Dar apie kitas bulves iš Vokietijos, kurias parduoda
http://www.kartoffelvielfalt.de.
Nors sakoma, kad skonis subjektyvus dalykas, tačiau bulvių degustacijose pastebime ir tam tikras tendencijas. Net neišlavinto skonio žmonės maždaug vienodai pasako, kurios bulvės vertos dėmesio, o kurios ne. Taigi mano subjektyvus požiūris į tos svetainės bulves.
Visas testavau be jokios druskos ar aliejaus. Tiesiog pakeptas be nieko ir, kitu variantu, pavirtas be nieko. Kai kurios atkrito vien pabandžius, o kitas auginau. Iš jų vėlgi pasilikau tik skaniausias.
Reichskanzler - kaip rašiau viršui - puiki bulvė. Miltinga, balta, gerai kvepia.
Andretta - milting, gelsva, kvapas geras.
Mayan gold - rašiau jau, kad viena geriausių bulvių.
Emma - sviestinė, gelsva, kreminė, tirpsta burnoje kaip kremas, o ne subyra. Kepimui tinka labiau nei virimui, bet beskonė.
Bamberger - vandeninga, nėra skani virta, kepta normali, bet "ne kažką" kaip jaunimas sako.
La Bonnotte - miltinga, sukrentanti, malonus skonis, stiprus kvapas. Išskirtinis skonis keptos.
Aura - vandeninga, bet maloniai. Nėra skani. Forma graži. Kepta - ne ne ne ne...
Roseval - kreminė, vandeninga, tirpsta burnoje kaip kremas. Kastuvo skonis išliko, galbūt nuo odelės.
Eggeblome - geltona, miltinga, sukrentanti, skani bulvė.
Angelner zapfen - stiprus riešutų skonis, vandeninga. Rūgštus prieskonis. Kepta normali, bet "ne kažką"
Mehlige Muhlvientler - kreminė, bet skani, bet neauginčiau. Kepta - plius/minus.
Rosa Tanenzaphen - pailga, skani, kreminė, bet ir miltinga, geresnė už Cerise, auginčiau. Kepta - stiprus kvapas, riešutų skonio.
Christa - geltona, vandeninga, kreminė, nelabai skonis. Minusas.
Linda - fui, kastuvo skonio.
Achersegen - kreminė, miltinga, skani, geltona. Kepta - vandeninga, nelabai skani.
Violetta - miltinga, mėlynas vidus, skani.
Blue salad potato - miltinga skani bulvė.
Blaue Anelliese - tamsiai violetinė. Mėlynas sviestas. Visos šios mėlynos neblogos, bet man Blue Kongo vis tiek skaniausia.
Rode Erstling - vandeninga, negera. Kepta neskani.
Desiree - gelsva, miltinga, skani. Kepta - puiki bulvė. Vienas minusas, kad jos pilnas visas pasaulis. Nusibodo.
Sieglinde - gera, skani bulvė, graži, šviesiai geltona, miltinė. Kepta neskani.
Bintje - tirpsta burnoje, skonio nėra, miltinga, bet tiktų bulvių košei.
Naglerner Kipfler - geltona, riešutų skonio, miltinga, bet ir sviestinė kartu. Kepta nelabai skani, bet reikėtų dar kartą pabandyt, gal neteisingai iškepė.
Cilena - slėpkitės su vandeningom! O kepta gavosi skani, gal dėl to, kad didelė ir gerai iškepė.
Hansa - puiki geltona miltinga bulvė.
La Ratte - skani, miltinga, deja, mažytė. Geltona, lipni. Kepta - maloni.
Linda Rosti - mažiukė, bet miltinga skani, ganėtinai skani. Kepta stebuklingo stipraus kvapo, gal sėkmingai prisviko? Vidus nelabai kvepia. Vertinu kaip normalią bulvę.
Mayan Twilight - kaip rašiau - labai skani, įdomi.
