Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 10:54 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 20 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Saldikliai
StandartinėParašytas: Pir Bir 10, 2013 2:19 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Geriausias saldiklis - medus.

Taip pat daug masės priaugina cukriniai runkeliai. Juos reikia sutarkuoti ir išdžiovinti.

Iš saldžių augalų saldžiausias yra šertvė. Dar galima bandyti naudoti saldžialapę kulkšnę. Lietuvos nendrėse 5 proc. cukraus, o cukranendrėse - 25 proc. Nendres reikia virti ir garinti. Nebandžiau. :) Taip pat virti ir garinti galima klevų sulą.

Taip pat saldinti galima saldžiomis uogomis ar kriaušėmis.

Lietuvoje patys neauga, bet auginami stevija, lipija ir saldymedis, bet jie nelietuviški, prastai auga, mažai derliaus duoda ir nerekomenduočiau auginti.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Ant Bir 11, 2013 9:02 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
Lipija yra bjauraus skonio ir to saldumo tikrai ne kažkas. Tas anyžinis prieskonis yra ir stevijos problema, teko ragauti iš jos pagaminto saldiklio miltelių..........vėėėėėėėėėėėė

Na, o medus yra fruktozės užtaisas, naudoti reiktų labai ir labai saikingai. Fruktozė yra labai sunkiai skaidoma kepenyse, panašiai kaip alkoholis.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Ant Bir 11, 2013 9:12 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Na, pirmą kartą girdžiu, kad fruktozė yra sunkiai virškinama. Gal kokį šaltinį pamėtėtum?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Ant Bir 11, 2013 9:40 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
Čia video paskaita:
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM


Verta prisiminti, kad gyvi organizmai yra orientuoti į saldumo (t.y. fruktozės, gliukozės ir pan.) paiešką, nes ji žada kalorijas, kurių gi paprastai gamtoje nėra per daug ir greičiau gresia badas nei persivalgymas. Šis natūralus elgesys ir tapo lemtingu mums, turintiems intelektą ir poreikį saldumui išmokusiems tenkinti bet kur, bet kada, bet kokiais kiekiais.
Todėl nei fruktozė, nei kiti saldumo nešėjai nėra blogis pats savaime, bet blogi yra mums įprasti kiekiai. Ir dar prie viso to - sveiki organizmai, kaip sakoma, gali ir "akmenis valgyti", o visokiems civilizuotiems sirgaliams, net nekalti kiekiai yra kenksmingi.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Ant Bir 11, 2013 10:37 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 30, 2013 3:38 pm
Pranešimai: 73
Šaunuolis(ė), pataikyta į dešimtuką. Beje, fruktozė ne sunkiai virškinama skrandyje, bet sunkiai skaidoma kepenyse.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Ant Bir 11, 2013 10:52 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
Nu tai taip ir sakiau.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Tre Bir 12, 2013 7:58 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Biškį pagooglinau. Naujausiuose tyrimuose jau paneiginėjama fruktozės žala:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20047139
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 195734.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 125020.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 185652.htm

Pirmame linke rašoma, kad tirta 95 proc. vidutinio amerikiečio fruktozės dienos kiekio ir žalos nerasta. Paskutiniam rašoma, kad amerikiečio dienos vidurkis yra 49 gr. Taigi tiek galime laisvai naudoti. Meduje yra 40 proc. fruktozės. Tai išeina, kad per dieną galima suvalgyti kokia 120 gr. medaus be jokios rizikos. Reiškia į savaitę slojkėlį medaus galima, jei vaisių mažai valgai.

Obuolyje yra apie 6 gr. fruktozės, tai galima suvalgyti tik aštuonis-devynis obuolius (šimtagramius) per dieną. Arba keturis dušimtagramius obuolius.

Šie skaičiai kiek suprantu gali būti padidinti, nes tirta 49 gr. per dieną dieta ir nerasta pavojaus. O jei tirtų 60 per dieną, tai gal irgi nerastų? Tada galima būtų dešimt obuolių per dieną.

