Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 10:15 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 50 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3  Kitas
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: Sek Spa 20, 2013 9:40 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Daug žmonių mano, jog paėmus sėklą iš paprasto kultūrinio obuolio ir ją pasėjus išaugs obelis duodanti laukinius rūgščius ir nevalgomus obuolius. Todėl jie galvoja, kad būtinai reikia skiepyti. Anaiptol yra ne taip. Iš sėklytės išauga normalūs valgomi vaisiai, panašūs į normalius kultūrinius.

Skiepyjimas yra tik veislės perkėlimas į kitą vietą, o visos tos veislės, kurios pardavinėjamos medelynuose buvo išvestos sėjant sėklytes išimtas iš obuolio. Kitaip sakant, visos medelynų veislės išvestos apdulkinus žiedą žiedadulkėmis ir pasėjus gautas sėklytes. Reiškia gaunasi ne laukinis rūgštus obuolys, o normalus kultūrinis, kurį paskui medelynai daugina skiepyjimo būdu. Geriausios pasaulio veislės išvestos būtent sėjant iš sėklytės. Todėl nereikėtų bijoti sėti.

Pasėjus gausi naują pasaulyje dar neegzistavusią veislę. Visišką unikalumą. Taip yra todėl, kad genų yra labai daug ir kiekvieną kartą gaunasi vis kitokia genų kombinacija. Jei sukryžminam dvi veisles ir gaunam skanų hibridą, tai antrą kartą sukryžminus tas pačias veisles negausime tokio pat. Kiekvieną kartą kryžminant tas pačias dvi veisles gauname panašų, bet kartu ir unikalų, nepakartojamą organizmą.

Čia kaip su žmonių genetika. Vyro ir moters genai susilieja ir gaunasi vaikas panašus į moterį ir į vyrą. Bet antrą kartą susiliejus tiems patiems genams nesigauna lygiai toks pats vaikas. Jis vėlgi panašus, bet kartu ir skiriasi nuo pirmojo. Taip ir su obelimis. Moteriškas žiedas priima žiedadulkes nuo kito medžio ar nuo kito žiedo tos pačios obels ir vyriška bei moteriška genetika susilieja. Gaunasi nepakartojamas darinys.

Kai augalas pradeda augti iš sėklytės, įtakojant jo augimo sąlygas galima išryškinti jame moterišką ar vyrišką genetiką. Pavyzdžiui, imame šiaurinę veislę atsparią šalčiams su geltonais obuoliais (moteris) ir jai atnešame pietinių saldžių raudonų obuolių (vyras) žiedadulkių. Gausim genų mišinį tarp geltono šiaurinio ir raudono pietinio. Ir pirmais keliais metais kai auga sėjinukas galime suteikti atšiaurias šiaurines sąlygas arba suteikti šiltesnes sąlygas. Priklausomai nuo sąlygų ryškės ir genai. Jei auginsim sėjinuką šaltoje nederlingoje dirvoje kur pučia atšiaurūs vėjai, tai pasiryškins geltonojo obuolio genetika, jei suteiksim užuovėją, šlaitą palenksime į pietus, derlingą žemę, tai sėjinukas įgis pietinės genetikos bruožų.

Iš mūsų sėtų obelų trys pradėjo žydėti po septynių metų nuo pasėjimo. Kitos savo ūgiu pralenkia žydėjusias, bet dar nedera. Užderėjo tik viena iš žydėjusių ir davė puikius vaisius. Mūsų sklype yra savaime pasisėjusių obelų ir visos jos duoda normalius kultūrinius obuolius ir tokių veislių nerasite nei viename medelyne. Jos unikalios. Apylinkėse taip pat yra daug savaiminukių pridygusių ir retas iš jų gaunasi rūgštus ir sunkiai valgomas.

Septyni metai prabėga labai greitai. Nespėjom apsisukt, o jau prabėgo. Žmonės dažnai bijo sėti iš sėklyčių, sako: "oi, kol užaugs, tai aš nesulauksiu". Deja, yra ne taip. Labai greitai prabėga laikas ir turi daugiau džiaugsmo, jei išaugini obelį iš sėklytės.

