Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 7:20 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 19 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Sodo įveisimas
StandartinėParašytas: Tre Kov 27, 2013 9:20 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 7:32 pm
Pranešimai: 9
Įsigijau sklypą pamiškėje.Jame yra nemažai iki 1,5 m obelaičių ir kriaušaičių savaiminukų.Ten, kur auga daug maž grupelėse ,planuoju sutankint krūmais ir bus vaismedžių salelės.Ką daryti su pavieniais medeliais-
palikti vietoje(jie jau kaip ir įsitvirtinę toje aplinkoje) ar perkelti į vieną iš grupių?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Sodo įveisimas
StandartinėParašytas: Tre Kov 27, 2013 11:33 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Vienareikšmiškai - palikite vietoje. Juk gamta pati juos ten pasėjo, o perkeliant pažeisite šaknis ir tik pabloginsite situaciją. Jei norit papildomai prisodinti medelių į saleles, tai paimkit iš kitur, o savų vietinių su savomis gimtomis šaknimis neskriauskit.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Sodo įveisimas
StandartinėParašytas: Ant Bal 02, 2013 2:17 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 12:41 am
Pranešimai: 1
Norėčiau paklausti taip pat dėl sodo veisimo...Mūsų sklypas soduose, po namo statybos dar neformuotas, norėtume formuoti pagal GŽ principus. Sklypas - šlaitinis (į vakarus žemėja apie 40 %), priemolis, žemė buvo suplūkta, dabar apaugusi piktžolėmis ir vietomis velėna. Viename apatinėje dešinėje šlaito gale auga slyvukų krūmai ir atrodo trešnė, pasisėję patys...Ar galima iš jų išauginti tinkamus vaismedžius? Sklype nieko dar nėra išskyrus keletą senesnių vyšnių ir agrastų krūmų? Kur galima būtų įsigyti tinkamų pagal GŽ obelų ir kriaušės sodinukų, uogakrūmių? Ir kas derėtų molingoje dirvoje? Ačiū!


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Sodo įveisimas
StandartinėParašytas: Ant Bal 02, 2013 8:39 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Sklypas - šlaitinis (į vakarus žemėja apie 40 %), priemolis, žemė buvo suplūkta, dabar apaugusi piktžolėmis ir vietomis velėna.


Ką reiškia keturiasdešimt procentų? Ar čia toks status kalnas kaip laiptai, ar keturiasdešimt procentų sklypo ploto yra kiek pasvirę į vakarus?

Šiaip ar taip, priemolis gerai tinka vaismedžiams. Pas jus man atrodo yra viena idealiausių sąlygų tiek kaulavaisiams, tiek kitiems sodo medžiams dėl molio ir dėl pasvirimo į vakarus. Šlaitai jau vien kaip simbolis yra labai geras dalykas, nes Lietuvoje visi miškai iškirsti ir atsodinti eilėmis, o kur šlaitas, ten technika neprivažiuoja, nepatogu, taigi ir neiškerta, palieka augti natūraliau. Šlaituose galime pasižvalgyti natūralesnių ekosistemų ir pasimokyti iš jų.

Cituoti:
Viename apatinėje dešinėje šlaito gale auga slyvukų krūmai ir atrodo trešnė, pasisėję patys...Ar galima iš jų išauginti tinkamus vaismedžius?


Slyvukai, tai čia turima omenyje kaukazinius geltonus tokius? Tai jie paprastai ir auginami iš sėklų, neskiepyjami. Jie labai atsparūs ir padeda apsidulkinti kitiems vaismedžiams. Trešnės vaisių reikia palaukti ir pažiūrėti ar ji išaugins juos "tinkamus". Beje, ką reiškia "tinkami"? Reiškia "valgomi"? Greičiausiai bus valgomi. Gali būti mažiukės uogos, bet turėtų būti skanios. Trešnės kamienas truputį drįžuotas kaip kokio beržo, pagal tai galit nustatyti ar ten trešnė. Arba palaukti lapų, jos lapkočiai turi du spuogelius.

