Cituoti:
Bet tai tiktu tik daugiamečiam ar dvimečiam augalam.
O vienmečiam tinka, kad visą sezoną prižiūri, o atėjo šalčiai ir dar nieko neužaugo, nesubrendo, net sėklas praradai ir nieko nebeturi.

Dėl egzotikos, tai labai gerai jei kam pavyksta ir užsiauginti maisto ir aklimatizuoti. O man tas nepavyksta. Iš esmės mes užsiauginam beveik visą maistą, perkam tik aliejų ir miltus, nes juos sunku pasigaminti (kartais pavalgom ir ne savo maisto, bet retai).

Esmė tame, kad tam, kad užsiauginti tiek maisto ir dar tokio gamtiškumo, tai man reikia daug laiko. Ir todėl man kiekvienas metras yra svarbus. Aš nenoriu dirbti daugiau nei dabar dirbu. Darbo kiekį reikia mažinti. Ir jei matau, kad gelteklės ir pūteliai nedavė norimo derliaus, bet reikalavo daug darbo, tai aš jų atsisakau. O ką jau kalbėti apie egzotiką ir aklimatizavimą? Iš kitos pusės - kam aklimatizuoti, jei prasimaitini ir taip? Jei turi visus reikiamus augalus ir nieko netrūksta, tai kam aklimatizuoti? Dėl kitų žmonių? O gal ir jiems nereikia, jei tau nereikia? Ne dėl maisto, o dėl spalvos? Na, dėl dar vienos pupelių spalvos ar formos nenorėčiau gaišti savo brangaus laiko. Geriau tą laiką panaudosiu kam nors tikrai reikalingam. Būtų gerai, jei kas aklimatizuotų aukštas derlingas pupeles. Mielai paimčiau į savo kolekciją. Bet pats to aklimatizavimo veiksmo nedaryčiau, nes jis mane atitrauktų nuo gamtinės žemdirbystės. Gamtinė žemdirbystė juk yra ir gyvenimo būdas. Aš turėčiau atidėti savo gyvenimo būdą ir užsiimti nelabai gamtišku dalyku.
Gamtiškumas visada orientuotas į artimiausią aplinką. O negamtiškumas į kitus kraštus. Čia vietos gamta yra, o bananai ir ananasai atkeliauja iš kitur. Gamtiškesnis veiksmas būtų atradinėti vietos augalus, kaip iš jų galima prasimaitinti, o ne aklimatizuoti svetimžemius. Juk esmė - prasimaitinti, gerai gyventi, nevargti... Aklimatizacija, vienok, yra vargas, pastangos, darbas. Atrasti vietinius augalus irgi darbas, bet jis gamtiškesnis. Nes jų nereikia transportuoti, jie tikrai augs, tikrai įsipaišo į ekosistemą, tikrai gamta nori, kad čia jie augtų ir atvirkščiai, gamta nenori, kad čia augtų dar neaklimatizuotos pupelės, todėl jas ir žudo. Aklimatizuodami einam prieš gamtą.
Aš čia nenoriu atkalbėti nuo aklimatizacijos ar pasakyti, kad blogai darote. Noriu tik pamąstyti apie šį fenomeną. Visgi vystom gamtinę žemdirbystę į kažkurią pusę. Jei vystysim vienais principais, tai nuvystysim ją į vieną pusę, jei kitais - į kitą. Štai Kuznecovas nuvystė ją į didžiausio derliaus pusę. Jam tas labai patinka. O man nepatinka, nes matau, kad jo sistema kenkia kraštovaizdžiui ir priklausoma nuo miško kirtimo. Man prie širdies kuo gamtiškesnis variantas, todėl siūlyčiau užsiimti kuo gamtiškesniais variantais. Nereikia pulti stačiai galva ir atsisakyt aklimatizacijos, šiltnamių ir laistymo. Jei kitaip neauga, na, tai naudokimės tuo ką turime ir nesikankinkime. Bet į ateitį projektuokimės taip, kad apsieitume be šių dalykų. Judėkime link tokio gyvenimo būdo, kad šie dalykai būtų nereikalingi, tokius principus ir į GŽ teoriją įrašykime ir atidirbkime praktikoje, kad tai nebūtų vien šnekos, bet ir praktika paremti principai įrodantys, jog tai įmanoma ir parodantys kiek tai efektyvu.