Mandelkartofel - miltinga, geltona (sutižo beverdant), nesudėtingas švelnus skonis, gera išvaizda, didelės pakankamai. Kvepia gilių kava, stiprus įdomus kvapas.
Rote Emmalie - raudona, vanduo, truputį miltinga, bet skonis nelabai. Kepta - tik dėl grožio auginti, nes raudona.
Hela - šviesiai geltona, sutirpsta burnoje, minkšta labai, bekvapė, pusiau miltinė. Kepta - skani normali bulvė, beskonė, tirpsta burnoje.
Ora - miltingos labai, šviesiai gelsvos, skanios. Kepta - labai skani.
Heideniere - geltona, miltinė, sviesto skonio. Skani miltinga bulvė.
Attica - kreminė, vandeninga, nėra skani, kreminės spalvos. Kepta - ne bulvė.
--------------------------
Tos pačios bulvių veislės aprašytos tame tinklapyje kur parduoda va taip (ačiū moteriai iš kito GŽ forumo, kad išvertė iš vokiečių kalbos):
1.Blue Salad Potato Bioland-Speisekartoffeln
Škotiška veislė, veislės senumas nežinomas, dažniausiai tvirtai išverdanti(nesubyranti virimo metu), mėlyna odelė ir mėlyas vidus, ovaliai apvalūs gumbai, stiprus bulvės skonis, vidutiniškai ankstyvos, tinka salotoms, virtos, virtos su lupenomis
2.Bamberger Hörnchen Bioland-Speisekartoffeln
1870 m. Bambergo rūšis, tvirtai išverdanti, geltonai rožinė odelė ir gelonas vidus, ragelio formos gumbai,labai gero, pikantiško skonio, vėlyvos, tinka salotoms, virtos, virtos su lupenomis
3.Mehlige Mühlviertler Bioland-Speisekartoffeln
Austriška veislė, veislės senumas nežinomas, miltingai išverdančios, geltona odelė, geltonas vidus, apvalus gumbas, stipaus, kreminis skonis, vidutiniškai vėlyvos, tinka virtos, piurė, keptos
4.Naglerner Kipfler Bioland-Speisekartoffeln
Austriška 1956 m. veislė, tvirtai išverdanti, odelė ir vidus geltonas,gumbas pailgas, labai gero, kreminio skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka salotoms arba virtos
5.La Ratte Bioland-Speisekartoffeln
Dar vadinamos Asparges,Prancuzija 1872, tvirtai išverdanti, odelė ir vidus geltonas, pailgas ir ragelio formos gumbas, labai gero, riebaus skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka salotoms arba virtos su lupenomis
6.Rosa Tannenzapfen Bioland-Speisekartoffeln
Dar vadinamos Pink fir Apple, Anglija 1850, tvirtai išverdanti, odelė ružava, geltonas vidus, pailgas ir ragelio formos gumbas, labai gero, pikantiško skonio, vėlyvos, tinka salotoms arba virtos su lupenomis
7.Roseval Bioland-Speisekartoffeln
Prancūzija 1950, išvirusi tvirta, raudona odelė ir geltonas vietomis šiek tiek ružavas vidus, paiilgi ovalūs gumbai, gero, kreminio skonio, vidutiniškai vėlyvos, tinka salotoms arba virtos su lupenomis
8.Emma Bioland-Speisekartoffeln
Jų pirmoji rūšis, Barumas 2000, išvirusi tvirta,lygi geltona odelė ir geltonas vidus, pailgi šiek tiek ragelio formos gumbai, pikantiško, gero, aromatinio skonio, vidutiniškai vėlyvos, , tinka salotoms, virtos, su lupenomis
9.Linda Bioland-Speisekartoffeln
Karalienė vokiškų bulvių, vokietija 1974, išvirusi tvirta,lygi geltona odelė ir geltonas vidus, pailgai ovalūs gumbai, labai gero kremino skonio, vidutiniškai ankstyva, gerai laikosi, tinka salotoms, virtos, su lupenomis, skrudintos
10.Blauer Schwede Bioland-Speisekartoffeln
Dar vadinamos Blue Congo, tiksli kilmės vieta ir metai nežinomi, dažniausiai išvirusi tvirta, mėlyna odelė ir mėlynai violetinis vidus, apvalūs gumbai, stiprus bulvės skonis, vidutiniškai ankstyvos, tinka salotoms, virtos, su lupenomis, keptos
11.Rode Erstling Bioland-Speisekartoffeln
Dar vadinamos Red Duke of York, Škotija 1942, dažniausiai išvirusi tvirta, miltinga, raudona odelė ir geltonas vidus, gumbai apvalūs, malonaus, gero, kreminio skonio, ankstyvos, tinka virtos ir piurė
12.Sieglinde Bioland-Speisekartoffeln
Vokietija 1935, išvirusi tvirta, vidus ir odelė geltona,pailgai ovalūs gumbai, malonaus, stipraus bulvių skonio, ankstyvos, tinka salotoms,virtos itr su lupenom.