Gamtinėje žemdirbystėje skiepyjimo nėra arba bent jau neturėtų būti. Niekas gamtoje neskiepyja, neturėtume to daryti ir mes. Geriausios veislės ir stipriausi sodinukai išvedami ne skiepyjant, o sėjant sėklomis.

Cituoti:
Sklype nieko dar nėra išskyrus keletą senesnių vyšnių ir agrastų krūmų? Kur galima būtų įsigyti tinkamų pagal GŽ obelų ir kriaušės sodinukų, uogakrūmių? Ir kas derėtų molingoje dirvoje? Ačiū!


Molingoje dirvoje derės viskas. Vyšnių ir agrastų vaisių palaukit ir paragaukit, ir pamatysit ar "tinkamos". GŽ sodinukų neparduoda niekas. Visi medelynai užsiima tik skiepytais medeliais. Krūmų dar galima nusipirkti neskiepytų, o visi pagrindiniai medžiai - tik skiepyti. Uogakrūmių rasite medelynuose, mugėse. Pasakykit kokių konkrečiai norite krūmų ir parašysiu kur maždaug galima gauti ir į ką dėmesį kreipti. O obelų ir kriaušių reikėtų pasižvalgyti apylinkėse prisisėjusių laukuose, pamiškėse, šlaituose. Reikia tik žiūrėti, kad vietovė būtų apsaugota nuo vėjų, šilta, su geru apšvietimu, tokia aplinka bus įdavusi sodinukui daugiau kultūrinių bruožų, reiškia vaisiai bus ne rūgštūs ir sutraukiantys, o saldesni. Jei ieškosite sodinukų vasarą, kai lapai matosi ir pasižymėsite, o rudenį išsikasite, tai kultūringumą galima nustatyti ir pagal lapus. Obels kultūringumą parodo didelis lapas, apatinė pusė lapo su plaukeliais, lapo forma labiau apvali, lapo kraštelių karpytumas apvalus, lapo viršutinė pusė labiau matinė, lapkočiai trumpesni ir stambesni. Taip pat galima spręsti pagal šakeles žiemą. Kultūringesnio medžio šakelių galai apvalesni. Daugiau apie medelių kultūringumo bruožus skaityti Mičiuriną:
viewtopic.php?f=14&t=9

"Итоги шестидесятилетних работ. И.В.Мичурин", nuo 132 puslapio.

Kadangi nežinome kas gausis iš laukuose išsikasto sodinuko, t.y. nežinom kokia veislė ar forma ten bus, tai reikėtų sodinti sodinukų daug ir kai tik jie pradės derėt, tada paragauti ir tą, kas nepatinka - išpjauti, o patinkantiems vaismedžiams atsiras daugiau šviesos ir erdvės augti toliau.

Jei ko nesupratot, tai perklauskit. Dar parašykit rajoną, kuriame jūsų sodas, kad maždaug žinotume klimatą, ar aplink sodą yra miškas, ar soduose stiprūs vėjai. Ir kokius uogakrūmius norite auginti?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Sodiname medžius ir krūmus
StandartinėParašytas: Pir Bal 22, 2013 12:48 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
age rašė:
Dar yra klausimas dėl dauginimo atlankomis. Tai turbūt ir prieštarautų gamtinei žemdirbystei? Nes nelabai žinau, ar tokios medžio ar krūmo sąvybės nėra dalinai skirtos ir dauginimosi tikslam?


Laimis Žmuida rašė:
Cituoti:
Dar yra klausimas dėl dauginimo atlankomis. Tai turbūt ir prieštarautų gamtinei žemdirbystei?


Atlankomis gamtoje dauginasi krūmai patys. Žolė "užlipa" ant krūmų šakelių ir jas prilenkia prie žemės. Šakelės išleidžia šaknis ir jau turim du krūmus.


