Vienas iš gamtinės žemdirbystės svarbiausių principų - nepriklausomybė. Todėl gamtiniai žemdirbiai, net jei šiuo metu neužsiaugina viso maisto, tai turėtų turėti tolimą ateities tikslą užsiauginti sau bent didžiąją dalį savo maisto. Ir lengvai užsiauginti. Ir ne tik užsiauginti, bet dar ir kokybiško maisto.
Taigi, tarkime, kad mums reikia užsiauginti 90 proc. savo maisto. Kokybiško! Kaip tai padaryti?
Iš savo praktikos turiu keletą pastebėjimų.
Pirma, būna žmonės užsiaugina sau daug maisto, bet, deja, nesugeba jo nuimti. Derlius užauga, bet pražiopsomas laikas ir jis lieka supūti darže. Arba nėra laiko derliui surinkti. Arba pavėluota surinkti ir paukščiai, pelės ar kas kitas surinko. Arba nežinoma kada rinkti, kada jau prinokę, o kada dar reikia palaukti. Trumpai tariant, būna taip, kad žmonės užsiaugina pakankamai, tačiau neturi ko valgyti, nes nesugeba nuimti derliaus.
Antras dalykas - dėrliaus apdorojimas ir sandėliavimas. Kiti užaugina gausų derlių, bet nemoka apdoroti ir didžiają dalį tiesiog supūdo besandėliuojant.
Trečias ir labai keistas dalykas - žmonės užsiaugina pakankamai derliaus, bet nemoka jo valgyti! Pilna prikrauta namuose moliūgų, cukinijų, bulvių, česnakų, svogūnų, dumplainių, ropučių, ridikų, bet... žmogus nemoka jų valgyti. Nes receptuose rašoma: paimkite ryžių, paimkite makaronų, paimkite to ir ano... o to ko tu turi, t.y. morkyčių, špinato, kopūsto į receptą įeina labai mažai. Ir išeina taip, kad valgai 90 proc. pirktinio maisto, ir tik kur ne kur turi galimybę įkišti savo auginto maisto. Nes tokie receptai! Pavyzdžiui, yra špinatų suktinukai. Paimkite miltų, kiaušinių, sviesto, įdėkite cinamono ir kardamono, iškepkite lietinius blynus, pridėkite varškės su jūros kopūstais ir įvyniokite špinatų. Tai štai pasirodo, jog špinatų suktinukuose špinatai tesudaro tik nulis kablelis nulis kažkiektai procento. Ir, žinoma, didžioji dalis produktų ne iš jūsų daržo. O reikėtų nesivadovauti receptais, o pačiam gaminti tą, ką turi. Tiesiog pagaminti tą ką turi. Apie tai kituose skyriuose, čia svarbu išdėstyti bendrus derliaus filosofijos apmatus.
Ir ketvirtas dalykas liečia kokybę. Kokybiškiausi produktai kaip žinote yra šviežūs. Lietuvoje turime maždaug pusę metų kada galime imti šviežią derlių. Reikia susiplanuoti daržą, kad nors pusę metų valgytume ne gerai stovinčius praeitų metų žirnius, kukurūzus, konservuotus produktus, bulves, burokėlius, roputes, pupeles, pupas ir kt., bet būtent šviežią produkciją. Kievieną savaitę turi pasirodyti kažkas naujo. Tačiau, žinoma, vieno dalyko nevalgysi, tai vienu metu turi būti bent penki-dešimt šviežių valgomų produktų. Ir tik toks kiekis, kiek gali suvalgyti. O tas yra labai nedaug. Šparaginių žirnių šeimai pakanka dviejų metrų, vasarinių morkyčių dviejų metrų, mongoldų gali būti pusantro metro ir t.t. Tada ir priežiūra maža ir visko turi iki soties.
Čia tokie apmatai, dar reikia pildyti ir gludinti...
|