Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Geg 28, 2020 11:07 am

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 5 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: Šeš Lie 12, 2014 12:46 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3280
Miestas: Ukmergės raj.
Cukrus, druska, actas dažnai laikomi kenksmingais produktais ir vis daugiau atsiranda žmonių norinčių užkonservuoti produktus be jų. Yra keletas natūralesnių variantų kaip konservuoti.

Geriausias variantas - džiovinimas.
Dar geras variantas rauginimas. Rauginti galima ne tik kopūstus, bet ir visokias žoles ar kitas daržoves.
Šaldymo čia neminėsiu. Šaldyti galima viską, bet pats šaldiklis yra negamtiškas sutvėrimas. Nebent prisitempti ledo lyčių ir pasigaminti ledaunę. Vasarą ledo lytyse laikyti, po žeme.

Čia kalbėsim apie įprastus konservavimo būdus, t.y. kaip nedžiovintas, nešaldytas, neraugintas daržoves be cukraus, acto ir druskos sudėti į stiklainius ar puodynes ir taip užkonservuoti.

Aliejus

Aliejus naudojamas kaip konservantas. Tiesiog išverdamos daržovės ir užpilamos aliejumi. Sandariai uždaromos. Ir laikosi. Praktiškai bet kokias daržoves galima taip konservuoti.

Sviestas

Kai kuriuos grybus galima kepti aliejuje (rudmėses, kreivabudes) ir visą masę supilti į trilitrinį taip, kad viršuje gautųsi poros centimetrų vien sviesto sluoksnis.

Pomidorų sultys

Pomidorai turi konservuojančių medžiagų. Pomidorų sultimis užpilami ir grybai, ir daržovių gaminiai.

Obuolių sultys

Rūgščios obuolių sultys irgi turi konservavimo gabumų. Bet kaip suprantu su jomis jau sunkiau konservuoti. Bet yra tokių receptų.

Medus

Su medumi galima konservuoti ką nors saldaus. Pavyzdžiui, šaltai džiovintose žiedadulkėse gali atsirasti kandžių. O užpylus jas medumi, jos gerai laikosi. Valgomas mišinys.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Lie 13, 2014 4:43 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ket Gru 05, 2013 12:08 am
Pranešimai: 345
Miestas: Vilniaus raj. Riešė/Širvintų raj. Jauniūnai
Burokėlius koncervuoju užpildama obuolių sultimis. Burokėlius sudedu į puodą, užpilu obuolių sultimis, kad apsemtų, pakaitinu iki virimo ir išpilstau į išplautus stiklainius. Labai gerai laikosi ir skonis geras.
O obuolių sultys nebūtinai turi būti šviežios, tinka ir pernykščios konservuotos. Pernykščiomis konservuoju išretintų burokėlių lapus su koteliais, kai obuoliai dar nebūna prinokę.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Lie 13, 2014 7:00 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3280
Miestas: Ukmergės raj.
Puikiai, ačiū už receptus.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Sau 04, 2016 7:22 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Gru 22, 2015 11:57 am
Pranešimai: 46
Miestas: Joniskis (Moletu raj.)
O kaip uogiene ziemai paruosti be cukraus? Kaip musu proteviai darydavo pvz. melyniu ar zemuogiu uogiene ziemai, kai pramoninio cukraus nebuvo?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Sau 05, 2016 4:39 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3280
Miestas: Ukmergės raj.
Na, sakoma, kad cukrus nereikalingas. Tiesiog išverdi, t.y. virimu išnaikini bakterijas ir sandariai uždarai. Ir tipo turi laikytis. Aš nebandžiau, nes neturiu tokio kiekio mėlynių. Bet kiti sako, kad taip darė ir laikosi.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 5 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007