13.Ackersegen Bioland-Speisekartoffeln
Vokietija 1929, miltingos,vidus ir odelė geltona, apvalūs gumbai, labai gero, sviestinio skonio, vėlyvos, tinka gaminti piurė ir kepti
14.La Bonnotte Bioland-Speisekartoffeln
Prancūzijos bulvių karalienė, Prancūzija, Noirmoutier sala, metai nežinomi, dažniausiai išvirę tvirtos, geltona odelė ir vidus, apvalus su truputėlį įdubusiomis akutėmis,labai gero, kreminio, puikaus, tiesiog burnoje tirpstančio skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka virtos, su lupenomis, bulvių salotoms.
Ir dar radau:
„Tai ne tik brangiausios, bet ir pačios rečiausios daržovės Pasaulyje. La Bonnotte patiekiamos tik aukščiausios klasės restoranuose, o jų paruošimo receptai yra kruopščiai slepiami. Teigiama, kad šias bulves tinkamai paruošti gali tik labai talentingi virėjai.“
15.Violetta Bioland-Speisekartoffeln
(Kadaise vadinosi Blaue Elise)iš Barumo, 2004,išvirusi tvirta, mėlyna odelė, šviesiai violetinis vidus, apvalūs gumbai,malonaus, stipraus bulvių skonio,vidutiniškai ankstyvos, tinka virti, su lupenom arba piurė.
16.Reichskanzler Bioland-Speisekartoffeln
Vokietija, 1930, miltingos,šviesiai raudona odelė ir šviesiai gelsvas vidus, apvalūs gumbai, švelnaus, paprasto skonio, vidutiniškai vėlyvos, tinka virti, su lupenom, piurė arba kepti, tvirta veislė
17.Rote Emmalie Bioland-Speisekartoffeln
Barumas 2004, dažniausiai išvirę tvirtos, lygi raudona odelė, raudonas vidus, pailgai ovalūs gumbai, vidutiniškai ankstyvos, gero, pikantiško skonio, tinka salotoms, piurė arba su lupenom
18.Hela Bioland-Speisekartoffeln
Vokietija 1964, dažniausiai išvirusi tvirta, miltinga, vidus ir odelė geltona, ovalūs gumbai, švelnaus bulvių skonio, labai ankstyva, tinka virti, kepti ir gaminti piurė
19.Adretta Bioland-Speisekartoffeln
Vokietija 1975, miltingos, vidus ir odelė geltona, apvalūs gumbai, pikantiško, stipraus bulvių skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka daryti piurė ir kepti
20.Heideniere Bioland-Speisekartoffeln aus der Umstellung für den Ökolandbau, 2. Jahr
Vokietija 1954, išvirusi tvirta, vidus ir odelė geltona, pailgi gumbai, pikantiško, riebaus skonio, vidutiniškai ankstyva, tinka su lupenom ir bulvių salotom.
