Gamtinė žemdirbystė
http://gz.home.lt/

Oksalo rūgštis
http://gz.home.lt/viewtopic.php?f=48&t=476
Puslapis 22

Autorius:  Laimis Žmuida [ Tre Geg 14, 2014 9:20 am ]
Pranešimo tema:  Re: Oksalo rūgštis

Kaip tik šiuo metu rašau straipsniuką apie tai kuo skiriasi permakultūra nuo gamtinės žemdirbystės. Lietuviškoji gamtinės žemdirbystės mokykla kaip tik ir gimė įvedus postulatą apie vitaminus, t.y. kad augalai patys nemoka pasigaminti vitaminų ir kitų bioaktyvių medžiagų. Jas pagamina mikroorganizmai gyvenantys šaknyse ar šalia šaknų. Mes gerai maitiname dirvožemio mikroorganizmus, todėl gamtinės žemdirbystės produktai yra skanesni, kvapnesni ir turi daugiau vitaminų nei užauginti kitose žemdirbystės formose. Tai vitaminų nepavyks išvengti, nes tai vienas pagrindinių GŽ postulatų. :)

Tačiau povils irgi gerai sako. Mokslininkai prisipažįsta, kad suprato ir įvardino tik keliolika vitaminų, o jų yra gal koks tūkstantis. Todėl remtis vien atrastais vitaminais dėliojantis dietą pagal paros normą neišeina. Kaip būti sveikam mokslas dar negali pasakyti. O gamtinėje žemdirbystėje mes turime tikėjimą gamta - jei gamta tiek laiko išmaitino žmoniją ir ji vis dar gyva, tai jos maistas žmogui tinka. Ir nereikia žinoti jokių vitaminų pavadinimų ir jų funkcijų. Tiesiog maitintis iš gamtos. Čia yra visi vitaminai kurie reikia ir reikiamomis dozėmis, reikiamu laiku, ir šviežūs.

Bet dėl smulkinimo, sandėliavimo ir terminio apdorojimo nesutikčiau. Gamtoje to nėra. Kaip tik yra priešingai, maistas šviežias, nekepintas, nevirtas ir imamas nesmulkintas ir nesandėliuotas tiesiai nuo augalo. Taip turėtume stengtis daryti ir mes, jei norime būti gamtiškais. Tada gal ir senoliai turės dantis ir galės kramtyti. :)

Žaliavalgių būna visokių. Vieni perka blenderius (smulkintuvus) ir viską smulkina, taip pat vartoja atvežtinius bananus, datules ir migdolus. Ir paskui susigriebia, kad dantys darbo neturi, todėl jie kompensuodami kramto guminius kamuoliukus, kad lavinti žandikaulį. Bet yra žaliavalgiai, kurie valgo daugiausiai vietinius augalus ir nesmulkina su blenderiu, stengiasi visą augalą valgyti, netgi nemaišytą su kitais. Tai tokie žaliavalgiai yra labai arti gamtos. O svarbiausia žiūrėti ne ką kiti blogai daro, o ką pats darai gerai ir stengtis dar labiau patobulinti savo paties dietą.

Autorius:  povils [ Tre Geg 14, 2014 12:06 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Oksalo rūgštis

Laimi, bučiau jaunas, turėčiau visus savus dantis, tik taip ir daryčiau. Aš juos praradau, kai dar apie GŽ dar niekas nekalbėjo. Tai aš čia iš savo varpinės ir skambtelėjau. O šiaip viskam pritariu. Tikrai nereikia iš augalo pasiimti tik sultis, bet valgyti visą augalą. Smulkinimas tik išėjimas iš padėties, kokybę šiek tiek kompensuojant kiekybe.

Autorius:  Lowrell [ Tre Geg 14, 2014 9:49 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Oksalo rūgštis

Apie vitaminus ir mokslininkus panašiai rašo M. Fukuoka savo " Vieno šiaudo revoliucija" 1975m. :) Bet turbūt daugelis čia ir taip skaitė tą knygutę. Man čia buvo pirmoji knyga kuria sugebėjau perskaityti nuo pradžių iki galo anglų kalba. Bet čia jau išvis nebe apie oksalo rūgštį :)

Autorius:  Fleitutė [ Pen Geg 16, 2014 11:53 pm ]
Pranešimo tema:  Re: Oksalo rūgštis

Man irgi atrodo, kad galima mažiau skaičiuoti, kiek kur kokių vitaminų yra, kiek čia vienų ar kitų reikia gauti, kiek vartoti papildomai ir pan... Svarbiausia kuo daugiau valgyti žalių šviežių daržovių, o kaip kas nori, taip jas pasiruošia. Svarbu, kad valgytų. Bet ir viena kita virta pupelė ar bulvė įvairovės dėlei irgi nepakenks :) Įvairovė juk irgi svarbi :)

Puslapis 22 Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/