Negalintiems sulaukti siūlau šiltoje pievoje ar pamiškėje susirasti sodinukų ir išsikasti. Jie derės po trijų metų. Jei didelį išsikasite, tai derės po dviejų metų. Kaip iš medelyno pirktas. O veislė gausis unikali.

Galvoju, kad ateities medelynai galėtų užsiimti medelių dauginimu iš sėklų. Tai - tolima perspektyva, bet gal kas nors iš forumą skaitančių susidomėtų tokia idėja ir pradėtų daryti konkrečius žingsnius. Pagalbą suteiktumėme.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Spa 20, 2013 3:02 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Bir 30, 2013 8:04 pm
Pranešimai: 316
Bet tai ilgai.O komercijai visai netinka.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Spa 20, 2013 3:25 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Rgs 01, 2013 10:07 am
Pranešimai: 253
Idėja įdomi ir vertinga. Bet ar bandei, Laimi, paskaičiuot darbą ir padėliot jo schemas? Pvz. norint, kad klientas bent maždaug žinotų ką perka, reikės kastruot, dulkint ir registruot kiekvieną žiedą, iš kurių bent pusė nieko neužmegs. Iš užmegztų tiks ne visos sėklos, o iš pasėtų ne visi sudygs, o iš sudygusių irgi ne 100 proc. bus reikiamos kokybės. Selekcininkai taip ir dirba, bet jų pelnas ne sodinukuose, ir labai retai selekcininkų darbas pelningas, dažniausiai jie remiami suinteresuotų pramonininkų, todėl mėgejiškos veislės ir neišvedinėjamos.
Kitas dalykas, jeigu nori parduot derančius vaismedžius, reikia taip sutvarkyt jų auginimą, kad būtų galima iškast ir transportuot didelius medžius nepažeidžiant šaknų ir jie 100 proc prigytų. Rusijoj žinau vieną sodininką, kuris tuo užsiima, jam apsimoka, bet ten derantys medžiai kainuoja pinigus, kokių Lietuvoj niekas nemokės- čia nėra naujų rusų, kurie moka bile kike už bile ką, lietuvis paskaičiuos, ar užaugę vaisiai atpirks išlaidas ir riziką.
Kitas variantas- augint žemaūgius, juos paprasčiau persodinėt ir dera jie jau trečiais metais po sėjos. Tas dar atsipirktų. Tik su jų genetine medžiaga sunkiau, jeigu be skiepijimo.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Spa 20, 2013 7:03 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Rgs 01, 2013 10:07 am
Pranešimai: 253
Be viso to, norint bent 50 proc. prognozuot rezultatą, reikia gerai išmanyt vaismedžių genetiką. O ten tamsus miškas. Su gyvūnais čia daug paprasčiau, nei su augalais ir yra pasauly tūkstančiai žmonių, kurie tiek susigaudo gyvūnų genetikoj, kad gali vykdyt kryptingą selekciją, matyt bent "dešimt ėjimų" į priekį ir maždaug prognozuot rezultatus. Augalų žinovų- geriausiu atveju dešimtys. Rezultate, nors ir žinosi ką su kuo apdulkinai, bet nežinosi tėvų kilmės ir visų jų savybių sąveikos niuansų, prognozavimas lygus nuliui. Tokiu atveju auginsi "katę maiše". Kaip kai kas ir daro.
Taip, yra konstantiškų veislių, kurių palikuonys žymia dalimi paveldi motinines savybes, bet jų labai mažai, pasirinkimas ribotas.
O perdėta skiepijimo baimė- niekuo nepagrįsta. Tik kalbos ir jokio argumento.
Galima daugint vegetatyviai, bus daug paprasčiau, bet tokios kokybės kaip sėjinukai jau nebus.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Spa 20, 2013 7:12 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Bet ar bandei, Laimi, paskaičiuot darbą ir padėliot jo schemas?


