Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ant Kov 19, 2024 8:50 am

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 63 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4  Kitas
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Šeš Bir 22, 2013 9:33 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Pradžiai apie vieną skaniausių ir įspūdingiausių bulvių veislių - Mayan gold. Ši veislė buvo išvesta neseniai - 2001 metais. Tačiau labai greitai išpopuliarėjo po visą pasaulį. Garsus virėjas Antony Worrall Thompson pasakė, kad ši veislė jo mėgiamiausia:
http://www.fwi.co.uk/articles/29/11/200 ... as-his.htm

Buvo net klubas įsisteigęs šios veislės mylėtojų, tačiau dabar nerandu internete. Mayan išvesta orientuojantis į skonį, o ne į kitas savybes. Dar įdomus dalykas, kad jos išverda dvigubai greičiau nei paprastos bulvės.

Prikabintas failas:
mayan gold.jpg
mayan gold.jpg [ 17.84 KiB | Peržiūrėta 12652 kartus(ų) ]


Dabar yra išvestos keturios Mayan vardo bulvės:
Mayan Gold
Mayan Twilight
Mayan Queen
Mayan Star

Prikabintas failas:
mayanvisos.png
mayanvisos.png [ 183.52 KiB | Peržiūrėta 12652 kartus(ų) ]


Plius to paties tipo dar trys:
Inca Sun
Inca Dawn
Inca Bella

Mes auginame tik Mayan Gold ir Mayan Twilight. Tikrai gero skonio bulvytės.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Šeš Bir 22, 2013 10:22 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
O kaip su auginimo technologija?
Praeitais metais auginau pas Žilviną....ne kas teužaugo.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Sek Bir 23, 2013 6:49 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Aha, teisingai, Mayanų daug papuvusių buvo, nors auginom kaip ir visas kitas bulves. Žiūrėsim kaip bus toliau. Tos, kurios užaugo, tai per žiemą išsilaikė gerai užkastos į smėlį po žeme. O pernai kai laikėm ant palangės, tai Mayanai labai susitraukė. Labiau nei kitos bulvės. Bijojau ar apskritai augs. Bet augo. Gal čia dėl kokio krakmolo kiekio bulvėje. Nes jos ir išverda anksčiau. Ir ankstyvesnės už kitas bulves. Anksčiau jas nuimti reikia. Na, žiūrėsim kaip toliau bus.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Pir Bir 24, 2013 10:28 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Antroji įspūdinga bulvė su įdomia istorija yra La Bonnotte. Ji laikoma brangiausia bulve pasaulyje vieną kartą parduota už 500 eurų už kilogramą. Auginama vienoje Prancūzijos saloje (http://en.wikipedia.org/wiki/Noirmoutier-en-l'%C3%8Ele). Tačiau dabar jau paplito po pasaulį. Auginam ir mes. Beje, ji nėra vien be reikalo išreklamuota. Iš tikro turi gerą skonį.
Prikabintas failas:
labonnotte.jpg
labonnotte.jpg [ 18.43 KiB | Peržiūrėta 12634 kartus(ų) ]


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Ant Bir 25, 2013 9:09 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Prikabintas failas:
congoblue.jpg
congoblue.jpg [ 24.89 KiB | Peržiūrėta 12615 kartus(ų) ]


Šiandienos bulvė - Blue Congo. Tačiau ji vadinama įvairiai:
http://www.tuckertaters.com/p_d_all_blue.html

Ji mėlyna ir perpjovus viduje. Iš jos išeina mėlyna bulvių košė. Neįprasta, bet skanu.
Prikabintas failas:
bluecongokose.jpg
bluecongokose.jpg [ 82.87 KiB | Peržiūrėta 12615 kartus(ų) ]


Tai derlinga ir didelius gumbus auginanti bulvių veislė. Gerai auga. Miltinga, skani.

