Gamtinėje žemdirbystėje mes galime iš turimos veislės išgauti geriausia, ką ta veislė gali.
Kiekviena pasėta augalo veislė šiek tiek varijuoja. Jeigu pasėsime lysvę ridikėlių, tai pamatysime, kad nors ir ta pati veislė, ridikėliai užaugo labai panašūs, bet vienas kiek didesnis, kitas mažesnis, vieno lapai didesni, kito šakniavaisis, trečio skonis truputį kitoks... Veislė varijuoja, nors ir labai mažai. Tas pats su morkomis, burokėliais ar kopūstais, ir t. t.
Tai štai tą varijavimą veislės viduje mes galime pastumdyti į vieną ar kitą pusę augindami pagal skirtingas žemdirbystės sistemas. Su gamtine žemdirbyste mes galime iš veislės išspausti geriausią skonį ir aromatą, kokį tik ta veislė gali turėti. Taip pat galime pridėti daugiausiai vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų. Taip yra todėl, kad gamtinėje žemdirbystėje dirvožemis neariamas ir nekasamas, nejudinamas, priedo – mulčiuojamas. Tokioje į gamtą panašioje aplinkoje prie augalo šaknų dauginasi grybeliai ir bakterijos, kurios ir gamina vitaminus, hormonus, fermentus, prideda mikro ir makroelementų, taip pat gamina aromatines ir skonines medžiagas. Taigi, kas dėl produkto turinio, t. y. vitaminingumo, kvapnumo ir skonio, gamtinės žemdirbystės pagalba tai, ką veislė sugeba, galima išvystyti iki aukščiausio laipsnio. Bet tik veislės viduje. Veislės galimybių ribose.
Tarkime turime tris veisles morkų. Pagal skonį ir kvapą įvertiname jas. Vienai veislei dešimtbalėje sistemoje galime duoti 3–5, kitai – 4–6, trečiai – 7–8 balus. Vadinasi pirmos veislės morkos ne tokios skanios ir ne tokios kvapnios. Net jeigu pirmas dvi veisles auginsime pagal gamtinę žemdirbystę ir išspausime iš jų maksimumą, t. y. pirmai veislei 5 balus, o antrai 6 balus, tai jos vis tiek neprilygs savo skoniu trečios veislės morkoms. Tiesiog tokia genetika ir, jeigu veislė neskani, tai net su gamtine žemdirbyste negalime išspausti iš jos skonio.
Aiškinu iš kitos pusės. Pirma morkų veislė gali varijuoti, tarkime, nuo 3 balų iki 5 balų pagal skonį. Tris balus jai duosime, jeigu auginome pagal tradicinę žemdirbystę ir dirva buvo arta, grybelių, bakterijų mažai, tad jie ir neprigamino didelio skoninių ir aromatinių medžiagų kiekio. Tą pačią veislę sėjame ir auginame pagal ekologinę žemdirbystę. Čia irgi ariama, bet užtat nepilama chemijos, tad grybeliams ir bakterijoms daugiau šansų išgyventi, tad jų daugiau, atitinkamai daugiau ir skoninių medžiagų jie prigamina. Todėl tai pačiai veislei, augintai pagal ekologinės žemdirbystės principus, jau galbūt galėsime duoti keturis balus. O štai gamtinėje žemdirbystėje nei ariama, nei chemijos pilama. Grybeliams ir bakterijoms dar geresnės sąlygos ir jų apsigyvena prie šaknų labai daug. Ir prigamina jie daug skoninių ir aromatinių medžiagų. Ir tai pačiai veislei, užaugintai tokiu būdu, jau galbūt galėsime duoti penkis balus. Tai – geriausia, ką ta veislė sugeba. Jeigu norime didesnio balo, tai turime sėti kitą, geresnę, veislę.
Tai štai, vienas iš gamtinės žemdirbystės išskirtinumų, kad mes jos pagalba iš veislės galime išspausti geriausią skonį, aromatą ir vitaminingumą, naudingų medžiagų kiekį. Ir tai yra vienas svarbiausių gamtinės žemdirbystės bruožų. Būtų keista, jeigu svarbiausias bruožas yra užauginti vitaminingiausius, skaniausius, kvapniausius produktus, o mes vis trypinėtume ties penkiais, šešiais balais. Todėl mums labai svarbu iš karto paimti pačią geriausią įmanomą veislę ir tada jau išspausti iš jos maksimumą skonio ir kvapo bei vitaminų.
Todėl pateikiu dvi veislių atsirinkimo praktines užduotis.
1. Gauti aštuonias-penkiolika skirtingų daržovės veislių ir jas susėti visas šalia viena kitos tuo pat metu. Tema čia:
viewtopic.php?f=57&t=6782. Ragauti šakniavaisius ir taip atsirinkti veisles tolimesniam auginimui. Tema čia:
viewtopic.php?f=57&t=679Mokymai.Mokymai vyksta taip. Jeigu neturite klausimų šiam tekstui, tai peršokate į tas dvi užduotis ir jas vykdote. Jeigu kažkas neaišku šiame tekste, tada spaudžiate ATSAKYTI ir klausiate kas neaišku. Aiškinsimės kol išsiaiškinsime ir galiausiai visi atsidurs praktinių užduočių temose.
Praktinės užduotys irgi jums gali būti neaiškios, tad klauskite konkrečiai ten kas neaišku. Kai praktinės užduotys bus įvykdytos, tada galėsime pereiti prie naujos temos ir naujų užduočių, o šią senąją temą padarysiu matomą visiems forumo dalyviams.