Ne, skaičiuoti nebandžiau. Pirmiau idėja, paskui paskaičiavimai patys atsiranda. Galvoju, kad bent jau pradžioje tikrai neapsimoka kryžminti ir sakyti, kad čia bus raudonas obuolys, o čia bus geltonas. Čia tolima ateitis. Bet dabar galima tiesiog sėti gerus obuolius ir juos auginti. Po trijų metų galima parduoti kaip normalius sodinukus paaiškinant, kad čia neskiepyti ir nežiniai kokia veislė. Yra nemažai žmonių, kurie ieško neskiepytų ir niekur neranda. Priedo bus tokių, kurie susižavės šia idėja ir nutars pabandyti. Aš asmeniškai jei rasčiau pardavime neskiepytų ir šalia skiepytų, tai žinoma rinkčiausi pirmuosius.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Spa 21, 2013 12:14 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
O perdėta skiepijimo baimė- niekuo nepagrįsta. Tik kalbos ir jokio argumento.


Susitarkime taip: jūs norit skiepyti, tai skiepykit. Mes norim neskiepyti, tai neskiepinsim. Ir nereikia pravardžiuoti mūsų bailiais, plepiais, kurie nepateikia jokio argumento. Skiepykit, jei norit, bet nelipkit mums ant galvos.

Tai čia pirma. Antra, argumentai yra. Pirmas argumentas, kad gamta kuria geriau nei žmogus. Gamtoje skiepyjimo nėra. To turėtume siekti ir mes. Antras argumentas, iš sėklos išaugęs medelis geresnis, stipresnis, sveikesnis, natūralesnis už skiepytą ar vegetatyviškai daugintą. Trečias argumentas, neskiepyti yra skanesni. Dažnai tenka girdėti, kad rado žmogus kokiam pakriaušį obelį labai labai gerą. Savaiminukę. Skaniausi jam obuoliai pasaulyje. O štai apie tuos skiepytus neteko to girdėti. Pats irgi ilgai valgęs ir lyginęs kultūrinius skiepytus su savaiminukais susigriebiau, kad pastarieji skanesni. Nežinau kaip paaiškinti, bet skaniausi mano valgyti obuoliai yra neskiepyti. Ketvirtas argumentas, įvairovė. Kaip neįdomu kai pas kiekvieną sode randi auksį, renetą ir bogatyrių. Ir labai įdomu kai ateini į sodą ir tau duoda paragauti tokių obuolių, kokių tu niekada neragavęs. Penktas argumentas, iš sėklos augę medeliai yra daugiau bendravę su grybais ir turi daugiau vitaminų ir kitų reikalingų medžiagų. Pats labai giri laukinius obuoliukus, kurių nė valgyt neįmanoma, o sakai pralenkia bet kokius kultūrinius. Tai štai neskiepyti savo kokybe yra arčiau tų laukinukų, nei skiepyti. Šeštas argumentas, su skiepais būna problemų. Skiepai išlūžta, paskiepyti nepavyksta. Tu pats jau vadiniesi profesionalu ir paskiepyjai Rudaičiui šimtą medžių ir dauguma numirė. Matelis skiepyjo graikinius riešutus irgi nepavyko. O ką paprastiems žmonėms daryti? Tikrai dažnai nutinka problemų. Skiepus be to apvalgo stirnos, išlūžta skiepai arba nudžiūna iki šaknų ir iš apačios išlenda poskiepio šaka, jei skiepytos trys skirtingos šakos, tai medis netolygiai auga ir "durniuoja". Net lygiai tą pačią veislę įskiepyjus viena šaka gali rodyti vienokius prieaugius, o kitos kitokius. Medis išsibalansuoja. Visų šių problemų, kurios būna su skiepais nebūna su neskiepytais medeliais. Sutaupom ir darbo, ir nervų.

