Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 11:28 am

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 15 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: Sek Geg 05, 2013 8:05 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Šiuo metu valgome čiužutę, dirvinę našlaitę, nakvišos šaknis ir jaunus lapelius, liepos ir karklo pumpurus, vėliau lapus...

ir iš praeito mėnesio - dilgėles, builius, garšvas, meškinį česnaką, plautes, vištapienes, kiaulpienes...


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Geg 05, 2013 8:37 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Jau valgomas šakinys, puiki stambi salota. Taip pat prasideda nendrės. Paimi už viršūnėlės ir ištrauki kaip smilgą. Ir valgoma kaip smilga, tik pats apatinis galiukas. Cukranendrėse 25 procentai cukraus, o mūsiškėse nendrėse 5 procentai. Jei daug pririnkti, tai galima išsivirti cukraus, bet labai jau neapsimoka. :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Geg 05, 2013 8:43 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Dar valgomas pievinis pūtelis. Šaknis ir lapai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Geg 10, 2013 12:07 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Išsprogo liepų, blindžių ir gluosnių lapai. Visi puikiai valgomi. Dar valgomi kai kurių karklų lapai ir šiek tiek valgomi kai kurie kiti lapai, pavyzdžiui, klevo. Bet jie jau turi kartumo ir valgomi kol labai jauni arba sumaišius su kitais lapais ir daržovėmis.

Taip pat valgomi dabar jauni juodųjų serbentų lapai, aviečių ir gervuogių lapai.

Taip pat pražydo karčioji kartenė.

Skanaus. :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Geg 10, 2013 10:05 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 9:35 pm
Pranešimai: 563
Miestas: Širvintų raj.
Karklai irgi yra gluosniai


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Geg 11, 2013 9:03 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Čia kaip kas vadina. Lotyniškai visi yra Salix - ir blindė, ir karklas, ir gluosnis. O lietuviškai daromas skirtumas tarp visų trijų. Gal ne visi daro, nes mokslininkai kartais nesutaria kaip vadinti. Bet remiantis, pavyzdžiui, K. Vilkonio "Žaliuoju Lietuvos rūbu", tai vieni yra karklai, kiti yra gluosniai, o blindė atskiras dalykas. O bendrinėje kalboje yra maišatis su šiais dalykais, nes žmonės sunkiai skiria karklus. Karklas ir tiek. O pasirodo jų daug rūšių yra. O dar vienas nesusipratimas kyla kai pridedamas gluosnis žilvitis. Tai dar ir žilvičiais po to žmonės karklus, blindes ir gluosnius vadina.

Valgomi yra Salix alba - baltasis gluosnis arba liaudyje - svyrantysis gluosnis. Toks didelis medis, kuris parkuose yra, toks kaip fontanai šakos ar kriokliai. Šakos labai nusvirę, žemę šukuoja.

Iš karklų valgomas Salix cinerea - pilkasis karklas. Jei neklystu. Lapai matiniai, nevaškuoti, neblizgantys. Jis nekartus. Neaukštas, iki trijų metrų užauga.

Dar valgoma Salix caprea - Blindė. Tas kur su dideliais dideliais kačiukais būna.

Gal dabar bus aiškiau. :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Geg 11, 2013 9:11 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Išsprogo eglių šakų galiukai. Taip pat buvau pamiršęs parašyti, kad jau kurį laiką puikiai valgomas patvorinis vikis. Taip pat yra sibirinio barščio lapelių. Kraujažolės lapeliai dar jauni ir nekartūs. Pasirodė kai kurios dedešvos. Tuoj tuoj sprogs raktažolės. Jų valgomiausi žiedai. Kiti valgo ir lapus, bet šie kartoki yra. Žliūgių dar visokių yra.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Geg 11, 2013 2:23 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
O, kaip tik klausti norėjau, koks medis yra su tais "kačiukais". Pasirodo blindė.
O tuos lapus į salotas dėt?

Paragavau, vos karstelėję, bet aromatas burnoje hmmm....bandau sugalvot ką primena, gal žalius agrastus iš vaikystės? :lol:
Niekaip negaliu atgamint.

Ar čia ta blindė, ar suklydau?

Prikabintas failas:
Photo2196.jpg
Photo2196.jpg [ 122.82 KiB | Peržiūrėta 7310 kartus(ų) ]

Prikabintas failas:
Photo2194.jpg
Photo2194.jpg [ 107.75 KiB | Peržiūrėta 7310 kartus(ų) ]


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Geg 11, 2013 6:36 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
O, kaip tik klausti norėjau, koks medis yra su tais "kačiukais". Pasirodo blindė.


Su kačiukais visi karklai, gluosniai ir blindės. Bet pas vyriškąją blindės pusę kačiukai patys griaužiausi ir didžiausi. Dega kaip žvakės kai žydi.

Ir jokio kartumo lapuose! Lapeliai turi būti labiau apvalūs, o pas tave labai siauri. Turi būti maždaug ilgis du pločiai. O pas tave trys, keturi pločiai. Ir jokio kartumo. Galima visą medį suvalgyt ir nepajust kartumo. Iš nuotraukų blogai matosi, bet greičiausiai pas tave koks nors karklas. Jauni jų lapeliai tik truputį kartūs, o vėliau labai kartūs ir visai nevalgomi. Skonis primena šermukšnių pumpurų skonį arba kartaus migdolo.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Geg 11, 2013 6:40 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Jau vietomis pražydo neužmirštuolės. Buvau pamiršęs raugerškio lapus paminėti. Valgomi. Taip pat jau jonpapartį galima valgyti.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Geg 30, 2013 9:28 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Pražydo pievinis pūtelis. Gerai matosi dabar, tai lengva rasti. Valgomi nauji ūgliai iš "pažastų". Viena skaniausių žolių. Mėsinga. Garsi žolininkė Jadvyga Balvočiūtė pati atrado vaikystėje, jog šis augalas valgomas. Iš jos ir sužinojau.