Ar teisingai suprantu kiekius? Kiek tas "per daug fruktozės"?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Tre Bir 12, 2013 10:59 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 30, 2013 3:38 pm
Pranešimai: 73
Atskirkime du dalykus: fruktozės poveikis nutukimui, kraujospūdžiui, hipertenzijai nuo fruktozės poveikio padidintam kepenų darbui ją apdoroti. Kepenys mūsų organizme atlieka daug funkcijų. Jei jos bus pastoviai nukreiptos padidintam fruktozės apdorojimui, tai kitoms funkcijoms vykdyti bus mažiau skirta energijos. Dėl to gali pradėti streikuoti mūsų kiti organai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Tre Bir 12, 2013 3:38 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Gal galima šaltinių apie tai, kad kepenys sunkiai virškina fruktozę ir apie tai "kiek" yra "padidintas fruktozės kiekis". Apie kokius skaičius kalbame?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Tre Bir 12, 2013 10:20 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 30, 2013 3:38 pm
Pranešimai: 73
http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanit ... o_saldumas
http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanit ... iju_maista


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Ket Bir 13, 2013 7:20 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Na, Homosanitus reikėtų skaityti atsargiai ir kritiškai. Ten išsakyta labai daug gerų minčių, tačiau moksliniai faktai ten dažnai būna klaidingai interpretuojami. Kaip tai buvo kitoje temoje aptarta apie klaidingą Homosanitus fotosintezės suvokimą, taip dabar apie cukrų. Štai jei paskaitysime mokslinius darbus, tai ten rašoma apie per didelio cukraus kiekio pavojų. Ne, fruktozės pavojų, o per didelio jos kiekio pavojų. O Homosanitus nuvažiuoja iki - citata: "Cukrus žalingas bet kurioje formoje." Mokslininkai nesako, kad cukrus žalingas bet kurioje formoje ir bet kuriais kiekiais, o Homosanitus sako. Čia klaidingai interpretuotas mokslas.

Homosanitus tekstai rėkiantys, emocionalūs, kertantys per jausmus, emociniam lygmenyje sudarantys įspūdį, kad skaitytojas yra visai neišprusęs, o autorius - visažinis. Ir būtent ši emocinė įtampa tekste priverčia patikėti autoriumi. Ne faktai, ne loginiai argumentai, bet emocinis užtaisas. Veikia agresyviai, kaip reklama ar ideologinė propaganda. Vienas žmogus iki to daėjo, kad perskaitė Homosanituse, jog graikiniai riešutai kenkia ir metė juos valgyti. Net iki tokio absurdo prieinama aklai tikint tekstais. Todėl skaitant Homosanitus reikėtų atmesti emocinį šleifą, o išsakytus faktus tikrinti kitur.

Konkrečiai šiuose dviejuose nurodytuose tekstuose man argumentacija patinka. Šiuolaikinis žmogus valgo per daug cukraus. Tas tiesa. To reikėtų vengti. Labai įdomi mintis, kad net ir šiuolaikiniai vaisiai yra modifikuoti taip, kad juose per daug fruktozės. Tas irgi tiesa. Ir reikėtų rinktis ne tokius saldžius, senoviškų veislių vaisius, o dar geriau - laukinius ir dar priedo neatvežtinius, o vietoje augančius. Tačiau neatidžiai skaitant nurodytus tekstus susidaro įspūdis, kad bet koks cukrus ir bet kokie jų kiekiai yra blogi. Ir paskui žmogus meta valgyti vaisius, nes juose yra fruktozės. Arba medų pradeda laikyti nuodu, nes jame yra fruktozės.

Fruktozė sunkiau skaidoma organizme nei gliukozė. Na ir kas? Tai nereiškia, kad jos turime atsisakyti. Yra daug įvairių medžiagų ir vienas organizmas skaido sunkiau, kitas lengviau. Tai nereiškia, kad vienos blogos, o kitos geros.

