Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 4:33 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 7 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Varputis lysvėse
StandartinėParašytas: Pen Vas 22, 2013 10:34 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pir Vas 18, 2013 12:51 pm
Pranešimai: 74
Turiu du varpučio lysvių pavyzdžius. Taip jau išėjo, kad iš visų turimų lysvių dviejose gausiai auga varputis. Pirma lysvė tai yra sąlyginai nauja lysvė, jai dabar du metai. Lysvė įrengta prieš tai sudėjus šieno sluoksnį ir nupūdžius. Pirmaisiais metais, kadangi tai nauja lysvė, varputis žėlė l. gausiai. Aš specialiai su juo nekovojau, tiesiog nuskindavau ir padėdavau ten pat į lysvę. Mulčiuota plonu žolės sluoksniu. Antraisiais metais, pernai, ta lysvė jau „išsidresiravo“, tarsi „suprato“, kad ten vis dėlto bus lysvė :), ir varputis augo ne taip stipriai kaip pirmaisiais metais. Vėlgi mulčiuota nestoru ilgos žolės sluoksniu ir tuo pačiu peraugančiu varpučiu. Pasidarė normali, patogi ir maloni naudoti lysvė.

Turiu ir kitokį varpučio lysvės pavyzdį. Lysvė darže, jai jau gal kokie septyni metai, seniau buvusi mulčiuota daugiausia vietoje nupjauta ilga stambia žole, o vienais metais gavom senų šiaudų. Tie šiaudai seni, tarsi užsikonservavę ir toj lysvėj net ir antrais metais (pernai) šiaudų sluoksnis vis dar išliko storokas.

Taigi ir šitoje lysvėje vėlgi gausiai sužėlė varputis. Kadangi varputis šiauduose, ten drėgniau, augo puikiai, gausiai ir kadangi peraugo visus šiaudus, norint kažką į tą lysvę pasėti šiemet gali tekti pavargti. Kad prisikastum iki žemės prieš tai reikės nuimti tuos peraugusius šiaudus. Nepatogu.

Manau, kad galbūt panašų rezultatą gauna žmonės, bandantys „kovoti“ su varpučiu uždėdami storą mulčio sluoksnį. Pas mus tas išėjo atsitiktinai. Iš pradžių atrodo kaip ir nieko. Galiausiai varputis perauga ir ta lysvė pasidaro nepatogi naudoti. Pirmas mano aprašytas lysvės variantas man asmeniškai patogesnis, nes tiesiog nuskinant varputį ir juo pamulčiuojant, nesistengiant nukovot jo storu mulčio sluoksniu, kitais metais lysvė „išsidresiravo“. Per daug nesukant sau galvos šiemet sėsiu ten kokias pupeles ar sodinsiu pomidorus, varpučio augimas jau ne toks beprotiškas. O tą antrąją lysvę šiemet dar teks pratintis. :)

Dar gal šiek tiek paliečiant kitą temą, storas šiaudų sluoksnis minėtoje antroje lysvėje buvo nelabai gerai ir tuo, kad kitą pavasarį jis dar gulėjo lysvėj, o šviežios mažos žolytės menkai pražėlė. Į tą lysvę sėjom kopūstus praskleidę šiaudus (gal kas 40x40cm po skylę šiauduose iki žemės). Atrodė, kad bus gerai - piktžolių beveik nėra, mulčiuoti ilgai nereiks... Tačiau kadangi pavasarį visoj lysvėj dar buvo seni šiaudai, l. mažai kitos augalijos, mažos sraigelės suvalgydavo tik prasikalusius daigus. Kitokio maisto gi beveik nėra, o kopūstų daigai kaip ant padėklo. Teko tris kartus atsėti. (Čia gal jau į temą apie piktžolių naudą ir kad nereikia persistengti jas „naikinant“)

Kokia jūsų varpučio lysvėse patirtis?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varputis lysvėse
StandartinėParašytas: Šeš Kov 30, 2013 4:51 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 30, 2013 3:38 pm
Pranešimai: 73
Manau, geriausia būtų pavasarį ant varpučio dėti storą kartono sluoksnį, išpjovus skylutes sodinti bulves ir 25cm storio šiaudų sluoksnį.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varputis lysvėse
StandartinėParašytas: Šeš Kov 30, 2013 5:13 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Taip, jei didelis plotas bus uždengtas kartonu, tai galima ir visą varputį išnaikinti. O jei uždengta tik lysvė, tai varputis vasaros gale iš tarpulysvių užsilips, įlįs į mulčią ant kartono ir vėl augs.