Daugiau apie mėlynas ir raudonskruostes bulves angliškai čia:
http://potatoes.wsu.edu/varieties/blue-purp-vars.htm


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Ant Bir 25, 2013 9:12 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Bulvytės pasimėgavimui:

Prikabintas failas:
all_potatoes.jpg
all_potatoes.jpg [ 80.56 KiB | Peržiūrėta 12614 kartus(ų) ]


Iš kairės į dešinę: Adirondack Blue, All Blue, Adirondack Red, Dark Red Norland, Lehigh, Peter Wilcox, Superior, Lamoka, Reba, Salem

Šaltinis:
http://www.tuckertaters.com/p_descriptions.html


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Tre Bir 26, 2013 8:00 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Keletas bulvių veislių ir patarimai kaip jas paruošti:
http://www.manyfacesofpotatoes.com/uk/potato-varieties

Šešiolika bulvių veislių:
http://www.thekitchn.com/potato-varieties-64061

Airijos bulvės:
http://www.potato.ie/varieties

Kanados bulvės:
http://www.inspection.gc.ca/plants/pota ... 9172577580

Wisconsino bulvės. Augina apie 300 veislių. Labai geras katalogas:
http://www.curzio.com/N/PotatoCatalog.htm

Kiekvienos šalies išvestas bulves galima rasti čia, pagal šalį:
http://www.europotato.org/search.php
(Įdomu, kad ten galima rasti ir vieną lietuvišką bulvę "Pirmūnės". Tačiau jei paieškoti prie Rusijos federacijos, tai ten galima daug lietuviškų bulvių rasti. Turbūt nuo tada kai TSRS buvom.)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Ket Bir 27, 2013 7:17 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Prikabintas failas:
olluco.jpg
olluco.jpg [ 13.74 KiB | Peržiūrėta 12587 kartus(ų) ]


Kai buvom Čilėje atradom labai įdomią bulvę. Jų nusipirkome turguje iš peruvės. Vietiniai vadino ją - "ojokito", rašosi - holloquito. Visa laimė, kad namuose kur gyvenome namų tvarkytoja dirbo irgi peruvė. Mes paprašėm, kad pagamintų tas bulves peruvietiškai. Ji atpažino tas bulves, pasakė pavadinimą ir iškepė jas tradiciškai. O tradiciškai jos supjaustomos plonomis plonomis juostelėmis. Plonesnėmis ir ilgesnėmis nei bulvytės fri.

Tai labai kieta bulvė. Ir kepti reikėjo labai labai ilgai. Ir vis tiek gale kepimo ji atrodė kieta ir neiškepusi. O skonis iškeptos labiau priminė burokėlių skonį, nei bulvę. Labai įdomi ir verta dėmesio bulvė. Gaila, kad antrą kartą nepavyko rasti jų, būtume parsisiuntę į Lietuvą.

Bet štai grįžus išaiškėjo, kad tai visai ne bulvė. Nors peruviečiai ją vadina bulve. Ir pardavė kaip bulvę, ir paruošė kaip bulvę. Bet grynai moksliškai tai yra kitas augalas:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ulluco

Angliškai apie tą patį:
http://www.thegringoguy.com/2012/10/21/ ... t-a-potato


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Ket Bir 27, 2013 7:21 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Labai gerai surašyta ką galima daryti su veislėmis - kepti, virti, mišrainę daryti, gruzdinti, bulvių košę:
http://homepage.ntlworld.com/justin.rid ... ria/2.html

Gaila apie cepelinus nerašo. Neišmano. :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Pen Bir 28, 2013 6:34 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Prikabintas failas:
fingerling_red_potatoes.jpg
fingerling_red_potatoes.jpg [ 17.07 KiB | Peržiūrėta 12574 kartus(ų) ]

Dar viena įdomi bulvė. Gavome ją iš Švedijos. Ten parduotuvėse parduoda. Vadinasi "Cerise", nuo prancūzų žodžio reiškiančio vyšnių raudonumą. Iš tiesų labai graži jos odelė. Ypač kai tik iš žemės ištrauki šviežią. Labai raudona. Vidus geltonas. Tai vienintelė nemiltinga, sviestinė bulvė, kurią auginame. Mums labiau patinka miltinės, o šią auginame labiau kaip trofėjų, dėl grožio, dėl įdomumo, dėl įvairovės. Na, nėra ji neskani. Kaip tik sviestinių bulvių mėgėjai sako, kad ji labai labai skani. Tiesiog mūsų skonis ne toks.

