Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 8:35 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 8 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: Pen Lie 31, 2015 7:45 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pen Lie 31, 2015 6:30 pm
Pranešimai: 2
Sveiki,

Forumas toks didelis (!), kad sunku apsispręsti, kurioje skiltyje temą kurti - jei ne čia pataikiau, labai nepykit. Turiu "situaciją", i kurią tikslaus atsakymo, kaip ir neradau jau kurtose temose, arba esu dar per žioplas, kad suprasčiau (niekad mulčiuoto daržo nedaręs...) Taigi situacija:

Noriu kitiems metams pasiruošti mulčiuotas lysvas. Daržui yra puiki vieta (pieva) kurioje dabar guli nuo liepos mėn vidurio nupjauta žolė. Žolė pjauta traktoriumi, negrėbta, nevartyta - trumpai tariant guli nejudinta ir jau pajuodus (planas buvo kiek kitos, bet...). Žinoma jau sudygus ir nauja žolė.

Taigi ką daryti su ta pieva norint paruošti lysves kitiems metams? Visgi tą žolę nugrėbt/surinkt ir pavasarį dengt atveštiniu mulčiu/šienu? O gal viską palikt kaip yra ir dar papildomai užmulčiuot?

Suprantu, kad kiekvienu atveju kažkas gausis, bet norisi pasiruošti kaip įmanoma geriau. Beje toj vietoj/pievoj jau yra buvęs mulčio daržas prieš keletą metų, bet čia jau atskira istorija :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Šeš Rgp 01, 2015 5:10 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Sek Vas 17, 2013 9:35 pm
Pranešimai: 563
Miestas: Širvintų raj.
Konkrečiai toje vietoje kur bus lysvės kitąmet, dabar ko storiau primulčiuoti, kad nupūtų velėna, pasidarbuotų sliekai, kurmiai, pelės ir kiti gyviai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Rgp 06, 2015 9:49 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Taip, tą gulintį šieną reikia sugrėbti ir uždėti didesniu sluoksniu, nei dėjo traktorius. T.y. šieną sukrauti ten kur bus lysvės maždaug pėdos storio sluoksniu, o ten kur nebus lysvės palikti žolę augti. Bet kiek šieno prikrauti nereikia. Uždėjus per daug gausis kaip šiaudinio stogo efektas ir drėgmė po mulčiu nesikaups ir gyvybės nebus. Reikia maždaug per pėdą uždėti storio, tada nei piktžolės neprasikals, o oras prie žemės prieis ir iškris drėgmė.

Kita istorija apie žolytę iš po žoliapjovės. Jos negalima dėti per pėdą, nes ji smulki, susispaus ir oras neprieis. Jos reikia dėti mažiau. Pagrindiniai du kriterijai mulčiavimo - turi prieiti oras iki žemės, ir po mulčiu visada turi būti drėgna. Ir pagal tai orientuojamės kiek dėti konkretaus mulčio (stambaus -daugiau, smulkaus - mažiau). Bet čia jūsų traktorinio mulčio neliečia. Čia kitiems skaitantiems iš karto, kad pas save neprikrautų pėdos storio žoliapjovinės žolytės sluoksnio.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ant Rgs 22, 2015 2:52 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Pen Lie 31, 2015 6:30 pm
Pranešimai: 2
Labai Ačiū už astakymus! Viskas daryta pagal instrukcija, jau yra ~10 cm per mėnesį susigulėjusio mulčio sluoksnis. Dabar klausimas - ar pro tą mulčia praeina oras ir kaip nustatyti? Mulčia pakėlus aiškiai drėgna, tačiau, kaip naujokui neaišku ar viskas čia viskas gerai. Štai ką matau:
Paveikslėlis


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Tre Rgs 23, 2015 6:45 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Praeina oras laisvai. Gi matosi kiek skylučių ir galima įsivaizduoti pro kur oras prieina iki žemės. Galima pakelti sluoksnį ir pabandyti prapūsti. Pamatysit, kad lengvai praeina oras.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Ket Vas 25, 2016 11:03 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ket Vas 25, 2016 10:20 pm
Pranešimai: 2
Sveiki,
Noreciau ir as pasiruosti mulciuotas lysves jau siam pavasariui.Tik mano situacija kitokia:
Iki praejusio pavasario zeme buvo dirbama.Bendrove ten augino rugius/rapsus.Praejusi pavasari zeme buvo iskultivuota,bet jau niekuo nebeuzseta.Per vasara ten priaugo ivairiausios aukstos zoles.Dabar ji nusalusi ir styro stagarai.Zeme puri.
Kaip man ja teisingai pradeti dirbti?
1.Galvoju tuos stagarus(kieciai) nulauzti-bet nerauti(arba nupjauti trimeriu).
2.Tada uzdengti lysviu plota juoda agroplevele arba kartonu,kad neaugtu zole.Kitokio mulco ziema neturiu.

