Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 6:41 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 25 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2  Kitas
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: Pir Kov 25, 2013 6:55 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Medžių ir krūmų sodinti į varpinės žolės velėną negalima, nes velėna stabdo jų augimą. Todėl arba sodiname juos labai tankiai, kad medžiai ir krūmai padėtų vienas kitam, arba panaikiname velėną aplink medelius sukastais daržais arba storu mulčio sluoksniu. Jei renkamės pastarąjį variantą - apdedate medelius ir krūmelius mulčiu – tada galite išnaudoti tą mulčią, kad jis atliktų ir daugiau funkcijų. Juk mulčias padėtas ant žemės puikiai tiks dar vienam daržui įrengti. Dviguba nauda, nes tuo pačiu mulčiu ir daržas įrengtas ir medelis pamulčiuotas.

Į medelį iš mulčio galima paleisti vijoklines pupeles. Po storu mulčio sluoksniu puikiai jausis bulvės. Į šonus nuo medelio ar krūmelio galės vyniotis moliūgų virkščios. Taip pat galima įsodinti šakniavaisių, kad jie augintų sėklas.

Jei nutariat aplink jaunus medelius sodinti pupeles ir moliūgus, tada rekomenduočiau atnešti šiek tiek žemės iš kurmiarausių ar kitur ir mulčiuje padarius duobutę supilti žemes. Ir pupeles, moliūgus ten pasodinti. Tokioje pakeltoje žemėje pupelėms ir moliūgams bus šilčiau. Tik jei pakėlėt žemę, tai reikia saugotis žemės išdžiūvimo (kol pupelių ir moliūgų šaknys nepasiekė tikro žemės lygio).

Sode aplink jaunus medelius ar krūmus mes sodindavom įvairias bulvių veisles. Tiesiog susodinam atskiras bulvių veisles aplink atskirus medelius ir sudarom sodo žemėlapį. Labai lengva paskui atskirti veisles, kad nesusimaišytų. O jei sodintume viename lauke, tai atsekt veisles kiek sunkiau.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Kov 25, 2013 8:50 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pir Vas 18, 2013 8:53 pm
Pranešimai: 57
Miestas: Vilnius/Širvintų raj. Totoriškis
Norėčiau paklausti , ar tokiose mulčiuotose salelėse aplink medžius nesusidarys palankiausios sąlygos apsigyventi graužikam ar kitokiem gyviem , kurie graužtų pasodintų medelių šaknis? Bei kiek metų jūs siūlytumėte palaikyt šitas "oazes", kiek metų pievos augmenija galėtų trukdyti medelių augimui?

Bei norėtųsi sužinot, kokį mulčių patartumėt naudoti ar kokią sistemą tam. Įsivaizduoju , kad optimaliausias variantas bųtų labiau inertiškas ( pjuvenoss , lapai) medžiui , bet daržovėm jis nebūtų palankus del ilgo skaidymo laiko, bent pradiniais metais kaip suprantu, nebent aplink medį dėt inertiškąjį kasmet jo plotą plečiant, bet tada iškiltų klausimas , kiek metų būtų taip žaidziama,ir ar išeitų palaikyti didesnį plotą, visgi inertiško mulčio resursai gan limituoti.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Kov 26, 2013 8:22 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Norėčiau paklausti , ar tokiose mulčiuotose salelėse aplink medžius nesusidarys palankiausios sąlygos apsigyventi graužikam ar kitokiem gyviem , kurie graužtų pasodintų medelių šaknis?


Taip, pelės ir kiti gyviai mielai susimeta po mulčiu, nes ten šilčiau ir sausiau. Tačiau žalos jie nepridaro. Medelių šaknys po žeme. Ir paprastai gyvų šaknų niekas negraužia. Padaro skylių žemėje tiek kurmiai, tiek peliukai, gal ir užgauna kokią šaknelę, bet medžiui pastebimos žalos nesimato. Taip pat ir bulvių nukasimas matomos žalos nepadaro. Jei bulvės sodinamos po mulčiu, tai jos gumbus išaugina ant žemės paviršiaus po mulčiu ir jas galima susirinkti nepažeidžiant medelio ar krūmelio šaknų.

O blogiausia yra tai, kad kartais peliukai sugalvoja apgriaužti medelio kamieną apačioje. Jei nugriaužia visą žiedą žievės, tada medelis miršta. Čia turbūt didžiausia mulčiavimo problema. Kad taip neatsitiktų, tai žiemai reikėtų atitraukti per kokius penkis centimetrus nuo kamieno mulčią. Peliukai tada gyvens mulčiuje toliau nuo kamieno. Kamieno apačią galima patepti antipelitais arba pridėti eglišakių.