Kodėl aš turėčiau valgyti prastesnius skiepytus, turėti prastesnio augumo medelius, jei galiu turėti skanesnius ir geresnius? Čia baimė? Ne. Čia racionalus noras geresnio varianto. Ir pakankamai gerai argumentuotas.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Spa 21, 2013 12:56 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Rgs 01, 2013 10:07 am
Pranešimai: 253
Suprantama, neskiepyti turi daug privalumų, ypač dėl vaisių kokybės. Ne tą norėjau pasakyt. O tą, kad skiepijimas nėra kažkuo baisus, tipo medžiui nuo to blogai ar pan. Jeigu tinkamai parinktas įskiepis ir skiepjmama auginiu į kelmelį, gaunasi beveik kaip auginio įšaknijimas. Žinoma, beveik, ne visai ;).
Yra kultūrų, kurias paprastam žmogui kitaip pasidaugint kitaip ir neįmanoma. Pvz. jeigu nori didelių saldžių kriaušių, jas vargiai išsiauginsi iš sėklų, nes dauguma desertinių veislių sėklų tiesiog nesubrandina. tai čia skipijimas gelbsti. Aišku, mažiausiai verta skiepyt kaulavaisius, bet čia irgi turėjau patirties- kai kurių (tik keletą bandžiau) desertinių veislių (kaip taisyklė- pietinių) slyvų sėjinukai žūsta jau pirmą žiemą, jų šaknų sistema iš prigimties neatspari šalčiui. Lieka arba atsisakyt tokių veislių, arba selekcijos būdu jas adaptuot prie mūsų klimato, arba...
Dėl skiepijimo patikimumo. Yra būdų, kuriais skiepijant skiepai dažnai išlūžta, yra būdų kai niekada neišlūžta- čia laisvė pasirinkimui, būdų yra daug.
Sau niekada neleidžiu mažesnio kaip 90 proc. prigijimo, bet paprastai būna kur kas didesnis, išskyrus atvejus, kai įskiepius duoda pats klientas ir jie būna padžiūvę ar netinkamai laikyti, bet iš akies to dar nesimato.
Tavo minimas Rudaičio atvejis- tai jau virš visko... Jeigu žmogus reikalauja, kad jam skiepyčiau kriaušes į laukinių, pievoj augančių ir užskurdusių obelaičių poskiepius ir pats prisima atsakomybę už prigijimą (kadangi aš važiavau specialiai ir vežiausi savo įskiepius, o jis nepasakė, kad neturi kriaušių poskiepių, nes, pasirodo, ir pats to nežinojo), be to skiepų visiškai neprižiūri visus metus- labai nuostabu, kad bent kažkas iš jų išlieka. Be to, įskiepiai virš mėnesio buvo kelionėj ir dauguma jų jau susprogusiais pumpurais- tokiems reikia ypatingos priežiūros, bet pas mane tie patys prigijo beveik visi, be to, skiepyti į ką tik persodintus poskiepius. Taigi, pavyzdys netinkamas- medžius reikia skiepyt tvarkingai ir taip pat tvarkingai prižiūrėt.
Žinoma, kiekvienas renkasi pagal save ir dar kartą kartoju: sėjinukai visais atžvilgiais geresni, jeigu tenkina jų asortimentas.
Bet yra ir kitas dalykas, skiepijimo privalumas. Pvz. aš dabar renku įvairius įdomius obuoliukus, pagrinde puslaukinius, savaiminukus, su kokiomis nors įdomesnėsmis savybėmis, skoniu ir pan. Randu tokį savaime augantį medį, paragauju, jeigu tinka- nusipjaunu šakelę, įsiskiepiju ir turiu tokį patį. Kitu būdu aš jo negalėčiau pasidaugint, t.y. turėt identišką. Ir jeigu daryčiau įdomesnių ir vertingesnių veislių medelyną- labai lengvai padauginčiau kiek reikia ir kokių reikia, o žmogus, paragavęs vaisių (kokių nėra oficialiuose registruose) įsigytų tiksliai tą, ką ragavo.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Spa 21, 2013 3:33 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Yra kultūrų, kurias paprastam žmogui kitaip pasidaugint kitaip ir neįmanoma. Pvz. jeigu nori didelių saldžių kriaušių, jas vargiai išsiauginsi iš sėklų, nes dauguma desertinių veislių sėklų tiesiog nesubrandina.


Tai ar verta dauginti tokias, kurios net sėklų nesubrandina? Ir cukraus turbūt tiek turi, kad nesveika net valgyt.

Cituoti:
Bet yra ir kitas dalykas, skiepijimo privalumas. Pvz. aš dabar renku įvairius įdomius obuoliukus, pagrinde puslaukinius, savaiminukus, su kokiomis nors įdomesnėsmis savybėmis, skoniu ir pan. Randu tokį savaime augantį medį, paragauju, jeigu tinka- nusipjaunu šakelę, įsiskiepiju ir turiu tokį patį.