Kitas dalykas, ar reikia atsikratyti varpučio? Labai švelni žolelė, rankų nedilgina kaip dilgėlės, neduria kaip usnys, nekieta kaip stagarus užauginantys augalai ir lengvai nusirauna, ne taip kaip kitos stiprios piktžolės.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varputis lysvėse
StandartinėParašytas: Šeš Kov 30, 2013 6:53 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 30, 2013 3:38 pm
Pranešimai: 73
Jeigu planuojamas daržas daržovėms sėti, tai turbūt reikia varputį visą išnaikinti, nes kitu atveju varputis nustelbs daržoves?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varputis lysvėse
StandartinėParašytas: Šeš Kov 30, 2013 8:22 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Varputis tokia pat piktžolė kaip ir kitos. Gamtiniame darže ji labiau pageidaujama, nei nereikalinga. Laukinės žolės - mūsų draugai. Jei per daug priauga, užstoja šviesą, tada prarauni ir sudedi ant lysvių kaip papildomą mulčią. O visų piktžolių negalima panaikinti. Jos padeda daržui.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varputis lysvėse
StandartinėParašytas: Šeš Kov 30, 2013 10:47 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 30, 2013 3:38 pm
Pranešimai: 73
O varputis neatims didumos maisto iš daržovių?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Varputis lysvėse
StandartinėParašytas: Sek Kov 31, 2013 7:42 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Varputis gali "kenkti" daržovei keliais būdais - užstoti šviesą, lapais ir šaknimis išskirti kitą augalą slopinančias medžiagas ir paimti dalį maisto šaknimis iš dirvožemio.

Jeigu mulčiuojate ir praraunat piktžoles, tada visi šie dalykai iš karto atkrenta. Nes mulčiuotame darže visiems pakanka maisto (nes jo pridedi papildomai, mulčias juk virsta maistu), slopinančios išskyros ne taip jaučiasi, nes jas praskiedžia stipriai iškrentanti po mulčiu rasa ir mikroorganizmų išskiriami fermentai, o šviesą garantuojate ravėjimu arba žolių nulenkimu.

O jeigu daržas nemulčiuojamas, auginama tiesiog varputyje, tada reikia žiūrėti pagal situaciją. Jei varputis neslopina pasirinkto augalo savo išskyromis (greičiausiai šis efektas nei vienam augalui nesijaus ir nedarys didelės įtakos ir galima į jį nekreipti dėmesio), tai lieka šviesos trūkumas ir medžiagų atėmimas šaknimis. Aukštoms daržovėms varputis neužstos šviesos. Nebent augimo pradžioje. O žemoms daržovėms reikės duot šviesos kaskart praravint varputį ar jį nulenkiant, numindant.

Daržovės šaknys gali būti nevienodame gylyje kaip varpučio. Varpučio šaknys paviršinės, sudaro tankią velėną ir saugo drėgmę žemėje. Šią savybę galima išnaudoti, sodinant kokias nors daržoves, kurių pagrindinės šaknys išsidėsto žemiau nei velėna, galbūt morkas, topinambus ar dar kažką. O daugiausia bus atvejų kada daržovės šaknys su varpučio viename lygyje. Tada, žinoma, jos konkuruos. Varputis stengsis pirmas pagriebti medžiagas, o kultūrinė daržovė irgi stengsis imti pirma. Kas pirmesnis, tas gudresnis. Abiejų augimas turėtų sumažėti - tiek varpučio, tiek kultūrinės daržovės. Žiūrint kas bus stipresnis, tas labiau kitą apvalgys. Bet daržininkas gali bet kada įsikišti ir šiek tiek padėti kultūriniam augalui.

Visiškai išnaikinti varpučio nereikėtų, nes jis gali ne tik atimti maisto medžiagas, tačiau ir jų prigaminti tapdamas mulčiu ar sukurdamas sąlygas drėgmei kauptis, taipogi jis gali apsaugoti kultūrinius augalus nuo kenkėjų ar stimuliuoti juos savo išskyromis, taip pat jis gali stelbti didesnes piktžoles, kurios galėtų kultūriniam augalui labiau trukdyti, nei varputis.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 7 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 7 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007