21.Desiree Bioland-Speisekartoffeln
Olandija 1962, išvirusi tvirta, raudona odelė ir geltonas vidus, ovalūs gumbai, vaisinio, sultingo skonio,vidutiniškai ankstyva, tinka kepti, virti ,su lupenom ir Schweizer Rösti( čia tikriausiai koks tai patiekalas išsiverčia kaip šveicarijos gruzdintos)
22.Mayan Gold Bioland-Speisekartoffeln
Škotija 2001, greitai išverdanti, vidus ir odelė geltona, pailgi gumbai, nepakartojamo, saldaus- riešutų skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka kepti
23.Mayan Twilight Bioland-Speisekartoffeln
Dar vadinama Marzipankartoffel, nauja škotiška veislė, greitai išverda, raudona odelė su geltonom autėm, geltonas vidus, pailgai ovalūs gumbai su marcipanų skonio kvapu,vidutiniškai ankstyva,
24.Blaue Anneliese Bioland Speisekartoffeln
Barumas 2007, dažniausiai išvirusi tvirta, mėlyna odelė ir violetinis vidus, ovalūs gumbai, kreminis skonis, vidutiniškai ankstyvos, tinka salotoms, virti ir piurė
25.Bintje Bioland Speisekartoffeln
Olandija 1910, dažniausiai išvirusi tvirta, miltinga, vidus ir odelė šviesiai geltona, pailgai ovalūs gumbai , švelnaus, kreminio skonio, vidutiniškai ankstyva, tinka virti, kepti ir piurė
26.Mandelkartoffel Bioland-Speisekartoffeln
Laplandija (suomija)1940, dažniausiai išvirusi tvirta, miltinga, vidus ir odelė geltona, panašūs į migdolus maži gumbai, kreminio, malonaus aromatinio skonio, vidutiniškai vėlyvos, tinka virti ir su lupenom
27.Atica Bioland-Speisekartoffeln
Vokietija 1971, išvirusi tvirta, graži geltona odelė, geltonas vidus, ovalūs gumbai, švelnaus, kreminio skonio, labai ankstyva, tinka virti, su lupenom ir kepti
28.Rösti Linda Bioland-Speisekartoffeln
Vokietijos bulvių karalienė, vokietija 1974, išvirusi tvirta,lygi geltona odelė ir geltonas vidus, pailgai ovalūs gumbai, labai gero kremino skonio, vidutiniškai ankstyva, gerai laikosi, tinka salotoms, virtos, su lupenomis, skrudintos
29.Christa Bioland-Speisekartoffel
Vokietija 1975, išvirusi tvirta, malonaus gero skonio, vidus ir odelė galtona, pailgai ovalūs gumbai, labai ankstyva, tinka virtos, su lupenomis arba kepti, Christa reikia valgyti šviežias
30.Aura Bioland-Speisekartoffel
Prancūzija 1951,išvirusi tvirta, vidus ir odelė geltona, gero, tipiško bulvių skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka salotoms, virtos, su lupenomis
31.Eggeblomme Bioland-Speisekartoffel
Danija, metai nežinomi, išvirusi tvirta, vidus ir odelė geltona, apvalūs gumbai, pikantiško, nepakartojamo skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka virtos, su lupenomis, kepti, piurė
32.Ora Bioland-Speisekartoffel
Dar vadinamos Mira, Vokietija 1952, miltingos, vidus ir odelė geltona, apvalūs gumbai, tiesiog gero skonio, lengvo aromato, vidutiniškai ankstyvos, , tinka virtos, kepti, piurė
33.Hansa Bioland-Speisekartoffel
Vokietija 1956, , išvirusi tvirta, vidus ir odelė geltona, ovalūs gumbai, stipraus, gero skonio, vidutiniškai vėlyvos, , tinka virtos, su lupenomis, salotoms
34.Cilena Bioland-Speisekartoffel
Vokietija 1981, , išvirusi tvirta, vidus ir odelė geltona, pailgi ovalūs gumbai, kreminio, lengvai riebaus skonio, ankstyvos, tinka virtos, su lupenom