Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ant Kov 19, 2024 8:52 am

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 5 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: Ant Sau 13, 2015 12:13 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Daržas yra atviros vietovės organizmas, o tai reiškia, kad jis turėtų būti apšviestas visą dieną, t.y. saulės spinduliai turi kristi ant daržovių visą dieną. Kai kurie augalai gali pakęsti dalinį šešėlį, tačiau "gali pakęsti" reiškia, kad jie augs, bet derlius bus mažesnis. Norint turėti maksimalų derlių beveik visoms daržo kultūroms reikalingas pilnas apšviestumas.

Prieš kelias dienas pažiūrėjau kada saulė teka. Oficialiai Lietuvoje ji teka keturiasdešimt trimminutėmis anksčiau nei pas mus slėnyje. Leidžiasi pas mus irgi anksčiau. Reikės pažiūrėti ar tiek pat minučių atsiliekame vasaros laikotarpiu. Gal mažiau. Bet esmė, kad slėnyje gauname valanda,o gal ir daugiau mažiau saulės kasdien. Kasdien, tai jau didelis skaičius. Bet slėnyje įsijungia kiti mechanizmai - čia nėra vėjo, čia daugiau drėgmės. Šie dalykai kompensuoja saulės trūkumą.

Šiaip norėjau ne pasiguosti, bet pasakyti, kad jeigu jau pas mus viskas užauga, tai pas kitus - labiau apšviestose ir šiltesnėse vietovėse tikrai viskas puikiai augs.

Yra dabar pigių šviesomačių pirkti. Žinoma, ne GŽ yra pirkti kažkokius prietaisus be kurių irtaip lengvai galime apsieiti. Juk tiesiog darome, kad ant daržo nekristų šešėlis ir tiek. Tačiau jei kas nori paeksperimentuoti su skaičiukais, tai kodėl gi ne. Būtinai praneškit, jei užsiimsit matavimais.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Bal 08, 2015 8:34 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Lap 02, 2014 2:10 pm
Pranešimai: 119
Ačiū, Laimi, už padrąsinančius žodžius :) aš apie tai, kad ir pas mus viskas užaugs. Uošvienė bijo, kad liksim be burokų, morkų, svogūnų, nes šiemet aš juos apsiėmiau augint. Tai jau itariu, jog ji savo tradiciniame darže irgi augins šias daržoves, nes netiki, jog kas nors doro man pavyks. Aš irgi stebuklo nesitikiu, bet mano daržas bus apšviestas visą dieną ir tikrai užaugs ;)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Bal 09, 2015 8:01 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Na, jeigu jūsų uošvienė (beje, turbūt, anyta turėtų būti) pasėja morką į žemę, paskui praretina, apravi ir morkos pas ją užauga, tai jeigu jūs padarysite lygiai tą patį, tai ir pas jus užaugs. Kodėl turėtų neužaugti, jei darysit viską tą patį? Vienintelis skirtumas, kad pamulčiuosit. O jis auginime nesudaro lemiamos reikšmės. Užaugs. O kai jau užauginsite, tada kitais metais galėsit galvoti kaip ne tik užauginti, bet užauginti daugiau tame pat plote, arba užauginti skanesnes, su mažiau darbo...


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Sek Bal 12, 2015 10:49 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pen Kov 21, 2014 4:22 am
Pranešimai: 606
Miestas: Kaunas
Nebent anyta prieš sėdama gerai pamėšlina, bent jau mano tėvai tai neįsivaizduoja, kad be mėšlo ar komposto kas nors galėtų užaugti :) O teisingai mulčiuoti, tiek, kad užtektų augalams maisto, man vis dar atrodo sudėtinga...


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pir Bal 13, 2015 9:09 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Cituoti:
O teisingai mulčiuoti, tiek, kad užtektų augalams maisto, man vis dar atrodo sudėtinga...


Nereikia čia aukšto mokslo ir didelės patirties. Čia ne auginimas hidroponikoje, kur turi paskaičiuoti kiekvieną gramą trąšų. Čia yra žemė ir, jei mulčio pritrūksta, tai augalai medžiagas drąsiai ima iš žemės.

Mulčiuojame tik taip, kad būtų patogu ir, kad išpildytume du kriterijus - žemė visada po mulčiu turi būti drėgna, ir visada ten turi prieiti oras. Ir viskas. Nereikia daugiau nieko skaičiuoti ar mąstyti.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 5 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007