Tai štai ir galvoju ar čia yra privalumas, kad gali pasiimt iš kitur ir turėt identišką. Kiekvienas veiksmas susijęs su gyvenimo būdu. Galimybė pasiimti tokį patį veda prie neįvairaus, standartizuoto, neoriginalaus gyvenimo būdo. Visi gali nueiti ir pasiimti tų pačių obuoliukų. Ypač jei darytum medelyną, tada visi tą patį turėtų. Išnyksta unikalumas, kuris yra evoliucijos variklis. Ir atvirkščiai, jeigu neturi galimybės skiepyti, bet nori obuoliukų, tada dauginsi juos sėklomis ir turėsi pas save įvairiausių obuoliukų, didžiulį ir nepakartojamą sodą. Tas vėlgi veda prie gyvenimo ne mieste ir "turėjimo" didesnę erdvę kur galėtum nekliudomas augintis savo obelaites. Visai kitoks gyvenimo būdas nei dabar.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Spa 21, 2013 3:42 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Rgs 01, 2013 10:07 am
Pranešimai: 253
Sau- be abejo, geriau turėt unikalumą ir įvairovę. Bet kalba prasidėjo apie medelynus, o medelynai skirti auginimui ne sau. Ir žmonės taip įpratę, kad važiuoja į medelyną nusipirkt "ko nors konkretaus", t.y. bent maždaug žino ko nori. Taigi pirkėjai patys diktuoja sąlygas. Jeigu pirkėjai norėtų unikalumo ir įvairovės ir jiems patiktų loterija (nežinotų kas užaugs)- medelynai greitai prisitaikytų, sėtų sėklas ir pardavinėtų medelius. Taigi dar pigiau, skiepijimas daug laiko atima, o ir kiekvienas poskiepis kelis litus kainuoja. O čia įsivaizduok- tas pats, kaip tik poskiepius augint ir parduot už medelio kainą. O jeigu dar greitai derančius (pvz. mano dvimečiai kitais metais jau žydės)- iš viso be konkurencijos. Ir visi skirtingi, ir puslaukiniai, ir derlius iš karto, ir persodint be problemų. Ale gerą tu čia mintį užvedei :D.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Spa 21, 2013 4:00 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Bet kalba prasidėjo apie medelynus, o medelynai skirti auginimui ne sau. Ir žmonės taip įpratę, kad važiuoja į medelyną nusipirkt "ko nors konkretaus", t.y. bent maždaug žino ko nori.


Tai dabar viskas negerai, bet mes turėtume kurti naują kultūrą, naują civilizaciją. Va, GŽ daržovių poreikio irgi nebuvo, o dabar jau yra pirkėjų. Sukūrėm. Medelynus naujoviškus irgi galim sukurti.

Pagalvojau dar, kad galbūt galima tokį kaip šiltnamiuką kilnojamą pastatyti virš obels ar virš dviejų obelų, kurias nori sukryžminti. Šiltnamis laikinas, o gauni rudenį daug panašių sėklų. Jau gali prognozuoti kas išaugs.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Spa 21, 2013 4:20 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Rgs 01, 2013 10:07 am
Pranešimai: 253
Toks būdas naudojamas ("šilnamiukų"), bet jame turi būt vabzdžių.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Lap 03, 2013 6:42 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Bičių avilį atnešti naktį ir palikt keliom dienom. Paskui gražint avilį į vietą.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Lap 03, 2013 6:50 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Mūsų saldinės obels šaka nulūžo vasarą, bet dar laikosi ant dalies medienos. Šaka apatinė ir žaliavo iki rudens. Gyva. Šiandien sugalvojau, kad galima pakasti galiukus ir kitais metais turėti vegetatyvinių sodinukų. Paeksperimentuosiu. Šaka eina šiek tiek žemyn, bet kadangi žaliavo porą mėnesių po išlūžimo, tai gal pavarinės sultis ir neatsikratys tos šakos obelis.

Pagalvojau, kad ateities medelynai galėtų panašų modelį taikyti. Sėja obelis, sulaukia vaisių, žmonės pasiragauja ir nuo to paties medžio pridaugina. Arba jau turi pridaugintų. Dar galima padaryti taip, kad duotų šakninių atžalų motininis medis.