Cituoti:
Bei kiek metų jūs siūlytumėte palaikyt šitas "oazes", kiek metų pievos augmenija galėtų trukdyti medelių augimui?


Pievos augmenija medeliui trukdo visada, tačiau kai medis suleidžia šaknis ir sustiprėja, tada žolės poveikis jam jau nebejaučiamas. Todėl neapsimoka mulčiuoti suaugusių medžių, nes efekto negausite. Jų šaknys giliai, organizmas didelis ir reikėtų baisiai daug mulčio, kad padaryti pastebimą efektą.

Pievos sode turėtų nebūti visai. Medis - miško organizmas ir jam turėtų būti suteikiamos tokios sąlygos kaip miške - jokios žolės ten nėra ir dar priedo kitokia santykinė oro drėgmė, nėra vėjo. O jei norime vaisių, tada reikia didinti apšvietimą. Tokiu atveju reikėtų sukurti panašias sąlygas į miško aikštelės ar pamiškės - ten ir apšvietimas yra, ir žolė nestipri arba jos iš vis nėra, ir vėjo nėra, santykinė oro drėgmė irgi nebloga.

Kiek metų laikyti tokias "oazes" padiktuos ne laikas ar rūpinimasis medeliu, o labai praktinis dalykas - medelio šakos išsiskės per metrą ar pusantro ir jau bus nepatogu žmogui prieiti prie medelio ir įrengti ten lysves, o lapai mes per didelį šešėlį daržo augalams.

Medelio mitybinės šaknys yra maždaug ten kur baigiasi laja. Su metais medelio šaknys jau bus ne prie pat kamieno, o per du metrus nuo jo. Štai ten ir reikės su laiku perkraustyti daržus. Kiekvienais metais galima daržus vis pastumti toliau ir toliau nuo medelio. Bet jau atitraukus daržą nuo kamieno į medelį nebelips pupelės. Joms reikės padėti, šniūriuką nutiesti. Tas jau neapsimoka. Reikėtų išnaudoti medelio kaip pagaliuko savybes kol jis jaunas. Taigi su laiku pupelės atkrenta ir išeina prie kitų medelių.

O paskui jau medelio šaknys susipins su kito medžio šaknimis. Arba krūmo. Pievos žolės jau tarp jų neliks.

Cituoti:
Bei norėtųsi sužinot, kokį mulčių patartumėt naudoti ar kokią sistemą tam. Įsivaizduoju , kad optimaliausias variantas bųtų labiau inertiškas ( pjuvenoss , lapai) medžiui , bet daržovėm jis nebūtų palankus del ilgo skaidymo laiko, bent pradiniais metais kaip suprantu, nebent aplink medį dėt inertiškąjį kasmet jo plotą plečiant, bet tada iškiltų klausimas , kiek metų būtų taip žaidziama,ir ar išeitų palaikyti didesnį plotą, visgi inertiško mulčio resursai gan limituoti.


Taip, medžiui reikia medienos ir lapų, o daržui reikia pievos augmenijos mulčio - šienelio. Šis daržo aplink medelius modelis yra tik šiaip - iš bėdos. Iš tikrųjų medeliai turėtų būti sodinami tankiai, su krūmais, kaip miško sąlygomis ir tada jokio mulčio nereikėtų. Patys jie ir su žole pakovotų ir pasimulčiuotų. Bet žmonės dar po senovei sodina neteisingai. Sodina medžius ir krūmus į pievą. Va, tokiu atveju daržas prie medelio ar krūmelio gelbsti situaciją. Gelbsti, o ne yra absoliučiai geras sprendimas.

Gauname situaciją, kad nei medžiui yra visiškai gerai, nei daržui, bet toks dalinis išsigelbėjimas. Tokiu atveju ir mulčius tinka maišytas. Dalis medienos ir lapų, ir dalis šieno. Vieną pasiims medis, kitus - daržovės.

Kitas variantas, nedėti medienos ir lapų visiškai. Juk žmogus sodina į pievą kodėl? Todėl, kad pas jį yra tik pieva. Jis medienos mulčio net neturi. Aplink vien pieva, o žmogus nori ten padaryti sodą. Ką turim aplinkui? Vien žolės mulčią. Jis čia, šalia. Va, jį imam ir naudojam. Medeliui nelabai tinka pievos mulčias, bet jam jau geriau pievos mulčias, nei gyva pieva. Medelis stipresnis, nei daržovė, todėl vėlgi pasiteisina šieno dėjimas, o ne maišyto varianto. Apskritai sakau, kad šis būdas yra tik iš bėdos, ir naudoti reikia medžiagas, kurios yra po ranka, kad būtų efektyvu. Ir efektyviausia paimti mulčio, kuris guli čia pat. O jei rūpi medžiai, tada reikėtų naudoti kitas sodinimo ir priežiūros sistemas.