O kaip sodinate medelius?
T.y. tiesiog negalvodami vieną šalia kito, ar pagal kažkokią sistemą?

Kokio dydžio ir gylio duobes darote?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Bal 22, 2013 2:15 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Duobė tokio gylio ir dydžio kokio medelio šaknys. Kad gražiai išsidėstytų ir neužsilenktų. Sodiname pagal sistemą. Jei sistemą gerai atidirbome per žiemą, tai tik ateinam, pasodinam, palaistom, apmulčiuojam ir viskas. O jei sistemos nesusidėliojęs, tai ateini su medeliu ir ilgai tąsaisi, galvoji kur pasodinti, prie ko priderinti. Labai daug laiko tam sugaišti. Geriausia pasiruošti žiemą sistemą, o pavasarį tik sodinti. Nes pavasaris labai trumpas. Nėra kada mąstyt. Geriau rudenį sodinti. Ten gal du mėnesiai sodinimui gali būti. Bet per vasarą nelabai yra kada mąstyt. :) Visokie darbai darže, statybos...


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Bal 22, 2013 2:32 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
Na o jeigu pieva plika - tai kokiu principu mąstyti?
Vieta aiški, tik išdėliojimas ne :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Bal 22, 2013 3:43 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pen Bal 19, 2013 9:06 am
Pranešimai: 6
nawjia rašė:
Na o jeigu pieva plika - tai kokiu principu mąstyti?
Vieta aiški, tik išdėliojimas ne :)

Žiūrint, kur pas jus pietūs. Nuo tos vietos pradedat sodint žemiausius vaismedžius...

Čia jau mano brangiausiasis nesitaria su niekuo, pats galvoj turi "schemą" :) Kiek stebėjau, vyšnias priekyje, paskui jau eina obelaitės, vėliau - slyvos. Bandžiau kištis, t.y. siūlyt jam apgenėt slyvas, nes nuo pernai pasodinimo jokio genėjimo, ištyso po 1,5-2 m į šonus šakos, daug vidinių, nereikalingų... tai nusodino mane, kad turiu savo daržus... :D


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Bal 22, 2013 4:11 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
Na o jeigu pieva plika - tai kokiu principu mąstyti?


Na, reikia pasidaryti projektą. Pradėti reikia nuo tikslo. Tikslai gali būti įvairūs - užsiauginti sau vaisių paragavimui, užsiauginti vaisių ir uogų konservavimui, užsiauginti pardavimui, auginti medžius dėl grožio ir šiek tiek vaisių, auginti tik uogines kultūras, užauginti kiek įmanoma daugiau mažame plote, užauginti medienos medžio dirbiniams (sodo medžių labai graži mediena), rekreacija sode, estetika žydinčio sodo, kvapai... Gali būti keletas išvardintų. Ir paskui dėlioji medžius ant popieriaus taip, kad pasiektum savo užsibrėžtus tikslus. Štai tikslas ir rodys kur link mąstyti.

Sugalvok ko nori pasiekti, o tada bandysim toliau mąstyti kaip to pasiekti. Čia reikės žinių. Kiek galėsim, tiek padėsim.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Bal 22, 2013 4:56 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
Hm, gal pasirodys bedieviška, bet ant šio sodo aš pirmiausiai mokysiuos, toliau tai bus užtvara ir užuovėja daržui, paskui labai norėčiau ir vaisių (todėl bus keletas koloninių obelų, kad greičiau) ir galų gale, kadangi plotas nedidelis, tai sodinsiu tankiai, kas 3-4 metrus.

Numatyta pirkti:
3 obelys,
4 koloninės obelys,
4 rojaus obelys,
3 kriaušės,
2 slyvos,
2 vyšnios,
1 abrikosas,
1 persikas ir
2 šermukšniai.