Deja, googlindamas tokios veislės nerandu. Radau tik panašiausią "Red fingerling" kur nuotraukoje. Bulvė pailga, į vieną galą siaurėjanti, odelė lygi, akutės neryškios, paviršius lygus. Gal kas nustatys veislę?

Prikabintas failas:
blue-and-red-potatoes-sm1.jpg
blue-and-red-potatoes-sm1.jpg [ 125.52 KiB | Peržiūrėta 12574 kartus(ų) ]


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Šeš Bir 29, 2013 5:42 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Čekų puslapis. Patys išvedinėja naujas bulves iš senoviškų veislių (ir kitus kviečia taip daryt) ir parduoda:
http://www.kartoffelsaatgut.ch

Tą patį daro Tom Wagner:
http://tatermater.proboards.com/thread/ ... otato-seed


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Šeš Bir 29, 2013 5:51 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Prikabintas failas:
Olivia_Knolle_IMG_7571.JPG
Olivia_Knolle_IMG_7571.JPG [ 24.11 KiB | Peržiūrėta 12561 kartus(ų) ]

Dar auginame Violetta (Blaue Elise). Parsisiuntėm iš čia:
http://www.kartoffelvielfalt.de/onlines ... at=&art=61

Labai puikus puslapis, beja.

Miltinga, skani.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Sek Bir 30, 2013 6:08 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Prikabintas failas:
kinged.jpg
kinged.jpg [ 29.52 KiB | Peržiūrėta 12550 kartus(ų) ]


King Edward. Sena veislė. Aptinkama ir Lietuvos kaimuose. Tik žmonės nežino jos pavadinimo. Vienok ganėtinai populiari visame pasaulyje. Net turi atskirą puslapį Wikipedijoje:
http://en.wikipedia.org/wiki/King_Edward_potato

Bulvė pailga, su paraudonavimais.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Tre Lie 03, 2013 9:47 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Prikabintas failas:
Reichskanzler-IMG_0034.JPG
Reichskanzler-IMG_0034.JPG [ 22.08 KiB | Peržiūrėta 12528 kartus(ų) ]


Miltinga puiki bulvė. Reichskanzler. Buvau atsirinkęs prie mėgstamiausių, bet kadangi sunku auginti DAUG veislių, tai iš asortimento pašalinau.

Prikabintas failas:
reichkanzler.jpg
reichkanzler.jpg [ 16.12 KiB | Peržiūrėta 12528 kartus(ų) ]


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Ket Lie 04, 2013 9:12 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Prikabintas failas:
Eggeblomme-K.jpg
Eggeblomme-K.jpg [ 37.66 KiB | Peržiūrėta 12515 kartus(ų) ]


Dar viena man patikusi veislė Eggeblome. Skani. Ją taip pat parsisiuntėm iš vokiško puslapio http://www.kartoffelvielfalt.de ir jos kaip ir Violettos nėra internete ir Europotato duomenų bazėje. Bet rašoma, kad sena veislė, kilusi iš Danijos. Auginčiau, jei atliekamos vietos ir laiko turėčiau. :)

P.S. Radau šią veislę Europotato duomenų bazėje, tik vadinasi Aggeblomme:
http://europotato.org/display_descripti ... Aggeblomme


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Šeš Lie 06, 2013 9:00 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Dar apie kitas bulves iš Vokietijos, kurias parduoda http://www.kartoffelvielfalt.de.

