Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 11:15 am

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 5 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Laukiniai valgomi augalai
StandartinėParašytas: Šeš Kov 07, 2015 6:27 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Mane labai sudomino valgomi laukiniai augalai, nes jiems nereikalinga priežiura, tiesiog reikia juos žinoti, atpažinti ir valgyti.Norėjau paklausti, kada pavasarį (koki menesį, maždaug kelinta diena)pradeda augti pirmieji laukiniai augalai.Kaip laukinius valgomus augalus atsinešti į savo sklypą ir suteikti sąlygas juoms puikiai augti.

Kai kuriuos laukinius augalus galima valgyti ir žiemą. Nakvišos sėklos virš sniego iškeltos, pušies spyglį galima pakramtyti, žiognagės pašalę lapai valgomi, kadagio kankorėžiai kabo, žiemos pradžioje kabo gudobelių, raugerškių, putinų uogos. O pavasarį kai tik išeina ledas ir dar nėra jokių žolelių jau galima kasti šaknis – varnalėšų, pūtelių, pastarnokų, topinambų. O žolės pasirodo vėliau. Pirmosios – krūmokšninė žliūgė, garšva, dilgėlės. Tik mėnesio ir dienos pasakyti negalima, nes pavasariai skirtingi. Kartais tai atsitinka kovo mėnesį, kartais – balandį. Jei žiema šilta, tai ir sausį ar vasarį jau randame dilgėlių.

Atsinešti augalus galima dviem būdais – sėklomis ir daigais. Sėklomis galima atsinešti visus augalus, tačiau pasėti reikia į pažeistą ekosistemą. Jeigu stipri velėna, tai į ją sunkiai ką nors įsėsite, nes visos vietos velėnoje užimtos. Reikia pradraskyti velėną, tada bus daugiau šansų, kad jūsų pasėti augalai sudygs ir pakonkuruos su vietiniais.

Kitas būdas – atsinešti augalo sodinuką. Šitas būdas lengvesnis, nes lengviau įveisti augalą, bet negali daug augalų atsinešti. Sėklų kiekį gali turėti neribotą, o sodinukų kiekis visada ribotas. Tiesiog atskeli augalo dalį nuo kero (smidras, taukė, meškinis česnakas) arba išsikasi visą augalą (liepa, plautė) ir atsineši į savo sklypą. Tačiau yra dvimečiai augalai (nakviša, pastarnokas, varnalėša, sibirinis barštis). Jų sodinuką parsinešęs kitais metais jau gali nerasti, nes jie gyvena tik du metus. Kai kurie dvimečiai paskui jau lengvai plinta patys (varnalėša, pūtelis), bet kai kurie gali iš išnykti nepasisėję. Na, tokiu atveju, atneši ir naujo.

Parinkti kiekvienam augalui reikėtų atitinkamą vietą. Tiesiog pažiūrėkite iš kur imate augalą ir tokias pat sąlygas jam suteikite. Dauguma valgomų augalų augs normalioje daržo žemėje, derlingame juodžemyje (dilgėlė, garšva, sibirinis barštis). Tik dalis rinksis sausas pievas (vikis, žilė) ir nedidelė dalis geriau augs miške (česnakas meškinis, plautė).

Labai paprasta atsinešti augalus. Tik gal kiek sudėtingai parašiau norėdamas apimti visą įvairovę iš karto. Neškitės ir pamatysit kaip lengva.