Dėl kaulavaisių gali kilt problemų, man sakė, kad ten labai drėgna. Vietos sodui+daržui - apie 7 arai, sklypas miestelyje. Iš pietų pusės yra medelių, lyg ir slyvos, auga snieguolės :)
Iš rytų didelis medis, meta šešėlį ryte. Iš vakarų kol kas nieko, planuoju, jei gausiu, sodinti medlievas palei vakarinę liniją (nuo smalsių žvilgsnių, nes ten kelias į maximą eina :? ). Taigi, sodas bus iš šiaurinės pusės. Toliau - namas. Nuo sodo į pietus bus šiek tiek daržo, šiemet lysvė, kita, vėliau matysim.
Dabar ten tiesiog žolė.

Nusipirkau ir dar pirksiu žydinčių medingų augalų sėkllų, manau aplink medelius sėsiu ir/ar šiaip saleles darysiu. Dar serbentus aplink medžius sodinsiu - tik nežinia kiek jų gausiu ir kiek prigis.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Bal 22, 2013 10:58 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Ar teisingai suprantu, kad šiaurėje namas į pietus nuo jo - sodas, o dar piečiau - daržas?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Bal 23, 2013 12:29 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
Taip, teisingai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Bal 23, 2013 7:25 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Na, jei yra jau pasirinktas medelių skaičius, tada viskas labai paprasta. Telieka juos išdėstyti sklype. Sklypas nedidelis, daug nepaimprovizuosi. Medeliai užims maždaug trečdalį sklypo.

Jeigu sako, kad žemė šlapia, o sodinam kaulavaisius, tai pabandykime pradėti nuo jų. Galbūt pavyks atrasti kampą, kuriame sausiausia. Tada visus juos ten ir sugrūsim, nes jie tilps į pusę aro.

Jei sausesnio kampo nėra, tada galima sodinti bet kaip. Tada žiūrim pagal namą. Ar yra namuose langai į pietų pusę, ar norėsis matyti pro juos daržą? Tada neužsodinam tos vietos. Paliekam ten vietą be medžių. Kur durys? Turi būti patogu pro duris išeiti į sodą. Durys svarbiausia, nes pro langą realiai žiūrime retai, o pro duris vaikštome kasdien ir po keletą kartų. Ir daržą lankome kasdien, o sodą retai, todėl pagrindinis takas turi būti durys-daržas. Jį reikia padaryti patogų ir gražiausiai apsodinti.

Na, ir orientuojantis pagal langus ir duris jau galima konstruoti karkasą. Jei netyčia radom sausesnę vietą vakaruose prie namo, tada ten išdėstom kaulavaisius kas keturis metrus. Vyšnias toliausiai nuo namo pietuose, nes jos žemesnės ir neužstos saulės, galima maženiais atstumais. O kriaušės ir šermukšniai eis į rytinį kampą prie namo. Obelys užsisodins per vidurį, bet paliekant keturis penkis metrus erdvės laisvus, kad matytųsi daržas pro langą ir "toliai", kad matytųsi. Gausis, kad kampuose medžiai aukščiausi, per vidurį kiek mažesnės obelys, o pačiam vidury tarpas. Taip pat medžių žemėjimas eina į pietus. Gaunasi kaip dvi stadiono ložės (tribūnos) atsuktos į daržą kaip futbolo lauką. Rojaus obelaites išdėstom kažkur palei taką, nes gražu žiūrėti jas kasdien. O kolonines keturias galima susodinti į eilutę kas metras bet kur. Jos daug vietos neužima.

Krūmais ir gėlėmis pirmiausiai apsodinti tas vietas kur eina takelis ar gal terasa kokia yra, žodžiu ten kur dažniausiai būnama. Labai gerai aplink medelius padaryti klombas.