Nors sakoma, kad skonis subjektyvus dalykas, tačiau bulvių degustacijose pastebime ir tam tikras tendencijas. Net neišlavinto skonio žmonės maždaug vienodai pasako, kurios bulvės vertos dėmesio, o kurios ne. Taigi mano subjektyvus požiūris į tos svetainės bulves.

Visas testavau be jokios druskos ar aliejaus. Tiesiog pakeptas be nieko ir, kitu variantu, pavirtas be nieko. Kai kurios atkrito vien pabandžius, o kitas auginau. Iš jų vėlgi pasilikau tik skaniausias.

Reichskanzler - kaip rašiau viršui - puiki bulvė. Miltinga, balta, gerai kvepia.
Andretta - milting, gelsva, kvapas geras.
Mayan gold - rašiau jau, kad viena geriausių bulvių.
Emma - sviestinė, gelsva, kreminė, tirpsta burnoje kaip kremas, o ne subyra. Kepimui tinka labiau nei virimui, bet beskonė.
Bamberger - vandeninga, nėra skani virta, kepta normali, bet "ne kažką" kaip jaunimas sako.
La Bonnotte - miltinga, sukrentanti, malonus skonis, stiprus kvapas. Išskirtinis skonis keptos.
Aura - vandeninga, bet maloniai. Nėra skani. Forma graži. Kepta - ne ne ne ne...
Roseval - kreminė, vandeninga, tirpsta burnoje kaip kremas. Kastuvo skonis išliko, galbūt nuo odelės.
Eggeblome - geltona, miltinga, sukrentanti, skani bulvė.
Angelner zapfen - stiprus riešutų skonis, vandeninga. Rūgštus prieskonis. Kepta normali, bet "ne kažką"
Mehlige Muhlvientler - kreminė, bet skani, bet neauginčiau. Kepta - plius/minus.
Rosa Tanenzaphen - pailga, skani, kreminė, bet ir miltinga, geresnė už Cerise, auginčiau. Kepta - stiprus kvapas, riešutų skonio.
Christa - geltona, vandeninga, kreminė, nelabai skonis. Minusas.
Linda - fui, kastuvo skonio.
Achersegen - kreminė, miltinga, skani, geltona. Kepta - vandeninga, nelabai skani.
Violetta - miltinga, mėlynas vidus, skani.
Blue salad potato - miltinga skani bulvė.
Blaue Anelliese - tamsiai violetinė. Mėlynas sviestas. Visos šios mėlynos neblogos, bet man Blue Kongo vis tiek skaniausia.
Rode Erstling - vandeninga, negera. Kepta neskani.
Desiree - gelsva, miltinga, skani. Kepta - puiki bulvė. Vienas minusas, kad jos pilnas visas pasaulis. Nusibodo.
Sieglinde - gera, skani bulvė, graži, šviesiai geltona, miltinė. Kepta neskani.
Bintje - tirpsta burnoje, skonio nėra, miltinga, bet tiktų bulvių košei.
Naglerner Kipfler - geltona, riešutų skonio, miltinga, bet ir sviestinė kartu. Kepta nelabai skani, bet reikėtų dar kartą pabandyt, gal neteisingai iškepė.
Cilena - slėpkitės su vandeningom! O kepta gavosi skani, gal dėl to, kad didelė ir gerai iškepė.
Hansa - puiki geltona miltinga bulvė.
La Ratte - skani, miltinga, deja, mažytė. Geltona, lipni. Kepta - maloni.
Linda Rosti - mažiukė, bet miltinga skani, ganėtinai skani. Kepta stebuklingo stipraus kvapo, gal sėkmingai prisviko? Vidus nelabai kvepia. Vertinu kaip normalią bulvę.
Mayan Twilight - kaip rašiau - labai skani, įdomi.
Mandelkartofel - miltinga, geltona (sutižo beverdant), nesudėtingas švelnus skonis, gera išvaizda, didelės pakankamai. Kvepia gilių kava, stiprus įdomus kvapas.
Rote Emmalie - raudona, vanduo, truputį miltinga, bet skonis nelabai. Kepta - tik dėl grožio auginti, nes raudona.
Hela - šviesiai geltona, sutirpsta burnoje, minkšta labai, bekvapė, pusiau miltinė. Kepta - skani normali bulvė, beskonė, tirpsta burnoje.
Ora - miltingos labai, šviesiai gelsvos, skanios. Kepta - labai skani.
Heideniere - geltona, miltinė, sviesto skonio. Skani miltinga bulvė.
Attica - kreminė, vandeninga, nėra skani, kreminės spalvos. Kepta - ne bulvė.
--------------------------
Tos pačios bulvių veislės aprašytos tame tinklapyje kur parduoda va taip (ačiū moteriai iš kito GŽ forumo, kad išvertė iš vokiečių kalbos):