Laukiniai valgomi augalai

Aukšlialapis nariuotasis – valgomos visos dumblio dalys, kurios susikramto.
Guveinis pūslėtasis – valgomos visos dumblio dalys, kurios susikramto, skonis kaip parduotuvėse parduodamų jūros dumblių.
Asiūkliai – tik jauni kol susikramto ir nekartūs. Taip pat valgomi asiūklių riešutėliai, bet jie apie penkiasdešimt centimetrų po žeme, tad neapsimoka kasti.
Jonpapartis paupinis – jauni ūgliai ir nesukietėję lapų galai maždaug dešimties-penkiolikos centimetrų ilgio.
Šakys didžialapis – ūgliai kol dar nėra lapų.
Šertvė paprastoji – šaknis saldesnė už steviją ar lipiją. Reikia atsikąsti cukraus smiltelės dydžio gabalėlį arba tik palaižyti. Jei atsikąsit daugiau, tai bus taip saldu, kad net kartu.
Kukmedis paprastasis – raudoni apyvaisiai valgomi, o visos kitos augalo dalys nuodingos.
Eglė paprastoji – jauni ūgliai, jaunos raudonos kankorėžių užuomazgos. Sėklos, bet labai mažos.
Maumedis europinis – jauni lapeliai ir kankorėžių užuomazgos.
Pušis paprastoji – valgomi vyriški strobilai prieš atsirandant žiedadulkėms. Taip pat jauni ūgliai, bet jie jau kartūs, tad suvalgyti galima mažai. Žiemą galima sukramtyti vieną spyglį. Kai vienas, tai susikramto, o vitaminų pakanka. Valgomos ir sėklos, bet labai mažos.
Kadagys paprastasis – uogos.
Citrinvytis kininis – uogos.
Vingiris siauralapis – jauni ūgliai.
Raugerškis paprastasis – uogos, jauni lapeliai.
Mahonija dyglialapė – uogos.
Aguonos – sėklos.
Portulakos – lapai.
Žliūgės įvairios – visa antžeminė dalis.
Šakinys baltasis – nesukietėję lapai.
Burnotis – sėklos, kai kurių burnočių valgomi jauni lapeliai.
Balandos – nesukietėję augalo dalys, sėklos.
Rūgštynė valgomoji – lapai.
Rūgštynė smulkioji – lapai.
Rabarbaras daržovinis – lapkočiai, jauni žiedai (pakepti)
Bukas paprastasis – sėklos.
Ąžuolas paprastasis –jauni lapai, šviežios gilės sumalamos su kavamale ir gaunasi miltai, kuriuos galima maišyti į košes, blynus ar kitur.
Beržas paprastasis – pumpurai, bet labai kartūs.
Lazdynas paprastasis – riešutai.
Riešutmedžiai – graikinis, mandžiūrinis, lipnusis, juodasis, širdžiavaisis ir kiti – riešutai, sula.
Aktinidija margalapė – vaisiai.
Aktinidija smailialapė – vaisiai.
Meškauogė miltinė – uogos.
Vaivoras – uogos.
Mėlynė – uogos.
Bruknė – uogos.
Šilauogė sodinė – uogos.
Spanguolės – uogos.
Varnauogė juodoji – uogos.
Raktažolė pavasarinė – jauni lapeliai pamaišyti su kitomis žolėmis, žiedlapiai.
Našlaitės įvairios – žiedai.
Blindė – jauni lapai.
Gluosnis baltasis – jauni lapeliai.
Virkštenis dygliavaisis – sėklos.
Valgomasis krienas – šaknys.
Kartenės įvairios – visa antžeminė dalis.
Česnakūnė vaistinė – nesukietėję lapeliai.
Garstukas dirvinis – lapeliai.
Garstyčios įvairios – lapeliai.
Svėrė – lapeliai.
Žvaginė trikertė – jauni, nesukietėję lapeliai.
Čiužutė dirvinė – jauni lapeliai, sėklos.
Liepos įvairios – pumpurai, jauni lapai, žiedai, jaunas minkštas vaisiukas.
Dedešvos įvairios, ibiskai, svilarožės – jauni lapai.
Guoba paprastoji – jaunos sėklos, pinigėliai.
Apynys paprastasis – jauni ūgliai.
Kanapė sėjamoji – sėklos.
Dilgėlė didžioji – jauni lapai, sėklos.
Perkūnropė šilinė – antžeminė dalis.
Serbentai – uogos, jauni lapeliai.
Agrastai – uogos, jauni lapeliai.
Tekšė avietė – uogos.
Katuogė paprastoji – uogos.
Gervuogės – uogos, jauni lapeliai.
Avietės – uogos, jauni lapeliai.
Erškėtis raukšlėtalapis – uogos.
Žiognagės – pašalę lapai.
Žemuogė – uogos, jauni lapeliai.
Rasakila – jauni lapeliai.
Obelis miškinė – vaisiai.
Kriaušė miškinė – vaisiai.
Šermukšnis paprastasis – uogos.
Aronija juodavaisė – uogos.
Aronija raudonvaisė – uogos.
Medlieva – uogos.
Gudobelės įvairios – uogos. Didžiausios uogos pas švelniąją ir pošvelnę gudobeles.
Slyva dygioji – uogos.
Ieva paprastoji – uogos.
Ieva vėlyvoji – uogos.
Šliandra baltažiedė – vaisiai.
Kryklė veltininė – uogos.
Cidonija paprastoji – vaisiai (kepti).
Gaurometis siauralapis – lapai jauni, lapai nejauni, reikia stebėti kada susikramto ir nekartūs.
Nakviša dvimetė – šaknys, jauni lapeliai, žiedai, sėklos.
Agaras plūduriuojantysis – riešutai.
Robinija (akacija,vikmedis) įvairios – žiedai.
Saldymedis dygliuotasis – šakniastiebis ir šaknys saldžios.
Karagana paprastoji – jauni žirniukai.
Liucernos įvairios – žiedai.
Dobilai įvairūs – žiedai.
Vikiai įvairūs – jauni lapeliai.
Klevas paprastasis – jauni ir nejauni lapai, reikia bandyti kada susikramto.
Klevas uosialapis – išbrinkusios sėklos.
Žagrenis rūgštusis – jauni sėklynai.
Pievinis linas – sėklos.
Kiškiakopūstis paprastasis – lapeliai ir žiedai.
Nasturtė – žiedai ir jauni lapeliai.
Sedula geltonžiedė – uogos.
Šaltalankis dygliuotasis – uogos.
Vynmedis, vynuogė – uogos, lapai.
Garšva – jauni ir nejauni lapai kol susikramto.
Builis krūminis – jauni lapai pavasarį.
Kmynas paprastasis – sėklos, lapai.
Pastarnokas paprastasis – šaknys.
Barštis sibirinis – jauni lapai kol susikramto.
Morka paprastoji – nesumedėję šaknys ir lapai.
Sausmedis valgomasis – uogos.
Putinas paprastasis – uogos.
Šilkmedis – uogos.
Lipikai įvairūs – kol jauni ūgliai.
Plautė tamsioji – visa antžeminė dalis kol jauna, lapai kol nesukietėję, lapai pašalę.
Taukė vaistinė – jauni lapai.
Agurklė vaistinė – lapai.
Neužmirštuolės įvairios – visa antžeminė dalis.
Šunlielė vaistinė – jauni lapeliai.
Gyslotis plačialapis – jauni lapai, jauni sėklynai.
Mėtos įvairios – jauni lapeliai.
Čiobrelis – valgomi, bet po nedaug.
Notrelė baltažiedė – žiedai.
Notrelės įvairios – žiedai.
Šalmutis geltonžiedis – žiedai.
Katilėliai įvairūs – žiedai.
Saulutė daugiametė – jauni lapeliai, žiedlapiai.
Topinambas – šakniagumbiai.
Galinsoga (amerikanka) – visa antžeminė dalis, viena skaniausių piktžolių.
Kraujažolė paprastoji – jauni lapeliai.
Kiečiai įvairūs – pačios viršūnėlės.
Šaltpusnis ankstyvasis – žiedai, lapai.
Žilės įvairios – jauni lapai.
Varnalėšos įvairios – šaknys, lapkočiai žali, bet geriau termiškai apdoroti, žiedkotis – jis atsiranda iš šaknies pradedant kelti žiedą.
Usnys įvairios – lapai (pašalinus dygliukus), nesukietėję stiebai.
Trūkažolė paprastoji – lapai (kartūs).
Pūteliai įvairūs – šaknys, jauna antžeminė dalis, žydinčio augalo iš pažastų išleisti jauni ūgliai.
Kiaullpienė – žiedlapiai, lapai (kartūs).
Bėžis skėtinis – žiedai.
Vištapienės įvairios – visa antžeminė dalis. Valgomi ir svogūnėliai, bet jie maži ir po žeme, neapsimoka kasti.
Lelija miškinė – svogūnėliai, bet raudonojoj knygoje, tad kasti negalima.
Česnakas meškinis (čeremša) – visa antžeminė dalis. Svogūnėlis valgomas, bet neapsimoka kasti.
Česnakas laukinis – visa jauna antžeminė dalis, sėklos. Valgomi ir svogūnėliai, bet neapsimoka kasti.
Viendienės – valgomi žiedlapiai.
Smidras vaistinis – jauni ūgliai.
Gegužraibės, gegūnės – svogūnėliai, bet po žeme, tad neapsimoka kasti. Visos raudonojoje knygoje.
Viksvuolė valgomoji – šaknų riešutėliai.
Ajeras – iš šaknų daromi cukatai.
Švendras plačialapis ir siauralapis – šakniastiebiai kur po vandeniu, šakniastiebiai kur nusiskina kaip porai, žalios burbuolės, žiedadulkės atsirandančios ant pagaliuko virš burbuolės.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Kov 09, 2015 8:31 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Tre Kov 27, 2013 10:36 pm
Pranešimai: 197
Iš po žiemos gražiai auga sode. Visa bėda, kad aš jo nepažįstu. Gal valgomas.
Prikabintas failas:
IMG_4250.JPG
IMG_4250.JPG [ 143.69 KiB | Peržiūrėta 3274 kartus(ų) ]