Pasiimk popieriaus lapą ir atsidėk kiek ten metrų yra. 28x25 ar panašiai. Ir pradėk dėlioti medelius. Pradžioje didžiausius kas keturi metrai. Paskui mažesnius. Labai nedaug medelių, pamatysi kaip paprasta. Ir paskui su tuo planeliu nueini į vietą ir ten jau reikia derinti pagal esamą situaciją. Nepatinka, ten kur nupiešei, tai šiek tiek pastumi, užapvalini. Ant popieriaus vis tiek galutinio varianto nepadarysi, nes geriausiai matosi vietoje ir galutinį sprendimą galima priimti tik vietoje.

Daržo lysves, jei ten poniškas miestelis ir negalima paprastų lysvių daryti, tada siūlyčiau susikalti iš lentų. Orientuoti jas pietų-šiaurės kryptimi, nes jei užaugs aukšti augalai, tai jie gaus visi šviesos dėl tarpulysvių. Lysves daryti trijų metrų, jei pirksit šešių metrų lentas, tokios dažniausiai būna lentpjūvėse arba bet kokio dydžio, jei jau turit supjautų lentų. Neilgos lysvės vėlgi geriau, nes jas lengva apeiti. Pradėti galima nuo keturių lysvelių tarkime sklypo pietvakariuose. Nes ten daugiausiai saulės, medis išrytų mažiausiai užstoja. Paskui galima plėsti daržą į rytus.

Nežinau kiek ten būna vėjų pas jus. Jei reikia galima krūmus ir medelius kiek pastumdyti, kad saugotų ir nuo vėjo. Galima tada krūmus kišti aplink daržą. Bet iš šiaurinės pusės, kad arti būtų ateiti pavalgyt ir kasdien praeinant matytum ar jau prinoko.

Pradžiai tiek. Tu tą vietą geriau žinai, todėl geriau išdėstysi medelius, nes aš sklypo nematęs. Jei dar ko reikės, tai prašom klaust.

Beje, medelius pirksi iš RSmedelynas.lt? Ten geriausia. Jei iš kitur, tai žiūrėk, kad šaknys būtų didelės, nepažeistos, jokiu būdu ne iš vazono. Ir sodinti jau reikia kuo greičiau, nes tuoj lapai pasirodys.

Iškasi duobę, pamatuoji ar tinka medelio šaknys į duobę. Jei netinka dar praplatini. Gylis turi būti toks, kad visos šaknelės užsikastų. Patyrinėk ir matosi kur medelio šaknys baigiasi. Arba paklausk kai pirksi iki kurios vietos sodinti, tada lengviau suprasi kai pirštu parodys. :) Taigi iškasei duobę, supili kibirą vandens. Susigėrė. Statai medelį ir dar kibirą vandens ir pili žemes. Sulygini visą paviršių. Jokių ten griovelių ar kalnelių, ratelių neturi būti aplink medelį. Lygi žemė. Ir paskui mulčiuoji. Arba darai gėlyną, tada vėlgi reikės sukasti. Laistymas toks, nes daug pripili vandens į šaknų apačią. Paskui šaknys ieško vandens ir eina gilyn. O jei kibirą išpilsime jau pasodinus medį, tai paliesim tik porą centimetrų viršuje dirvos, tada šaknys eis ten ir bus priklausomos nuo laistymo, nes viršus dažnai išdžiūna, sušlampa, vėl išdžiūna. O jei šaknys nueis giliai, tada jos pasieks pastovią drėgmę ir daugiau niekada nereikės laistyti. Jei šlapia, tai mulčias labai gerai aplink medelius, nes padarys žemę kvėpuojančią. Mulčių reikia dėti ten kur laja baigiasi, o prie pat kamieno sodinti gėles, pupeles vijoklines, moliūgus, agurkus, pomidorus. Arba visą šaknų plotą numulčiuoti. Arba visą užsodinti gėlėmis. Vėlgi, jei poniškas miestelis, tai galima aprėminti klombą lentomis ar akmenimis.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Bal 23, 2013 10:51 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
Labai ačiū, va susidėliojau:
Prikabintas failas:
Planas6a.jpg
Planas6a.jpg [ 122.53 KiB | Peržiūrėta 10813 kartus(ų) ]


Ne visų medelių dydis aiškus, bet kur žinau - tas ėjo pirma eile, išskyrus šermukšnius - jie nedideli ir bus puošmena iš kiemo pusės, o paskui eis aukšta kriaušė ir dvi vid. ūgio. Ar čia negerai taip? Tarp jų ten tas raudonas - šulinys.