Man pasirodė keista kai nawjia pasakė, jog su medumi reikėtų atsargiau ir fruktozę sulygino su alkoholiu ir pristatė kaip pavojingą. Juk fruktozės yra visur - vaisiuose, daržovėse, tai kaip tai gali būti pavojinga? Įtariau Homosanitus propagandą. Pasirodo taip ir yra. :)

Aš tai galvoju taip. Fruktozės bijoti nereikia, nes tai yra natūralus dalykas. Pristatyti jos kaip toksino ar nuodo irgi nereikėtų. Mes turime daug didesnių problemų nei fruktozė vaisiuose. Visas civilizuotas maistas yra su per dideliu cukraus kiekiu. Ir tas kenkia ir įrodyta moksliškai. Tai štai šią problemą ir turėtume spręsti pirmučiausiai. Ir jeigu kas nors pakeis šokoladą, limonadus, sausainius ir saldainius į džiovintas uogas, vaisius, medų, tai tik džiaugtis reikia. Vėliau, kai įveiksim parduotuvės saldiklius, tada galėsime pagalvoti kaip sumažinti fruktozės kiekį vaisiuose ir medaus vartojimo kiekį. O kol kas, kol šlamščiam žymiai blogesnį maistą nei vaisiai, tai gąsdinti fruktozės nuodingumu yra neadekvatu.

Žiūrėkite, tema yra apie natūralius saldiklius, t.y. norime nuo parduotuvinių supersaldžių dalykų pereiti prie natūralesnių. Labai sveikintinas veiksmas ane? Ir iš karto gaunam per nosį - neikit į tą pusę, nes visi natūralūs yra su fruktoze, o fruktozė yra blogai. Triviali situacija. Homosanitus tikslas - gelbėti mus nuo blogos mitybos, bet šioje temoje daroma priešingai - stabdoma nuo ėjimo geresnio maisto link. Čia yra tiesiog persistengta. Argumentai geri, įdomūs, tačiau visada nuo teksto reikia išlaikyti atstumą, kad neįklimptum. Visada mąstyti savo galva, o ne autoriaus numestu sakiniu.

Beje, ne į temą, bet netyčia toks pastebėjimas. Abu tekstai su tais pačiais argumentais - kad vengti per daug cukraus turinčio civilizuoto maisto ir, kad šiandienos vaisiai yra išvesti su per dideliu cukraus kiekiu. Tačiau išvados ką valyti gaunamos priešingos. Viename tekste siūloma valgyti nebent bulves, ryžius, taip pat sakoma, kad karotinas neutralizuoja fruktozę ir galima valgyti morkas ir burokėlius. Antrame tekste sakoma, kad burokėlių ir morkų nereikėtų valgyti. Taip pat nereikėtų bulvių valgyti ar ryžių, kurie yra civilizacijos maistas. Čia tik šiaip pastebėjimas, o ne argumentas Homosanituso nenaudai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Ket Bir 13, 2013 7:30 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Dar prie to pačio:
http://lowcarbdiets.about.com/od/nutrit ... angers.htm
http://authoritynutrition.com/why-is-fr ... ad-for-you
http://articles.mercola.com/sites/artic ... olism.aspx

Trys tekstukai su tokia pat argumentacija kaip Homosanitus, turbūt su tais pačiais mokslininkais autoriais, tačiau akcentai sudėlioti visai kitaip. Iš šių tekstukų susidaro įspūdis, kad kenkia per didelis fruktozės kiekis, o vaisiuose esančios fruktozės tai neliečia! Kiekvienam tekste parašyta, kad tai negalioja vaisiams. O Homosanituso tekstuose kitur akcentai. Man labiau priimtini šiuose trijuose tekstuose sudėlioti akcentai. Moksliškesnė atmosfera.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Ket Bir 13, 2013 5:01 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 30, 2013 3:38 pm
Pranešimai: 73
Fruktozė daugiau kaip 7 kartus (kai kurie šaltiniai teigia, kad net 10 kartų) negu gliukozė aktyviau dalyvauja glikacijos reakcijose (Mejaro reakcijos), kuriose cukrus reaguoja su kraujo ar ląstelės aminorūgštimis ir sudaro fruktozaminus, kurių padidintas kiekis stipriai įtakoja sveikatą. Pvz. jei ši reakcija įvyks eritrocite, tuomet dalis hemoglobino taps neveiksniu ir toliau jau pasileis visa anaerobinių problemų grandinė.

