Šiuo metu jau pakankamai didelės ir gražios garšvos. Galima jų prisirinkti ir prisidžioivnti žiemai. Labai stipraus skonio dabar yra ir dilgėlės. Stiprus skonis reiškia ir naudingų medžiagų kiekį jose. Taip pat galima paraugti įvairias žoles. Kaip rūgsta kopūstai nuo savęs, taip rūgsta ir daugelis žolių. Dilgėlės, garšvos, meškinis česnakas. Kai kurias reikia patrombuoti kaip kopūstus, o kitos rugs ir netrombuotos. Tiesiog užpilama vandeniu. Kuo mažiau vandens, tačiau žolės turi visos būti po vandeniu. Reiškia reikia prispausti akmenėliu ar lėkšte. Druskos galima dėti, galima nedėti. Taip paraugtas žoles reikia palaikyti maždaug tris paras kol jos sveikai įrūgs. Jei šiltai laikoma bus ilgiau, tai jos prarūgs. Tada pradės mirdėti kaip daugeliui žinoma dilgėlių "arbatėlė". Toks prarūgęs produktas netinka nei žmogui, nei daržui. O sveikas įrūgimas yra tada kai dar kvepia. Įrūgus po trijų dienų statome į šaltą rūsį ar šaldytuvą. Vienok, džiovinimas yra paprastesnis ir efektyvesnis sandėliavimo būdas, nes surauginti ne visiems pavyksta ir rauginimas neilgai laikosi. O džiovintą produktą paprasta išlaikyti ilgai ir paprasta išdžiovinti.
Taip pat reikia nepamiršti, kad daugiausiai veikliųjų medžiagų yra prieš pradedant augalui žydėti. Todėl dauguma vaistažolių renkamos prieš žydėjimą arba žydėjimo metu. O kai kurios ankstyvos vaistažolės jau žydi. Jau reikia jas rinkti.
|