nei pupelių. Man tai patinka.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Soja. Gauruotoji soja
StandartinėParašytas: Sek Lap 16, 2014 2:03 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pen Kov 21, 2014 4:22 am
Pranešimai: 606
Miestas: Kaunas
Man tai atrodo, kad kuo ilgiau fermentuojasi ar kaip kitaip apdirbamas augalas, tuo daugiau praranda. Aišku, jei praranda ir blogų medžiagų, tai gerai, bet tiek vargo... :) Sako, ir sūriai daug sveikesni nefermentuoti. Gal yra sojų veislių, kurioms nereikalingas fermentavimas?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Soja. Gauruotoji soja
StandartinėParašytas: Ant Lap 18, 2014 3:03 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Fermentavimas yra kai bakterijos truputį apdoroja augalą. Gal fermentuojant ir prarandamos kai kurios medžiagos, nežinau, bet fermentuojant dėl bakterijų veiklos prisideda naujų medžiagų. Tas pats vyksta rauginant. Bakterijos sugeba pagaminti naudingų medžiagų, todėl rauginti kopūstai vitamino C turi daugiau už šviežius kopūstus. Nes bakterijos prigamina daugiau vitaminų.

Tai rauginimas ir fermentavimas yra vieninteliai apdorojimo būdai kada vitaminų padaugėja, o ne sumažėja. Kiti apdorojimo būdai tik nužudo vitaminus, bet neprideda.

O sojos fermentuoti, kaip rašiau, nebūtina. Galima tiesiog išvirti ir valgyti. Visas veisles.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 4 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 13 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007