Tai, ką matote keptuvėje, kai apkepate produktą ir susidaro ruda plutelė, tai ir yra ta reakcija, kuri vyksta ir organizme tarp cukraus ir baltymo (aminorūgščių). Ši reakcija ypač suaktyvėja temperatūroje virš 150 laipsnių Celsijaus.

Giliuosiuose epidermio sluoksniuose cukraus molekulės prisikabina prie kolageninių (kolageno, elastino) audinių, todėl jie praranda elastingumą, sukietėja ir po truputį ima „lūžinėti“ – taip atsiranda raukšlės, strijos ir celiulitas. Šio proceso priežastis yra vadinamoji glikacija: cukraus poveikis kolageniniam audiniui. O šis ir yra atsakingas už odos grožį, stangrumą bei elastingumą. Taigi ši informacija yra ypač aktuali moterims, kurios nenori turėti celiulito.

Fruktozė, skirtingai negu gliukozė, neįtakoja grelino (hormono, atsakingo už sotumo jausmą) gamybos mažinimo skrandyje. Kitaip sakant, fruktoze pasisotinti negalima. Kol grelino bus, tol bus noras valgyti.

Fruktozė, skirtingai negu gliukozė, nestimuliuoja insulino išsiskyrimo. Ką tai reiškia? O gi tai, kad suvalgius fruktozės, ji nepaklius į ląstelę (išskyrus galvos smegenis – joms nereikia insulino) kaip energetinis substratas, o bus paversta labai mažo tankio lipidais, kitaip sakant riebalais – trigliceridais.

Fruktozė neskatina sotumo jausmą duodančio hormono leptino gamybos.

Nuolatinis fruktozės perteklius kraujyje skatina rezistentiškumo insulinui (antro tipo diabetas) sindromo vystymąsi.

Fruktozės metabolizmo kelias organizme yra skirtingas, negu gliukozės. Jeigu gliukozę gali sunaudoti visos organizmo ląstelės kaip energetinį substratą, tai fruktozę turi perdirbti kepenys. Jūs norite duoti papildomai kepenims sunkaus darbo? Jos ir be fruktozės įsisavinimo reakcijų turi dar jų vykdyti virš 500. Fruktozės perteklius yra verčiamas į trigliceridus (labai mažo tankio riebalus), gliukozės perteklius yra verčiamas į glikogeną – abu jie yra energinių substratų atsargos. Tik skirtumas tas, kad riebalų atsargos yra naudojamos tada, kai nebėra sandėliuose glikogeno, tai yra maždaug po keleto dienų badavimo, kai pasibaigs organizme glikogeno atsargos. Fruktozės metabolizmo kelias kepenyse yra artimas alkoholio metabolizmui, todėl ir ligos nuo chroniško fruktozės vartojimo yra beveik tos pačios, kaip ir chroniško alkoholizmo atveju – hipertenzija, miokardo infarktas, lipidų koncentracijų pokyčiai kraujo serume (dažniausiai jų padidėjimas), pankreatitas, kepenų disfunkcija, nutukimas, rezistentiškumas insulinui, pripratimas (priklausomybė)… Denatūruota fruktozė yra organizmui toks pats didelis nuodas kaip ir alkoholis. Tarp stiklinės alaus ar stiklinės saldžių vaisių sulčių nėra didelio skirtumo, tik kažkodėl vaikams alaus neduodame, o vaisių sultis – taip.

Fruktozė didina šlapimo rūgšties susidarymą organizme, o tai reiškia didina sąnarių ligų, hipertenzijos riziką.

Jei manote, kad fruktozės natūralumas yra svarus argumentas ją vartoti, tai klystate – kanapių lapai, tabakas ar bitkrislė irgi yra natūralūs, tačiau tai nereiškia, jog jie gali tapti kasdieniu mūsų maistu.