Dar vienas variantas, po medeliais sodinti tik tas "daržo" kultūras, kurios draugauja su medžiais. Tai bus lianos, kurios sukurtos kabintis į medžius arba tokie augalai kaip meškinis česnakas, kuris pasirodo kol medžių lapų nėra, o paskui nueina atostogauti. Dar tiks kultūros, kurios dalinai pakelia pavėsį, pavyzdžiui, rabarbarai. Jau šiuos dalykus galima sodinti ir po didesniais medeliais.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Spa 01, 2013 6:27 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Aplink mažus, žmogaus ūgio medelius bulvės gerai, bet po didesniais jos jau gauna šešėlį ar mažiau dangaus ir jau prasčiau auga. Ką pasiūlytumėt po tokiais, didesniais dviejų, trijų metrų medeliais pradėt auginti?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Spa 01, 2013 6:59 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Vas 19, 2013 5:26 pm
Pranešimai: 200
Miestas: Paežeriai, Radviliškio r.
Bandžiau tik pupas, kitais metais vėl sodinsiu pupas po medeliais (pas mane ten jie maždaug dviejų metrų). Augo po mulčiumi iš susmulkintų šakų.

Šitas užsisakyt žadu kitiem metam, gal neperaugs medelių :)
http://www.rareseeds.com/iantos-fava-bean/


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Spa 01, 2013 8:25 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Pupos yra atviros vietos augalas. Jos gali augti ir pusiau šešėlyje, bet prasčiau vystysis, bus mažesnis derlius, vėliau subręs, gali ligos pradėt pult. Nepastebėjai ar pietinėje pusėje gal kitaip jos atrodo, nei šiaurinėje medelio pusėje?

Bulvės irgi auga po medžiu, bet duoda mažesnį derlių. Jei pupos irgi duoda mažesnį, tai irgi nelabai gerai. Nebent sodint ne dėl derliaus, bet medeliams, kaip "trąšą".


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Spa 01, 2013 9:51 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 7:43 pm
Pranešimai: 258
Miestas: Radviliškio raj. Papušynio km.
Laimi, o medeliai apsupti kitų medelių ir labai po jais mažai saulės?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Spa 01, 2013 10:35 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Vas 19, 2013 5:26 pm
Pranešimai: 200
Miestas: Paežeriai, Radviliškio r.
Pupos išlenkdavo savo stiebus taip, kad vistiek lapai buvo į pietūs nukreipti, o dėl derliaus tai taip mažesnis nei mulčiuotoje lysvėje, bet kenkėjai tai nepuolė. Bet kadangi darbo nedaug (tik pasodinti) tai manau vistiek apsimoka, man nebeužims vietos mulčiuotose lysvėse, ten jau bandysiu ką nors kito augint, nes šiemet buvo tik pupos ir bulvės.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Spa 02, 2013 6:55 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Bet kadangi darbo nedaug (tik pasodinti) tai manau vistiek apsimoka


O kaip aplink medelį? Pusmetrio spindulio ratuku, metro ratuku? Ar keliais žiedais? Ir kaip dėl išvirtimo? Neišvirto? Kokia pieva aplinkui? Nereikėjo šienauti?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Spa 02, 2013 8:55 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Vas 19, 2013 5:26 pm
Pranešimai: 200
Miestas: Paežeriai, Radviliškio r.
Net ne pusmetrio, bet dar mažiau, iškart po medeliu. O ten jau antrus metus guli gan storas smulkintų šakų sluoksnis tai žolė palei kamieną nebeauga. Apmulčiuotas kokio pusmetrio skersmens apskritimas aplink medelius. Prakrapštai truputi tas šakas ikiši kelias pupas ir viskas. Iš vienos pusės yra takelis tai jį prašienauju, o oš kitos jau liptu varpinė žolė, bet ten pridėta visokių senų drabužiu, kartono. Dar spaliais užpyliau nemažą plotą, kurie atliko remontuojant namą. tai galima bus pamėgint jau ir keliais žiedais kitais metai sėti pupas ir naujus medelius sodinti. Ir taip plėstis. Dabar ten plotas nedidelis keli medeliai ir krūmai. Taip išgulė kai kurios pupos, bet guli ant šakų tai nieko tokio jom neatsitiko.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Spa 02, 2013 11:50 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
bet guli ant šakų


Ant kokių šakų? Gyvų medelių ar tų pridėtų sausų šakų?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Spa 02, 2013 12:03 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Vas 19, 2013 5:26 pm
Pranešimai: 200
Miestas: Paežeriai, Radviliškio r.
Ant tų sausų šakų.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Spa 03, 2013 11:43 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 7:43 pm
Pranešimai: 258
Miestas: Radviliškio raj. Papušynio km.
Vinga rašė:
Laimi, o medeliai apsupti kitų medelių ir labai po jais mažai saulės?