Taip pat jau savaitė valgomas šakys. Toks "papartis" pamiškėse. Vienas stiebas ir trikampio pavidalo lapas. Vis dar valgomi galiukai susirietę. O anksčiau buvo valgomas stiebas visas. Panašus į smidrą (ašparagą).

Taip pat valgomas smulkialapis vingiris. Taip pat kaip smidras. Jau tuoj ims žydėti. Irgi viena puikiausių Lietuvos daržovių.

Vis dar stipriai valgomi jauni liepų lapai, labai jauni ąžuolo lapai, juodo serbento lapai, jauni svarainio ir raugerškio lapai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Geg 30, 2013 2:53 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Šeš Kov 30, 2013 3:38 pm
Pranešimai: 73
Siauralapis vingiris (lot. Thalictrum lucidum) – vėdryninių (Ranunculaceae) šeimai priklausanti augalų rūšis.

Augalas žolinis, daugiametis, 50-130 cm aukščio. Stiebas status, šakotas. Šaknis geltona. Lapeliai smulkūs, siauri, pailgi. Žydi birželio-liepos mėnesiais smulkiais, kvapiais, balsvai arba šviesiai geltonai žalsvais žiedeliais, sudarančiais šluotelinį žiedyną.

Siauralapis vingiris dažnai sutinkamas drėgnose pievose, vandens telkinių pakrantėse, pakrūmėse, grioviuose.

Augalas nuodingas. Šaknų nuoviru gydomos skrandžio, žarnyno, nervų ligos, maliarija. Lapų nuoviro voniomis ir pavilgais gydomos žaizdos, opos, odos bėrimai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Geg 31, 2013 10:13 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 9:35 pm
Pranešimai: 563
Miestas: Širvintų raj.
Vingirio valgomumu abejoju, nes visi vėdrininiai turi alkoloidų. Jų ir karvės neėda.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Bir 02, 2013 10:04 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Ačiū už rūpestį. :) Pagooglinau alkaloidus įeinančius į siauralapio vingirio sudėtį. Jų rasta šešiolika:

Cituoti:
Alkaloids of Thalictrum. XV. Isolation and identification of the hypotensive alkaloids of the root of Thalictrum lucidum.
Wu WN, Beal JL, Mitscher LA, Salman KN, Patil P
Lloydia.;39(4):204-12.
Abstract
Sixteen alkaloids, namely homoaromoline, obaberine, O-methyl-thalicberine, oxyberberine, thalidasine, thaliglucinone, thalrugosine, obamegine, oxyacanthine, berberine, columbamine, jatrorrhizine, magnoflorine, palmatine, thalifendine and base A chloride, plus the artifact, 8-trichloromethyldihydroberberine, were isolated from the alkaloid fraction of the roots of Thalictrum lucidum L. Of these, obamegine, thalrugosine, O-methylthalicberine, thaliglucinone, obaberine and homoaromoline were found to possess hypotensive activity in normotensive dogs. Thalidasine, homoaromoline, thalrugosine, thaliglucinone, obamegine, jatrorrhizine, and columbamine were found to possess antimicrobial activity against Mycobacterium smegmatis at a concentration of 100 mug/ml or less.

[Pubmed: 957909]


Pagooglinau alkaloidus, tai radau gal šešis iš jų įeinančius į raugerškio ir mahonijos sudėtį, t.y. į valgomų augalų sudėtį. Kai kurių neradau platesnių aprašymų. Bet neradau ir parašymų, kad toksiški. Radau keletą, kurie gydo įvairias ligas, įskaitant apsaugą nuo bakterijų ir piktybinių auglių stabdymą. Jei kas rasite arba išmanote chemijoje, tai parašykit prašau kuris konkrečiai iš išvardintų alkaloidas kenkia žmogui.

Savo mėgstamoje pfaf.org konkrečiai siauralapio vingirio nerandu. Bet randu septynis jo giminaičius iš kurių trys nurodyti kaip valgomi, o kituose nenurodyta, kad toksiškas. Tiesa, prie vieno valgomo yra nuoroda, jog augalas nuodingas (Triska, Augalų enciklopedija), bet šalia yra trys knygos, kuriose rašoma, jog augalas valgomas. Gali būti, kad lietuviškoji wikipedija irgi per daug nesigilindama nurodo, jog augalas nuodingas, bet iš tikro taip nėra. Literatūroje man tenka aptikti tokių variantų, kad vieni autoriai rašo, jog augalas nuodingas, o kiti rašo, jog valgomas.

Paragavus kai kurie vingiriai tikrai yra nevalgomi ir, sakyčiau, nuodingi, nes neįmanoma valgyti. Gamta saugo žmogų nuo nuodingų augalų visokiais šlykščiais, karčiais, sutraukiančiais, perdėm aitriais ir panašiais skoniais. O štai siauralapis vingiris iš skonio malonus, neturi tokių nevalgomo augalo požymių.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Geg 21, 2014 3:53 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Šiuo metu puikiai valgomi varnalėšų lapkočiai, liepų lapai, pūtelio visa antžeminė dalis (geriausias laikas), eglės jauni ūgliai, rūgštynės, garšvos, dilgėlės, dar yra kultūrinių: smidrų, rabarbarų, česnakų ir svogūnų laiškai (svogūnai dabar jau vėlyvesni valgomi), špinatai, salotos...


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 15 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007