Prikabintas failas:
IMG_4249.JPG
IMG_4249.JPG [ 99.39 KiB | Peržiūrėta 3274 kartus(ų) ]

Prikabintas failas:
IMG_4251.JPG
IMG_4251.JPG [ 98.43 KiB | Peržiūrėta 3274 kartus(ų) ]


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Spa 01, 2015 10:53 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Tre Kov 27, 2013 10:36 pm
Pranešimai: 197
O va kaip jie žydi
Prikabintas failas:
Augalas.JPG
Augalas.JPG [ 137.97 KiB | Peržiūrėta 3118 kartus(ų) ]


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Spa 01, 2015 12:09 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Turbūt šemenis.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Spa 01, 2015 1:15 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Tre Kov 27, 2013 10:36 pm
Pranešimai: 197
Ačiū,Laimi. Pasirodo jis turi daug vardų:

http://www.plantarium.ru/page/view/item/27548.html

o lapai yra valgomi:

Edible parts: Only the leaves are edible. They are hairy so they have a somewhat ‘furry’ texture making eating them raw not exactly too pleasing. They can be used wherever you cook with greens. Daisy fleabane leaf extracts contain caffeic acid which is an active compound that has antioxidative and neuroprotective effects on neuronal cells.

http://www.ediblewildfood.com/daisy-fleabane.aspx


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 5 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007