Gamtinė žemdirbystė
http://gz.home.lt/

Kopūstų rauginimas
http://gz.home.lt/viewtopic.php?f=23&t=54
Puslapis 11

Autorius:  Laimis Žmuida [ Pir Kov 18, 2013 7:03 pm ]
Pranešimo tema:  Kopūstų rauginimas

Tarybinių laikų kopūstų rauginimo receptai (pramoniniai):

1. Kopūstai 1173, druska 20,2, morkos 35 (gramais)
2. Kopūstai 1087, druska 20,2, morkos 35, obuoliai 82,5
3. Kopūstai 1151, druska 20,2, morkos 58, kmynai 0,5

Autorius:  Tadas Lomanas [ Pen Kov 29, 2013 12:09 am ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

Kopustu rauginimo receptas (asmeninis):

1. Kopustas. ;) - cia rimtai.

Autorius:  Laimis Žmuida [ Pen Kov 29, 2013 1:05 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

Mes irgi taip darėm. :) Ai, tiesa dar pridėjom žiupsnelį druskos. Bet galima ir be jos.

Autorius:  Vapsva [ Tre Bal 03, 2013 4:38 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

Tadas Lomanas rašė:
Kopustu rauginimo receptas (asmeninis):

1. Kopustas. ;) - cia rimtai.


Cia kaip? Nuo rudeninio derliaus stovi saldytuve du kopustai, nu bet niekaip nerauginti :( Gal todel kad du? :)

Autorius:  Laimis Žmuida [ Ket Bal 04, 2013 12:19 am ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

Taip pat kaip ir paprastai daromi kopūstai, tik nieko daugiau nededi, vien kopūtus. Supjaustai ir muši. O kai surūgsta, tada galima prisidėti ko nors arba galima nieko neprisidėt.

Galima ir dvi galvas surauginti. Tik tada reikia siauresnį indą paimti. Nes plačiame inde visos sultys ant apačios lieka, o kai perpili į siaurą, pvz., iš didelio puodo į trilitrinį slojką, tada pamatai, kad mistiškai atsirado sulčių.

Autorius:  povils [ Ket Bal 04, 2013 11:29 am ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

Suvalgius raugintus agurkus liko raugas su visais priedais (nemažai dėta druskos). Ar gerai jį išpilti ant mulčio? Ar reikia skiesti?

Pirmą kartą nepasisekė su kopūstų raugimu. Sodinom dovanotus daigus. Nekoks skonis ir kvapas, todėl nesivalgo. Taip ir stovi. Ar nepakenks daržui, jei sniegui nutirpus juos iškrėsim ant ar po mulčiu?

O kaip su obuolių raugu? Ten žmona deda kažkiek cukraus.

Autorius:  Laimis Žmuida [ Ket Bal 04, 2013 4:47 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

Visokios maisto atliekos tiks. Tik nepadauginti į vieną vietą. Geriau produktus, kur nesat garantuoti po truputėlį paskleisti didesniame plote. Jei smirda ar negražiai atrodo, tai ant viršaus truputį šienelio užmesti.

Nežinau tik kas tai yra obuolių raugas. Actas? Actas turėtų žudyti visokias bakterijas. To mums nereikia. Bet vėlgi, praskiedus ir mažomis dozėmis - visi maisto produktai gali būti kaip papildoma organika. Daug, aišku, nepilti, nes įsivaizduokit kas dedasi po mulčiu. Tarp smėlio ir molio smiltelių sėdi bakterijos ir išskiria fermentus, tirpdo jais mirusias šaknis. Visur aplinkui fermentai, kurie tirpdo. O staiga šliūkšt didelis potvynis prasideda kopūstų raugo ar acto, ar net vandens gryno. Kas atsitinka? Visi fermentai nuplaunami, praskiedžiami, organikos valgymas trumpam sustoja. Todėl ir laistyti reikia geriau rasos kiekiais, o ne kibirą iš karto. Drėgmė gerai, bet kai jau ne drėgmė, o potvyniai, tada rezultatas atvirkštinis.

Autorius:  vyturys [ Ket Bal 04, 2013 7:00 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

Laimis Žmuida rašė:
Drėgmė gerai, bet kai jau ne drėgmė, o potvyniai, tada rezultatas atvirkštinis.

Tai išeina, kai lietus gerai palyja visi fermentai ir mikroorganizmai išplaunami iš po mulčiaus?

Autorius:  Laimis Žmuida [ Ket Bal 04, 2013 8:33 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

Na, visi neišsiplauna. :) Bet prasiskiedžia. Tačiau stiprus lietus retai būna. Galima vazonėlyje užpilti staigiai daug vandens ir stebėti kaip jis susigėrinėja į žemę. Prakapstyti. Pamatysit, kad procesas labai lėtas. Smėlyje greitas, o molingesnėje žemėje visai lėtas. Aišku, palyginus su mikroorganizmų dydžiu, tai ten nelygu potvyniai ir upės teka, tai fermentai stipriai prasiskiedžia. Tačiau yra ir kompensacijos mechanizmai. O bakterijos ir grybeliai, tai nesuteka į požemius. Jie prisitvirtinę prie šaknų, įstringa tarp smėlio ir molio smiltelių, ir toli nenuplaunami.

Autorius:  povils [ Ket Bal 04, 2013 8:55 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

Acto raugiant nenaudojame

Autorius:  Laimis Žmuida [ Ket Bal 04, 2013 8:57 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

Tai jo, nenaudojat. Bet prarūgus visokioms uogienėms actas pats susidaro iš jų.

Autorius:  Vinga [ Pen Bal 05, 2013 4:03 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

Dar galima įdėti bruknių į kopūstus rauginimui.

Autorius:  Tadas Lomanas [ Šeš Bal 06, 2013 3:52 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

druska pakankamai kenksmingas mineralas augalams (mano nuomone ir gyvunams, tame tarpe ir zmogui). Augalai natrio chlorida absorbuoja ir bando nukenksminti, kaupia lapuose ir stiebuose.. tingiu rasyti smulkmenu - jei ka pasidomekite miesto zeldiniu tvarkymu, ivairiom ataskaitom del drusku naudojimo miestuose tirpdyti sniega, leda ir ju zala aplinkinei florai.. T.p. druskos kaip konservantai ir siaip chemiskai aktyvus junginia zudo ir dirvos mikroflora.. reiktu atsargiai, o geriau pilti is vis kuo toliau nuo savo darzo, sodo, prudo..

Autorius:  povils [ Pir Bal 08, 2013 12:37 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Kopūstų rauginimas

Druska, įdėta į raugiamus kopūstus ar agurkus, nesutrukdo gerųjų mikrobų veiklai, gal net sulaiko nuo nereikalingų dauginimosi. Gal panašiai veikia kaip apyniai darant alų? Gal aš ir klystu. Niekada nebandėm raugti ilgam laikymui be druskos. Šiaip kitur druskos stengiamės naudoti kuo mažiau.

Puslapis 11 Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/