Bet aišku, geriau sėti iš sėklos ir pirkt katę maiše. :) Ten labiau pereinamojo laikotarpio medelynams. Ateity turėtų apskritai nebelikti užsidirbti norinčių medelynų arba kitaip - visi kaimiečiai auginsis vaismedžius, milijardus jų ir bus didžiulė įvairovė, didžiausias medelynas nors ir išdalintas smulkiomis dalelėmis po atskirusūkius. Ir kiekvienas mokės padauginti ir padovanoti...


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Lap 03, 2013 9:40 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Bir 30, 2013 8:04 pm
Pranešimai: 316
Čia Laimi tikriausiai juokauji >?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Lap 04, 2013 12:57 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Apie ką tu čia?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Lap 05, 2013 8:26 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Bir 30, 2013 8:04 pm
Pranešimai: 316
Apie neprognozuojamas savaiminukes iš sėklos ,juk tai laiko daug reikia ,ir rezultatas neprognozuojamas.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Lap 06, 2013 9:32 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Na, kodėl gi... Aš pats taip darau, tai galvoju, kad ir kiti taip užsimanys. Mūsų trys obelys iš sėklyčių jau žydėjo ir viena davė apie dešimt didelių skanių obuolių. Ir nuo paprastos obels jei obuolį paimi, tai obuolys kaip obuolys, o nuo tos kur pasėjai pats, tai ne tik pavalgai, bet dar ir sukyla geri jausmai. Aš kai vedžioju po sklypą žmones, tai su pasididžiavimu rodau svarbiausius medžius - šitas iš sėklos, šitas iš sėklos, šitas iš gilės... Ir jau turiu tokių, kuriuos pasodinau iš sėklos, jie davė vaisių ir tas jų sėklas vėl pasodinau. Ir tas teikia didžiulį džiaugsmą ir pasitenkinimą.

Čia kaip paimti vaiką iš vaikų namų ar užauginti savą. Didžiulis įvykis gyvenime!

Mičiūrinas sėjo tūkstančiais ir atrinkinėjo. Ir išvedė daug puikių veislių ir žmonės jam dėkingi. Praktiškai nieko nebuvo Rusijoje, jokių veislių ir vienas žmogus jas sukūrė, visus naujus sodus Rusijai. Vienas žmogus. Ir kodėl mes turėtume būt mėmės ir nepadaryt ko nors panašaus? Mums gi dar lengviau. Mičiūrinas daug klydo ir padarė daug klaidų. Net viską metė porą kartų ir išsikraustė visiškai į kitokią vietą su kitokiu dirvožemiu. Ir jis aprašė savo klaidas. Mums jau lengviau, nes mes tų klaidų nekartosim. Yra didelis jo eksperimentų ir žinių palikimas. Nesuprantu kodėl neturėtume išvedinėti savų naujų originalių veislių. Kad dabartinis medelynas orientuotas į staigų pinigų paėmimą iš žmogaus to padaryti negali, tai visiškai aišku. Bet čia kalbam apie naujus medelynus, kurie bus grįsti kitais principais. Labiau ne piniginiais, o kitokiomis vertybėmis. Bus ateityje ir daugiau laiko pas žmones. Tą sakau iš praktikos. Man asmeniškai labai mažai reikia dirbti ir aš galiu atlikusį laiką padėt žmonėms. O turintys laiko žmonės jau galės ir tokius medelynus daryti. Pats sakai - reikia daug laiko, o rezultatas neprognozuojamas. Tai laiko ateity turės žmonės, o neprognzuojamumas bus geras dalykas, nes reikš unikalumą, originalumą, išskirtinumą, o ne pinigų netektį.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Lap 06, 2013 4:48 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Bir 30, 2013 8:04 pm
Pranešimai: 316
Tada puiku. O kur Mičiūryną paskaityti ,gal turite jo leidinių pavadinimus ar pan?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Lap 06, 2013 6:56 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Rgs 01, 2013 10:07 am
Pranešimai: 253
Galiu paskolint 'Rinktinius raštus".


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Lap 06, 2013 6:59 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Rgs 01, 2013 10:07 am
Pranešimai: 253
Arba čia: http://sadisibiri.ru/michurin-izbrann.html


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 50 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 8 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007