Žinoma, rudenį galima suvalgyti retkarčiais keletą vertingų (daug mineralinių medžiagų, rūgščių ir mažiau fruktozės) veislių obuolių ar abrikosų, tačiau reikia žinoti, kad po pavartoto cukraus būtina ir fiziškai padirbti. Iš jūsų paminėtų kriaušės turi ypač daug fruktozės, saldžios slyvos taip pat. Vertinga uoga rudenį yra vynuogė. Lietuvoje jos yra pakankamai rūgščios, jose daugiau gliukozės, nei kituose vaisiuose, ir jų žievelėje yra labai naudingos organizmui medžiagos – resveratrolio. Gerąsias medžiagas reikia gauti iš daržovių. Dirbant sunkų fizinį darbą geriau naudoti gliukozę, o dar geriau – riebalus. Vaisus geriau valgyti pirmoje dienos pusėje. Taip pat reikia žinoti, jog organas kepenys metų bėgyje yra pačios silpniausios rudens laikotarpyje, o fruktozė perdirbama tik jose, todėl užkrovus joms šį „saldų“ darbą, kitiems, kur kas svarbesniems darbams, pajėgumų gali ir nelikti.

Šaltinis: http://www.unimed.lt


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Ket Bir 13, 2013 5:25 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Unimed ir Homosanitus yra tas pats autorius. Pagooglinsiu ar dar kas nors taip rašo. Jei rasit dar, tai įmeskit, palengvinsit man paieškas.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Ket Bir 13, 2013 7:18 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
Na, antrasis fruktozės kenksmingumo šaltinis ir buvo tas profersorius Lustig, laipsniuotas ir oficialus asmuo, o apie gamtinę žemdirbystę mokslininkai panašiai mažai kalba, tik Kurdiumovas, Saulius ir tu ;)

Manau, kad neverta ginčytis, nuomonės yra pateiktos ir kas pamanys, kad svarbu - ims domėn.

O žiūrint iš GŽ perspektyvos, yra paprasta suprasti, kad natūraliai nei medaus, nei vaisių tiek ir tokių saldžių nebūna. Kitaip tariant, viskas, kas yra virš natūralaus kiekio (bei laiko!) - yra kenksminga (tai čia jau galima būtų skaičiuoti kiek tas yra). Bent jau man tai atrodo logiška.

Cituoti:
Ir jeigu kas nors pakeis šokoladą, limonadus, sausainius ir saldainius į džiovintas uogas, vaisius, medų, tai tik džiaugtis reikia. Vėliau, kai įveiksim parduotuvės saldiklius, tada galėsime pagalvoti kaip sumažinti fruktozės kiekį vaisiuose ir medaus vartojimo kiekį. O kol kas, kol šlamščiam žymiai blogesnį maistą nei vaisiai, tai gąsdinti fruktozės nuodingumu yra neadekvatu.

Iš dalies lyg ir pritarčiau, bet alkoholį keičiant nikotinu vargu ar šautų į galvą kalbėti apie geresnį pakaitalą, na gal tik prisirūkęs nepuls su peiliu ant žmonos, kaip kad įprasta girtam.
Tai šioje vietoje sutikčiau, kad miško uogos ir vaisiai yra geras/geresnis dalykas.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Ket Bir 13, 2013 9:39 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
o apie gamtinę žemdirbystę mokslininkai panašiai mažai kalba, tik Kurdiumovas, Saulius ir tu


Na apie gamtinę žemdirbystę mokslininkai visai nešneka, bet mokslininkai šneka apie gamtinės žemdirbystės detales - nitratų kiekį, vitaminų ir kitų bioaktyvių medžiagų kiekį, apie ekosistemas, apie mikorizinius grybus, apie bakterijas dirvožemyje, apie augalų imunitetą, dirvodarą ir visa kita. Ir tik nedaugelį detalių sunku pas juos surasti arba keleto praktinių detalių, kurios pasitvirtina praktikoje, bet mokslas nenori pripažinti, pvz., mėnulio kalendorių. O visa kita mokslas puikiai patvirtina.

