Pabūsiu skeptiku. Iš pažiūros idėja tikrai puiki, tačiau pabandykime pasigilinti.
Cituoti:
sumanymas yra sugalvotas kad palaikyti GŽ ir kitus švaraus ir sveiko maisto augintojus ir gamintojus
Drįstu teigti, kad praktikoje visas svoris kris ne ant GŽ augintojų, o ant kitų švaraus ir sveiko maisto augintojų, t.y. palaikyti bus tik kažkokie "švaraus ir sveiko maisto augintojai", bet ne gamtiniai žemdirbiai.
Ir štai kodėl. Gamtinėje žemdirbystėje vyrauja rankų darbas, t.y. produkcijos gali pasigaminti sau ir dar vienai šeimai. Daugiau rankomis nesigauna. Jeigu nori daugiau, tai reikia panaudoti traktorius ir kitą techniką, bei negamtiškus žemės dirbimo būdus.
Augalininkystės produkcija tų pačių traktorių ir technikos yra labai nuvertinta. Pavyzdžiui, morkų kilogramas kainuoja litą ir dar visos morkos turi būti vienodo dydžio ir formos, negali būti nestandartinių. To rankomis neįmanoma padaryti, todėl morkas ir kitas daržoves lengviau užaugins tie "kiti švaraus ir sveiko maisto augintojai", kurie leidžia sau naudoti techniką ir negamtiškus auginimo būdus.
Duoną ir pyragus iš nepurkštų javų gali pagaminti didesniais kiekiais tik tie, kurie aria žemę traktoriais ir augina monokultūras. Nėra nei vieno gamtinio žemdirbio Lietuvoje, kuris sau užsiaugina duonos ir pyrago gaminių. Todėl nėra ir pardavimų. O švarių nepurkštų grūdų yra. Tik juos gamina ne gamtiniai žemdirbiai, o įprasti ūkininkai arba ekologiškų ūkių ūkininkai. Taigi, paremiama vėlgi ne GŽ, o "kiti sveiko ir švaraus maisto" augintojai.
Norint patiekti mėsą, pieną, kiaušinius rinkai, reikia turėti didžiulius kiekius gyvulių ir paukščių. Tam reikia didžiulių plotų žemės. Nes jeigu sukiši daug gyvūnų į vieną vietą, tai smirdi, o jeigu smirdi, tai ženklas, kad jau kvepia nebe gamta, nebe gamtinė žemdirbystė. Ir vėlgi laimės tie, kurie leidžia sau sukišti daug gyvulių į vieną tvarką, kurie leidžia sau kapstytis po mėšlą ir uostyti mėšlo kvapą. Gamtiniai žemdirbiai iš to neišloš, bus paremti tie "kiti švaraus ir sveiko maisto" gamintojai.
Na, taip, gali gamtiniai žemdirbiai pagaminti šiek tiek pieno, šiek tiek mėsos, šiek tiek grūdų, šiek tiek kiaušinių ir juos parduoti. Taip, gali. Bet kadangi gamtiniai žemdirbiai laikosi griežtesnių taisyklių, nekenkia gamtai, neniokoja jos, todėl jų produkcijos gaunasi mažiau, o tai reiškia, kad ji bus ir brangesnė. Ir kol žmonės nesupras kuo skiriasi gamtinės žemdirbystės produktai ir "kiti sveiko ir švaraus maisto" augintojų produktai, tol žmonės rinksis pastaruosius. Vien dėl kainos ir nesupratimo ką gauni už tą kainą.
Todėl ir sakau, kad šis projektas realybėje parems ne gamtinius žemdirbius, o tuos kitus. Čia panašiai kaip su Europos sąjungos parama ekologijai. Žinote, kad ES remia ekologiją? Skiria apie penkis procentus biudžeto. Labai gerai, kad remia? Visi džiaugiasi, kad ekologija remiama. O kam nueina 95 procentai biudžeto? Teisingai - remti neekologiškiems projektams. Taigi iš esmės remiama ne ekologija, tarša, o ekologijai skiriama mažiau, nei iš jos atimama.
Suprantu, kad ketinimai geri, bet kol neišaiškinsime kuo skiriasi GŽ produkcija nuo "kitų sveiko ir švaraus maisto" produktų gamintojų gaminių, tol gamtinės žemdirbystės neparemsime.
Tas pats bus jeigu įvesime į GŽ prekybą konservus. Su konservais lengviau suktis, nes ten nereikia standartinio dydžio morkų, nereikia šviežumo, ten gali sukrauti visas atliekas. Ir stovi jos ilgai. Gali pardavinėti visus metus. O šviežias daržoves turi parduoti staigiai. Kitaip jos suges. Todėl šviežios daržovės kainuoja daugiau. Ir ką žmogus rinksis? Žinoma - konservus. Reikia žmogui išaiškinti, kad šviežia produkcija yra tikras maistas, o konservas yra tik maisto imitacija.
O šiame projekte reikėtų irgi išaiškinti, kad GŽ duona, tai nėra tas pats kas "sveiko ir švaraus maisto augintojo" duona. Pastarojo duona gali kainuoti penkis litus, o gamtinio žemdirbio gal kokia penkiasdešimt litų. Vėlgi kodėl turėtume rinktis GŽ duoną? Nes "sveiko ir švaraus maisto augintojai" aria didžiulius laukus su traktoriais, alina žemę, naikina gyvūniją, griauna kraštovaizdį, naikina gyvūnijos buveines ir užsodina monokultūrinius laukus. Ir visa tai mums atsilieps ateityje. Turėsime užterštas upes, užterštą orą ir degradavusius dirvožemius. O jei rinksimės gamtinę žemdirbystę, tai ne tik turėsim vitaminingus produktus, bet kartu turėsime švarų orą, gerėjantį dirvožemį ir švarias upes. Ir ligų tada neturėsim. Ir emocinis gyvenimas bus kitoks, geriau miegosim, geresnė gyvenimo kokybė bus.