Aš gamtiška daržininke savęs nelaikau, tik gamtiškėjančia, skaitau forumą, Laimio atsakymus į visus savo klausimus ir pamąstymus ir žiūriu, ką galiu pritaikyt sau, savo nedideliam darže, kuriam mulčio ne visada užtenka, ne visada jis pasiteisina, o dažniausiai nieko nespėju
Mulčiuoju visada česnakus, tik nesuprantu, kodėl jie man niekad neauga kaip Laimiui (buvo jo nuotraukų ir stiebų, ir galvų), žirnius dažniausiai mulčiuoju, kai paauga ir rykštes susmaigstau, pupeles kaip spėju, nes ilgai tenka atsodinėti. Va, užsimerkiau dabar, sakiau daiginsiu, nes viena lysvė baisiai nesudygo.
Porą metų bandžiau mulčiuot agurkus, bet daugiau nebandysiu, nes jie visi su dėmelėm augo, tokie "parūdiję", mama raugt tokių nenori, sako, nesilaikys. Taip buvau gražiai užmulčiavusi ir teko viską nugrabot. Tai daugiau nebandysiu jų mulčiuot, nes MŪSŲ agurkams tai nepatinka. Kiti mulčiuoja ir sako, kad labai gerai. Braškes mulčiuoju, bet nuo mulčiavimo pradėjo vabalai iš žemės lįst ir braškes ėst. Bet gal ir taip ėstų, braškes dar pamulčiuosiu, jei bus laiko. Kopūstai mums nelabai užauga, bet juos visada mulčiuoju, patogūs tam reikalui. Visokios salotos, burnočiai, ridikėliai - greit auga, greit suvalgomi, neišeina man jų mulčiuot. Burnočiai patys kaip gyvas mulčius, pridygo man jų visose lysvėse. Pernai nežinojau, ką su jais daryt, šiemet raunu ir valgau, ir kitiems duodu

Moliūgai ir man patinka, paleidžiu į pievą ir auga, pernai labai rūpinausi, kad jie paskendo metrinėj žolėj, sakė, gali supūti, bet jie visi gražiai užaugo, tik sunku buvo rasti. Paskui bėda suvalgyti tiek, laimė, jie puikiai laikosi, dar ir dabar rūsy 10 likę, verdu sriubą arba džiovinu ir graužiam su vaikais - dažniausiai taip suvalgom. Sėklų nestratifikuoju ir daigais neauginu. Ir dar nepasėjau, ryt sėsiu

Nespėju aš visko taip greit

O kitos gamtiškumo apraiškos mano darže - pirmiausia padariau plačius takelius, apaugusius žole, kuri labai lenda į lysves, bet pakeitusi požiūrį, kad žolė ne priešas, o draugas, nelabai dėl to nusimenu

Ir rudenį lysvių nesukasu, o apdengiu šienu. Ir stengiuosi kuo daugiau savų sėklų užsiauginti. Tas dalykas man labiausiai patinka. Ir pirkt sėklų nereik, ir labai gerai dygsta, išskyrus bazilikus ir petražoles.
O GŽ susidomėjau 2014 metais, kai šitam forume užsiregistravau ir gaudavau visus atsakymus, ką kokiu atveju reikia daryti