Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 5:02 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 14 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Pir Kov 18, 2013 7:03 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Tarybinių laikų kopūstų rauginimo receptai (pramoniniai):

1. Kopūstai 1173, druska 20,2, morkos 35 (gramais)
2. Kopūstai 1087, druska 20,2, morkos 35, obuoliai 82,5
3. Kopūstai 1151, druska 20,2, morkos 58, kmynai 0,5


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Pen Kov 29, 2013 12:09 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ket Vas 21, 2013 4:12 pm
Pranešimai: 70
Miestas: Molėtų r. Ridvoniškiai
Kopustu rauginimo receptas (asmeninis):

1. Kopustas. ;) - cia rimtai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Pen Kov 29, 2013 1:05 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Mes irgi taip darėm. :) Ai, tiesa dar pridėjom žiupsnelį druskos. Bet galima ir be jos.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Tre Bal 03, 2013 4:38 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Tre Bal 03, 2013 12:13 pm
Pranešimai: 12
Tadas Lomanas rašė:
Kopustu rauginimo receptas (asmeninis):

1. Kopustas. ;) - cia rimtai.


Cia kaip? Nuo rudeninio derliaus stovi saldytuve du kopustai, nu bet niekaip nerauginti :( Gal todel kad du? :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Ket Bal 04, 2013 12:19 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Taip pat kaip ir paprastai daromi kopūstai, tik nieko daugiau nededi, vien kopūtus. Supjaustai ir muši. O kai surūgsta, tada galima prisidėti ko nors arba galima nieko neprisidėt.

Galima ir dvi galvas surauginti. Tik tada reikia siauresnį indą paimti. Nes plačiame inde visos sultys ant apačios lieka, o kai perpili į siaurą, pvz., iš didelio puodo į trilitrinį slojką, tada pamatai, kad mistiškai atsirado sulčių.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Ket Bal 04, 2013 11:29 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Tre Kov 27, 2013 10:36 pm
Pranešimai: 197
Suvalgius raugintus agurkus liko raugas su visais priedais (nemažai dėta druskos). Ar gerai jį išpilti ant mulčio? Ar reikia skiesti?

Pirmą kartą nepasisekė su kopūstų raugimu. Sodinom dovanotus daigus. Nekoks skonis ir kvapas, todėl nesivalgo. Taip ir stovi. Ar nepakenks daržui, jei sniegui nutirpus juos iškrėsim ant ar po mulčiu?

O kaip su obuolių raugu? Ten žmona deda kažkiek cukraus.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Ket Bal 04, 2013 4:47 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Visokios maisto atliekos tiks. Tik nepadauginti į vieną vietą. Geriau produktus, kur nesat garantuoti po truputėlį paskleisti didesniame plote. Jei smirda ar negražiai atrodo, tai ant viršaus truputį šienelio užmesti.

Nežinau tik kas tai yra obuolių raugas. Actas? Actas turėtų žudyti visokias bakterijas. To mums nereikia. Bet vėlgi, praskiedus ir mažomis dozėmis - visi maisto produktai gali būti kaip papildoma organika. Daug, aišku, nepilti, nes įsivaizduokit kas dedasi po mulčiu. Tarp smėlio ir molio smiltelių sėdi bakterijos ir išskiria fermentus, tirpdo jais mirusias šaknis. Visur aplinkui fermentai, kurie tirpdo. O staiga šliūkšt didelis potvynis prasideda kopūstų raugo ar acto, ar net vandens gryno. Kas atsitinka? Visi fermentai nuplaunami, praskiedžiami, organikos valgymas trumpam sustoja. Todėl ir laistyti reikia geriau rasos kiekiais, o ne kibirą iš karto. Drėgmė gerai, bet kai jau ne drėgmė, o potvyniai, tada rezultatas atvirkštinis.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Ket Bal 04, 2013 7:00 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 30, 2013 3:38 pm
Pranešimai: 73
Laimis Žmuida rašė:
Drėgmė gerai, bet kai jau ne drėgmė, o potvyniai, tada rezultatas atvirkštinis.

Tai išeina, kai lietus gerai palyja visi fermentai ir mikroorganizmai išplaunami iš po mulčiaus?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Ket Bal 04, 2013 8:33 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Na, visi neišsiplauna. :) Bet prasiskiedžia. Tačiau stiprus lietus retai būna. Galima vazonėlyje užpilti staigiai daug vandens ir stebėti kaip jis susigėrinėja į žemę. Prakapstyti. Pamatysit, kad procesas labai lėtas. Smėlyje greitas, o molingesnėje žemėje visai lėtas. Aišku, palyginus su mikroorganizmų dydžiu, tai ten nelygu potvyniai ir upės teka, tai fermentai stipriai prasiskiedžia. Tačiau yra ir kompensacijos mechanizmai. O bakterijos ir grybeliai, tai nesuteka į požemius. Jie prisitvirtinę prie šaknų, įstringa tarp smėlio ir molio smiltelių, ir toli nenuplaunami.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Ket Bal 04, 2013 8:55 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Tre Kov 27, 2013 10:36 pm
Pranešimai: 197
Acto raugiant nenaudojame


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Ket Bal 04, 2013 8:57 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Tai jo, nenaudojat. Bet prarūgus visokioms uogienėms actas pats susidaro iš jų.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Pen Bal 05, 2013 4:03 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 7:43 pm
Pranešimai: 258
Miestas: Radviliškio raj. Papušynio km.
Dar galima įdėti bruknių į kopūstus rauginimui.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Šeš Bal 06, 2013 3:52 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ket Vas 21, 2013 4:12 pm
Pranešimai: 70
Miestas: Molėtų r. Ridvoniškiai
druska pakankamai kenksmingas mineralas augalams (mano nuomone ir gyvunams, tame tarpe ir zmogui). Augalai natrio chlorida absorbuoja ir bando nukenksminti, kaupia lapuose ir stiebuose.. tingiu rasyti smulkmenu - jei ka pasidomekite miesto zeldiniu tvarkymu, ivairiom ataskaitom del drusku naudojimo miestuose tirpdyti sniega, leda ir ju zala aplinkinei florai.. T.p. druskos kaip konservantai ir siaip chemiskai aktyvus junginia zudo ir dirvos mikroflora.. reiktu atsargiai, o geriau pilti is vis kuo toliau nuo savo darzo, sodo, prudo..


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Kopūstų rauginimas
StandartinėParašytas: Pir Bal 08, 2013 12:37 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Tre Kov 27, 2013 10:36 pm
Pranešimai: 197
Druska, įdėta į raugiamus kopūstus ar agurkus, nesutrukdo gerųjų mikrobų veiklai, gal net sulaiko nuo nereikalingų dauginimosi. Gal panašiai veikia kaip apyniai darant alų? Gal aš ir klystu. Niekada nebandėm raugti ilgam laikymui be druskos. Šiaip kitur druskos stengiamės naudoti kuo mažiau.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 14 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 2 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007