Palei vakarinę liniją eis dar medlievos, jei gausiu. O medeliai tai taip, iš RS.

Dėl vėjo neįsivaizduoju. Na, kaip atrodo? Dydžiai proporcingi maždaug, didelis apskritimas bus 2 m spinduliu, mažesnis - 1,5, o koloninės maždaug po metrą.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Bal 24, 2013 6:42 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Manau labai gerai. :) Puikiai padirbėta. Kolonines, tai aš sudėčiau į vieną vietą, nes keistai atrodo vienas stovintis pagaliukas tarp kitų medžių, o jau grupelėje, tai jos normaliai žiūrėsis. Sukeisčiau tiesiog koloninę su rojine. Rojinės būtų palei keliuką.

Ir dar persikas. Sukeisčiau su obelimi gal ar su vyšnia. Persikas turbūt labiausiai apšalantis, tai reikėtų jį įkišti į labiausiai apsaugotą vietą. Galbūt į vidurį medžių. Gal sukeisti su slyva.

Daržas galėtų prasidėti nuo koloninių obelaičių.

Aš manau realybėje medžiai neužims tiek vietos kiek gavosi ant polieriaus. Užims mažiau. Nes ne visi apskritimai liečiasi, tai gaunasi ne kas trys metrai, o kas keturi vistiek. :) Nors mažas apskritimas piešiamas, bet atstumas vistiek išlaikomas didelis.

Dėl vėjo irgi nežinau. Reikia žiūrėti vietoje. Gal ten kaip miestelyje ir taip nebūna to vėjo. Medžiai iš visų pusių dar padės, o jei truks, tai galima krūmus įkišti aplink sklypą. Jie maži, visur telpa.

Kaulavaisiams būtų gerai įpilti dolomito. Jo yra "Senukuose". Vienas maišas 25 kilogramai maždaug. Tai iškasi duobę, tas žemes sumaišai su dolomitu su kąstuvu ir supili atgal ant medelio šaknų į duobę.

Projektu aš patenkintas. Tik reikia paskubėti su medžių pirkimu, nes pavasaris labai trumpas.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Bal 24, 2013 12:47 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
Na, ne kokia iš manęs paišytoja, tai irgi manau, kad vietos mažiau užims.

Kolonines matyt darže prie lysvių sodinsiu. Sodinsiu pirmadienį, jei viskas gerai.

O kiek to dolomito vienam medeliui reiks? Vieno maišo užteks sodui?
O jeigu kasant matysiu, kad šlapia, ar dar ir lis - vistiek tiek vandens pilt?

Labai ačiū už patarimus - drąsiau pasidarė :mrgreen:


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Bal 24, 2013 1:31 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
O kiek to dolomito vienam medeliui reiks? Vieno maišo užteks sodui?


Kas ten gali paskyt kiek reikia. Reikėtų išsitirti pH, tada paskaičiuoti kiek reikia. O mes darom viską iš akies. Žinom, kad mėgsta kaulavaisiai dolomitą, tai beriam iš akies. Vieno maišo užteks visiems kaulavaisiams. Kitais metais galima pelenų pabarstyti.

Cituoti:
O jeigu kasant matysiu, kad šlapia, ar dar ir lis - vistiek tiek vandens pilt?


