Gamtinė žemdirbystė http://gz.home.lt/ |
|
Varnalėšos http://gz.home.lt/viewtopic.php?f=23&t=447 |
Puslapis 1 iš 1 |
Autorius: | Laimis Žmuida [ Ket Geg 16, 2013 11:47 pm ] |
Pranešimo tema: | Varnalėšos |
Varnalėšų lapkočiai nulupami kaip rabarbaras ir pakepami su bulvėmis. Arba galima ir nelupti. Supjaustyti reikia skersai, kad sutraukyti "siūlus". |
Autorius: | Eimute [ Sek Geg 19, 2013 9:38 pm ] |
Pranešimo tema: | Re: Laukiniai valgomi augalai gegužės mėnesį |
Varnalėšų lapkočių skaidulinė medžiaga nusitrina tiesiog perbraukus per lapkotį pirštais. Į troškinį dėjau nelupus. Irgi puikiai. Receptukas: VARNALĖŠŲ LAPKOČIAI MAISTUI Siūlau išbandyti varnalėšų lapkočius, turtingus įvairių vertingų maistinių medžiagų. Ruošiant juos maistui, verta nuvalyti šiurkštesniu dantų šepetėliu, taip nusiima paviršinis skaidulinis sluoksnis. Valant, ne pro šalį užsidėti gumines pirštines, kad išvengti rankų pajuodavimo (bet rankų tepimas, dar vienas įrodymas apie vertingų medžiagų gausą lapkočiuose). Supjaustytus lapkočius naudokite, kaip šparagines pupeles. Supjaustytus lapkočius dedame į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir troškiname. Galima kartu įdėti sutarkuotų morkų, šiek tiek papjaustyto svogūno. Jei nededame svogūno, tinka į pabaigą įdėti sutraiškyto česnako. Į troškinimo pabaigą įdedame sviesto arba grietinėlės, mėgstamų prieskonių, pasūdome. Man patinka petražolės, gelsvė, salieras. Šių dalykų nemaišau, dedu ko nors vieno. Gauname skanų patiekalą, kuris tiks valgyti su duona. Taip pat troškinys yra puikus garnyras prie mėsos ar žuvies. Man labai skanu su pakepintais vištienos filė gabaliukais. |
Autorius: | Ingrida [ Sek Bal 13, 2014 7:25 pm ] |
Pranešimo tema: | Varnalėšos |
Iš straipsnio, apie varnalėšas: skaniausi lapkočiai, pirmieji lapai ir žiedynkočiai. Lapkočius reikėtų nulupti, bus ne tokie kartūs. Jų skonis panašus į žalios bulvės, tad galima vietoje jų dėti į sriubą. Ūglius pakepinus svieste skonis primena žiedinį kopūstą. Varnalėšų šaknis galima valgyti ir žalias kaip salotas. Dar nuoroda: http://www.sveikatossodas.lt/index.php? ... 89&tid=560 |
Autorius: | Eimute [ Pir Bal 14, 2014 11:07 am ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėšos |
Lapkočiai neturi jokio kartaus skonio - kabu iš patirties, o ne iš skaitytų straipsnių. Pakepinti lydytame svieste ir apibarstyti džiuvesėliais primena šparagus ar žiedinius kopūstus. Lapkočius galima naudoti visur kur naudotume šparagines pupeles. Tikrai skanu, jokio nemalonaus kvapo. |
Autorius: | Eimute [ Pir Bal 14, 2014 11:13 am ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėša |
Lapkočiai. Lapkočiai primena rabarbarų lapus. Juos nuplauname ir šiurkščiu dantų šepetėliu nušveičiame paviršinį sluoksnį. Atliekant lupimo darbą, verta užsidėti gumines pirštines, jei bijome pajuodusių rankų. Trumpai apverdama pasūdytame vandenyje ir valgoma apipilti tirpintu sviestu ar kokiu nors kitu padažu. Lapkočius tinka dėti į sriubas ir daržovių troškinius. Apdorotus lapkočius dar sveikiau valgyti žalius įmaišius į salotas, užpilus citrinos sultimis ir aliejumi. Į salotas tinka įvairūs komponentai: svogūnų laiškai, topinambai, saulėgrąžų branduoliai, graikiniai riešutai. |
Autorius: | Eimute [ Pir Bal 14, 2014 11:13 am ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėša |
Daugiau patarimų http://www.kitoksdarzas.lt/Forum/ViewThread/5 |
Autorius: | jolitabal [ Pen Bal 25, 2014 1:35 pm ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėša |
O varnalėšų lapai neapdoroti kartūs? panašiai kaip pienės? |
Autorius: | Laimis Žmuida [ Pen Bal 25, 2014 2:31 pm ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėša |
Taip, neapdoroti nefaini. |
Autorius: | LLaurynas [ Pen Geg 02, 2014 10:49 am ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėša |
Vakar pirma karta paragavau varnalesu saknu keptu ant sviesto. Patiko. Patarimas - pjaustykite skersai, o ne isilgai, nes saknis "siūliné" ir stringa tarp dantu supjauscius isilgai. Is kitos puses pavasari ne visos saknys storos ir nelabai skersai ka pripjaustysi. |
Autorius: | Laimis Žmuida [ Pen Geg 02, 2014 12:04 pm ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėša |
Bet jaunos plonos turi mažiau siūlų ir galima tokiais gabaliukais kaip piršto nareliai pjaustyti ir puikiai susikramto. Storas šaknis aš nulupu, supjaustau grežinėliais ir kepu, o plonas apvalau, apiplaunu ir į puodą, nes nėr ten ką skusti. Verdu su lupyna. Nulupu kai išverda. Arba nenulupu. |
Autorius: | Gintare [ Pen Geg 02, 2014 1:42 pm ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėša |
o as kepiau lapkocius, tai visai patiko irgi, tik sunkiai luposi irgi... |
Autorius: | Laimis Žmuida [ Pen Geg 02, 2014 5:11 pm ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėša |
Pas mus lapkočiai dar maži. Nėra ko lupti. O po kurio laiko išvis nusprendžiau nelupti. Nuplaunu, supjaustau grežinėliais ir kepu su bulvėmis. |
Autorius: | Eimute [ Pen Geg 02, 2014 10:42 pm ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėša |
Tikrai nebūtina lapkočių lupti |
Autorius: | Gintare [ Pir Geg 05, 2014 4:10 pm ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėšos |
Bandysim nelupt, nes labai jau demotyvuoja tas lupimas:) |
Autorius: | LLaurynas [ Ket Rgp 21, 2014 9:00 pm ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėšos |
Na draugai. Ar jau kasame ir valgome, ar reiktu dar lukterti? As apie varnalesas. |
Autorius: | Eimute [ Pen Rgp 22, 2014 10:46 am ] |
Pranešimo tema: | Re: Varnalėšos |
Jei yra pirmamečių storų šaknų, tai taip ir darom. Bet tai galima padaryti ir spalį. |
Puslapis 1 iš 1 | Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |