Gamtinė žemdirbystė
http://gz.home.lt/

Konservavimas be cukraus, druskos, acto...
http://gz.home.lt/viewtopic.php?f=22&t=547
Puslapis 11

Autorius:  Laimis Žmuida [ Šeš Lie 12, 2014 12:46 pm ]
Pranešimo tema:  Konservavimas be cukraus, druskos, acto...

Cukrus, druska, actas dažnai laikomi kenksmingais produktais ir vis daugiau atsiranda žmonių norinčių užkonservuoti produktus be jų. Yra keletas natūralesnių variantų kaip konservuoti.

Geriausias variantas - džiovinimas.
Dar geras variantas rauginimas. Rauginti galima ne tik kopūstus, bet ir visokias žoles ar kitas daržoves.
Šaldymo čia neminėsiu. Šaldyti galima viską, bet pats šaldiklis yra negamtiškas sutvėrimas. Nebent prisitempti ledo lyčių ir pasigaminti ledaunę. Vasarą ledo lytyse laikyti, po žeme.

Čia kalbėsim apie įprastus konservavimo būdus, t.y. kaip nedžiovintas, nešaldytas, neraugintas daržoves be cukraus, acto ir druskos sudėti į stiklainius ar puodynes ir taip užkonservuoti.

Aliejus

Aliejus naudojamas kaip konservantas. Tiesiog išverdamos daržovės ir užpilamos aliejumi. Sandariai uždaromos. Ir laikosi. Praktiškai bet kokias daržoves galima taip konservuoti.

Sviestas

Kai kuriuos grybus galima kepti aliejuje (rudmėses, kreivabudes) ir visą masę supilti į trilitrinį taip, kad viršuje gautųsi poros centimetrų vien sviesto sluoksnis.

Pomidorų sultys

Pomidorai turi konservuojančių medžiagų. Pomidorų sultimis užpilami ir grybai, ir daržovių gaminiai.

Obuolių sultys

Rūgščios obuolių sultys irgi turi konservavimo gabumų. Bet kaip suprantu su jomis jau sunkiau konservuoti. Bet yra tokių receptų.

Medus

Su medumi galima konservuoti ką nors saldaus. Pavyzdžiui, šaltai džiovintose žiedadulkėse gali atsirasti kandžių. O užpylus jas medumi, jos gerai laikosi. Valgomas mišinys.

Autorius:  Ingrida [ Sek Lie 13, 2014 4:43 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Konservavimas be cukraus, druskos, acto...

Burokėlius koncervuoju užpildama obuolių sultimis. Burokėlius sudedu į puodą, užpilu obuolių sultimis, kad apsemtų, pakaitinu iki virimo ir išpilstau į išplautus stiklainius. Labai gerai laikosi ir skonis geras.
O obuolių sultys nebūtinai turi būti šviežios, tinka ir pernykščios konservuotos. Pernykščiomis konservuoju išretintų burokėlių lapus su koteliais, kai obuoliai dar nebūna prinokę.

Autorius:  Laimis Žmuida [ Sek Lie 13, 2014 7:00 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Konservavimas be cukraus, druskos, acto...

Puikiai, ačiū už receptus.

Autorius:  Guobis [ Pir Sau 04, 2016 7:22 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Konservavimas be cukraus, druskos, acto...

O kaip uogiene ziemai paruosti be cukraus? Kaip musu proteviai darydavo pvz. melyniu ar zemuogiu uogiene ziemai, kai pramoninio cukraus nebuvo?

Autorius:  Laimis Žmuida [ Ant Sau 05, 2016 4:39 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Konservavimas be cukraus, druskos, acto...

Na, sakoma, kad cukrus nereikalingas. Tiesiog išverdi, t.y. virimu išnaikini bakterijas ir sandariai uždarai. Ir tipo turi laikytis. Aš nebandžiau, nes neturiu tokio kiekio mėlynių. Bet kiti sako, kad taip darė ir laikosi.

Autorius:  santaitis [ Pir Bir 19, 2023 12:20 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Konservavimas be cukraus, druskos, acto...

Ingrida rašė:
Burokėlius koncervuoju užpildama obuolių sultimis. Burokėlius sudedu į puodą, užpilu obuolių sultimis, kad apsemtų, pakaitinu iki virimo ir išpilstau į išplautus stiklainius. Labai gerai laikosi ir skonis geras.
O obuolių sultys nebūtinai turi būti šviežios, tinka ir pernykščios konservuotos. Pernykščiomis konservuoju išretintų burokėlių lapus su koteliais, kai obuoliai dar nebūna prinokę. https://www.goit.lt/services/debesijos-paslaugos/microsoft-azure


Ačiū! Bandysiu rudenį jūsų būdus :)

Puslapis 11 Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/