Na, jei labai šlapia, tai laistyti nereikia, bet labai mažai kur tokių vietų rasi. Reikia pažiūrėt iškasus. Bet manau, kad reikės. Nors ir lietus praneša, bet tie lietūs tik paviršių žemės sušlapina ir iki gilesnių sluoksnių nedaeina. Šiaip ar taip geriau yra palaistyti. Vanduo nepamaišys, net jei šlapia. Nedaug ten medelių gi, ir šulinys vietoj. O štai nepalaistymas gali būt žalingas. Kai užpili žemių, tai jos nesusigula iš karto, lieka tarpeliai oro. Ir tose vietose gali džiūti ar prasidėti puvimo procesai. O užpylus vandens žemė subėga kur reikia, aplimpa šaknis ir neduoda joms džiūtį. Žodžiu, tavo atvejyje tikrai laistyčiau.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Bal 14, 2014 9:17 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
O kaip daryti su laistymu sodinant labai šlapioje žemėje? Reikia laistyti ar ne?
Mano sklype kai kur laikosi vanduo net ant paviršiaus, o įbedus kastuvą, ten kur ne bala, bet žemė žliuganti šlapia.

Susodinau avietes ir nelaisčiau, noriu sodint alyvas, bijau, kad negerai bus nelaistant, na tie oro tarpeliai ten šaknis džiovins, nor slogiškai mąstant tai kas ten gali džiovinti, jei viskas šlapia po velėna. :roll:


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Bal 15, 2014 6:13 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
O kaip daryti su laistymu sodinant labai šlapioje žemėje? Reikia laistyti ar ne?


Kai iškasame medelį, tai ne iš karto jį pasodiname. Kartais praeina valanda, kartais para, o kartais ir visą mėnesį tenka laikyti rūsyje pridengtus šlapiu skuduru ar žemėmis. Ir medelis išgyvena.

Kodėl jam neišgyvenus pasodintam į žemę? Nepalaistėt? Na, tai jis stovės kaip rūsyje tokiose pat sąlygose ir lauks kol palis ir žemė susigulės, ir apims šaknis, oro burbuliukai išnyks.

Noriu pasakyti, kad medeliai yra kaip žmonės - stiprūs organizmai. Daug medžių esame pasodinę visai be laistymo rudenį kai žemė drėgna nuo lietaus. Ir prigijo. Ir čia smėliuose. O molyje, kur dar geriau vanduo laikosi, tai dar paprasčiau.

Jei sunku atnešti vandens, tai neneškit. Bet jei labai vertingi krūmai ar medeliai, tai galima atnešti, net jei sodiname į drėgną žemę. Tada žemės greičiau "suguls" ant šaknų, išeis tie "oro burbuliukai" ir medeliui dar daugiau šansų bus prigyti. Alyvos tai gajos, galit ir nelaistyti. Tačiau su ta drėgna užmirkstančia žeme yra kita problema. Prigis ten lengviau, bet ne visi medeliai gali augti kur aukštas gruntinis vanduo ar šlapžemė. Alyvos nors ir mėgsta drėgmę, bet jos nemėgsta užmirkimo. Joms labiau patinka kalkiniai dirvožemiai, o kur užmirkę, tai dažnai žemė rūgštėja. Iš visų alyvų užmirkimą labiausiai pakelia vengrinės alyvos. Bet, manau, augs. Sunkiau, bet augs.

"Alyvos (Syringa) dirvai nereiklios, bet geriau auga kalkingose, humusingose, gerai drenuotose dirvose. Nepakelia rūgščios dirvos ir aukštų gruntinių vandenų. Rekomenduotina kasmet mulčiuoti."
http://www.botanikos-sodas.vu.lt/lt/zal ... odininkams

"Alyvos geriausiai auga puveningame ir pakankamai drėgname priemolyje, saulėtoje vietoje. Jos blogiau auga pelkingose dirvose, rūgščiame ir užmirkusiame dirvožemyje, kur gruntinio vandens lygis aukštas. Vengrinė alyva labiau pakenčia dirvožemio drėgmės perteklių."
http://www.manoukis.lt/print_forms/prin ... s=606&z=30


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 19 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 11 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007