3.Laukti pavasario.
Tik nezinau kur deti tuos nulauztus stagarus-po plevele(nespes suirti),ar isnesti?Ar po kartonu vyks reikiami procesai.
Ka ir kaip dar galiu padaryti,arba ko nedaryti?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Vas 26, 2016 4:55 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Žoles dabar galima sugrėboti tiesiog su grėbliu. Paimi lengvą grėblį su plačiais dantim ir tiesiog grėboji. Tada nereikės trimerio. Benzininis trimeris juk išskiria kenksmingas medžiagas, kurios nusėda į dirvožemį, o paskui patenka į jūsų daržoves.

Tada tą sugrėbotą šieną su stagarais tiesiog padedi ten, kur bus lysvės. Storis per sprindį ar per kastuvą, žiūrint kokio ten mulčio prigrėbosit.

Dabar šaltoka, tai nei piktžolių nupuvimas, nei mulčio skaidymas beveik nevyks. Viskas prasidės, kai temperatūra apie dešimt laipsnių bus. Bet kovą, balandį jau tokios temperatūros būna, o pagrindiniai sėjimai balandžio gale ir gegužę, tad būna mėnesis-du nupuvimui. Tai nedaug, bet šiek tiek nupus. O prieš sėjant jūs žiūrėsite, jeigu žemė puri ir pakankamai nupuvus, tada su plokščiapjove praskuskit ir daugiau nieko daryti nereikia. O jeigu velėna nenupuvus ir trukdo, tada reikia sukasti ir pašalinti velėną. Reikėtų nupūdyti, bet kadangi jums reikia sėti šiais metais ir neturit laiko pūdyti, tai galit susikasti lysves. O kitais metais jau bus mulčiuojama, ravima, tad kasti nebereikės, nes velėna nesusidarys.

Kartono siūlau nenaudoti, nes jame yra klijų, dažų, baliklių ir kitų cheminių medžiagų, kurios pateks į dirvožemį ir paskui į jūsų daržoves. Plėvelės siūlau nenaudoti, nes joje irgi yra dažų ir kitų medžiagų. Be to, plėvelė kainuoja. Ir kitas dalykas - kartonas ir plėvelė jums nepadės, nes nėra laiko. Juos būtų galima naudoti kai žolė auga, kad žolei neduoti saulės ir taip ją nužudyti, o dabar nėra žolės ir neuždengsi jai saulės jokiom plėvelėm. Vietoje kartono ir plėvelių naudojame tiesiog mulčią. Mulčias neturi cheminių medžiagų, o atlieka tas pačias užtamsiojimo funkcijas. Tik dar geriau, nes priedo gerai praleidžia orą ir drėgmę, bei duoda maisto dirvožemio mikroorganizmams ir augalams.

Taigi:
1. Sugrėbokit šieną ir sudėkit ant lysvių. Ant tarpulysvių nedėkit.
2. Pavasarį nuimkite mulčią su grėbliu ir pažiūrėkit ar žemė tinkama sėjimui. Jei tinkama, tai sėkite ir vėl gražinkite mulčią. Jei netinkama, tai sukaskite ir sėkite, ir gražinkite mulčią.
3. Vasarą ravėkite ir pridėkite papildomai mulčio. Kiek mulčio reikia yra parašyta forume skyriuje apie mulčią. O konkrečiai čia: viewtopic.php?f=11&t=30


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: Pen Vas 26, 2016 11:27 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ket Vas 25, 2016 10:20 pm
Pranešimai: 2
Sveiki,
Labai dekoju uz toki issamu paaiskinima.Atkrito daug bereikalingo galvosukio.Darysiu taip,kaip Jus rekomendavote-nutirpus sniegui einu greblioti.Dar karta dekoju uz skirta laika ir zinias.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 8 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 5 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007