Na, Lustigo reikės pasiskaityt daugiau. Video pradžią žiūrėjau, bet jis ten ilgai juokavo ir iki esmės nedaklausiau. :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Pen Bir 14, 2013 6:41 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Nu, pagooglinau:
http://www.guardian.co.uk/books/2013/ja ... tig-review

Pasirodo Lustigas kalba kitaip nei Homosanitus. Jis sako, kad vaisiai ir daržovės yra tvarkoje, net cukranendrių cukrus yra tvarkoje, nes visi šie dalykai turi daug skaidulų. Taip pat sako, kad vyriausybė turėtų subsidijuoti žalias daržoves, o ne soją ir grūdus. Reiškia daržoves galima valgyti. Dar jis sako, kad kenkia didelės dozės, o ne kiekviena fruktozės molekulė. Siūlo valgyti mažiau cukraus ir daugiau skaidulų. Yra sudaręs maisto kur mažiau cukraus ir daugiau skaidulų.

Na, iš viso to aš suprantu, kad Homosanitus persistengė, nes pats Lustigas nekalba taip kaip jie.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Pen Bir 14, 2013 6:56 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
http://www.guardian.co.uk/society/2013/ ... y-epidemic

Lustigas sako: valgykit vaisius, nedarykit iš jų sulčių. Ir valgykit 6 šaukštelius cukraus moterys ir 9 šaukštelius cukraus vyrai per dieną.

Citata:
Eat the fruit, he says, don't drink the juice. <...>

It is not a case of eradicating sugar from the diet, just getting it down to levels that are not toxic, he says. The American Heart Association in 2009 published a statement, of which Lustig was a co-author, saying Americans consumed 22 teaspoons of it a day. That needs to come down to six for women and nine for men.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Pir Bir 17, 2013 12:40 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
Taip, Lustigas kalba iš savo pozicijos ir tyrimų.
Toks gyvenimo būdas, toks požiūris į gamtą ir žmogų apie kokį kalbame mes GŽ forume ar HS savo tyrinėjimuose, sutik, yra retesnis nei retas pasaulyje.

Prof.Lustigo paskaitą įdėjau tiesiog kaip šaltinį fruktozės skaidymui pagrįsti. Pasiknaisiojus internete rasime ir paneigimų, ir patvirtinimų - kaip ir turbūt absoliučiai viskam ir visoms teorijoms. Jau nekalbant apie tai kas sveika ir kas kenkia.

HS pozicija yra tokia (mano supratimu), kad sultys yra koncentruotos augalo veikliosios medžiagos. Kokie burokėliai spausti yra greičiau vaistas nei maistas. T.y. ląstelienos pašalinimas ne tik įgalina suvartoti žymiai didesnį vaisiaus/daržovės kiekį, bet ir pradangina lygsvaros ar neutralizacijos mechanizmą.
Su problematiška fruktoze atsitinka lygiai tas pats - sulčių galima išgert litrais, sotumas ir saikas pradingsta. Galimai ląsteliena kiek kompensuoja fruktozės kenksmingumą, bet kai jos nelieka - viskas tik dar blogiau.

Šalia to, HS paprastai kalbama apie žmones, kurie kenčia nuo civilizacijos ligų. Jeigu tu sveikas kaip ridikas, o dar ir gyveni sveikai - manau, kad neverta kvaršint sau galvos.
Bet jeigu yra kokių sveikatos problemų, tuomet cukrus bet kokiam pavidale greičiausiai yra pirmoji instancija atsakinga už tų problemų priežastis. Irgi mano nuomonė :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Saldikliai
StandartinėParašytas: Pir Bir 17, 2013 9:48 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Mano nuomone irgi - civilizuotas maistas per daug cukruotas. Cukraus reikia vartoti labai mažai, o jei įmanoma, tai atsisakyti visai. Pakeisti jį natūraliais saldikliais. Taip pat sutinku, kad išvestos daržovės ir vaisiai yra per daug saldūs ir reikėtų po truputį juos pakeisti rūgštesniais, natūralesniais. Tačiau fruktozė nėra blogas dalykas, ji gi natūrali, o kenksmingas yra jos per didelis kiekis. Čia su viskuo taip. Nieko negalima per daug valgyti, net gerų produktų.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 20 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007