Pagalvojau apie grybų auginimą, jei aktualu.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Spa 03, 2013 12:29 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Aš irgi priėjau prie tokios minties, kad grybus auginti, bet grybams turbūt reikia didesnių medžių ir didesnės santykinės oro drėgmės, didesnio šešėlio. Tą darysiu jau beprasidedančiuose formuotis "miškeliuose", o ten kur trijų metrų medeliai stovi, tai dar grybams nelabai gerai. Nors, greičiausiai, yra rūšys, kurioms tas tiks. Reikės pasidomėt.

Medeliai po medeliais irgi gera idėja. Ypač gerai medelynus daryti, paskui persodinti kitur. Tankus sodinimas irgi labai gerai. Bet tiek neaprėpsiu fiziškai, nes įveikti velėną yra ką veikti, o plotai pas mus dideli. Su bulvėm paprasčiau buvo, dabar reikia galvot dar kažką.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Spa 03, 2013 5:54 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 7:43 pm
Pranešimai: 258
Miestas: Radviliškio raj. Papušynio km.
O vaiskrūmiai nedomina?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Spa 03, 2013 6:52 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Vaiskrūmiai domina. Sodinam ir juos. Bet su jais problemų irgi yra. :) Po slyvom, trešnėm, obelim pasodinam krūmus, bet po ąžuolu, beržu nesinori. Ir jei sodinam vaiskrūmius, tai iš pietinės pusės, ar iš dviejų pusių, o iš kitų norisi pasilikti priėjimą prie medžio. Bulvėmis tai visą apjuosiam ir iš visų pusių nuo velėnos apsaugom, o vaismedžiai ne visur saugo. Be to, tie vaismedžiai lėtai auga patys. Kol užauga, tai jau medelis užstoja ir jau patį vaiskrūmį reikia šalint. O bulvės lanksčios. Sodini kol reikia, o kai nereikia, tiesiog liauniesi.

Dar kokių variantų pamėtėkit. :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Spa 04, 2013 7:57 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 7:43 pm
Pranešimai: 258
Miestas: Radviliškio raj. Papušynio km.
Tik ką pas kaimyną rinkdama obuolius mačiau ant obels kamieno augančius žvynuotosios skujagalvės kuokštus. Kažkiek ploto išsinaudotų. Tie medžiai ~50 m senumo. Man ji visai skani :). Nežinau kaip tau.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Spa 05, 2013 8:32 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Na, grybus auginsiu tik tuos, kurie auga ant NEGYVOS medienos. :) Man nereikia, kad mano gyvą obelį valgytų grybas ir dar įsimestų į kitus medelius.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Siaurų tarplysvių žolės
StandartinėParašytas: Pir Geg 12, 2014 8:58 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Fleitutė rašė:
Ir mano minty toks pats bulvių laukelis pievoj šiemet numatytas, ir cukinijoms su moliūgais, tik neapsisprendžiu, ar juos tuščioj vietoj, ar geriau aplink mažus medelius sodint, kad tiems medeliams pagelbėtų?


Žinoma visada reikia stengtis atlikti dvi ar daugiau funkcijų vienu veiksmu. Ir medeliams jauniems padės mulčias, ir užaugs cukinijos, moliūgai ir bulvės, ir kita. Nes mulčiuoti reikia tik mažus medelius, o maži medeliai nemeta šešėlio ir netrukdo augti daržo kultūroms. Tik šakniavaisių negalima auginti, nes pažeistume šaknis medelių. Galima nebent auginti šakninius sėkloms, tada jų nereikės rauti, tik sėklas susirinksim.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Geg 13, 2014 11:42 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pen Kov 21, 2014 4:22 am
Pranešimai: 606
Miestas: Kaunas
O jei medeliai mulčiuoti, tai ar cukinijas sodinti į mulčią, netoli kamieno, ar už mulčio ir jas nukreipti link medelio (aplink jį)?


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 25 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007