1.Blue Salad Potato Bioland-Speisekartoffeln
Škotiška veislė, veislės senumas nežinomas, dažniausiai tvirtai išverdanti(nesubyranti virimo metu), mėlyna odelė ir mėlyas vidus, ovaliai apvalūs gumbai, stiprus bulvės skonis, vidutiniškai ankstyvos, tinka salotoms, virtos, virtos su lupenomis

2.Bamberger Hörnchen Bioland-Speisekartoffeln
1870 m. Bambergo rūšis, tvirtai išverdanti, geltonai rožinė odelė ir gelonas vidus, ragelio formos gumbai,labai gero, pikantiško skonio, vėlyvos, tinka salotoms, virtos, virtos su lupenomis

3.Mehlige Mühlviertler Bioland-Speisekartoffeln
Austriška veislė, veislės senumas nežinomas, miltingai išverdančios, geltona odelė, geltonas vidus, apvalus gumbas, stipaus, kreminis skonis, vidutiniškai vėlyvos, tinka virtos, piurė, keptos

4.Naglerner Kipfler Bioland-Speisekartoffeln
Austriška 1956 m. veislė, tvirtai išverdanti, odelė ir vidus geltonas,gumbas pailgas, labai gero, kreminio skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka salotoms arba virtos

5.La Ratte Bioland-Speisekartoffeln
Dar vadinamos Asparges,Prancuzija 1872, tvirtai išverdanti, odelė ir vidus geltonas, pailgas ir ragelio formos gumbas, labai gero, riebaus skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka salotoms arba virtos su lupenomis

6.Rosa Tannenzapfen Bioland-Speisekartoffeln
Dar vadinamos Pink fir Apple, Anglija 1850, tvirtai išverdanti, odelė ružava, geltonas vidus, pailgas ir ragelio formos gumbas, labai gero, pikantiško skonio, vėlyvos, tinka salotoms arba virtos su lupenomis


7.Roseval Bioland-Speisekartoffeln
Prancūzija 1950, išvirusi tvirta, raudona odelė ir geltonas vietomis šiek tiek ružavas vidus, paiilgi ovalūs gumbai, gero, kreminio skonio, vidutiniškai vėlyvos, tinka salotoms arba virtos su lupenomis


8.Emma Bioland-Speisekartoffeln
Jų pirmoji rūšis, Barumas 2000, išvirusi tvirta,lygi geltona odelė ir geltonas vidus, pailgi šiek tiek ragelio formos gumbai, pikantiško, gero, aromatinio skonio, vidutiniškai vėlyvos, , tinka salotoms, virtos, su lupenomis


9.Linda Bioland-Speisekartoffeln
Karalienė vokiškų bulvių, vokietija 1974, išvirusi tvirta,lygi geltona odelė ir geltonas vidus, pailgai ovalūs gumbai, labai gero kremino skonio, vidutiniškai ankstyva, gerai laikosi, tinka salotoms, virtos, su lupenomis, skrudintos

10.Blauer Schwede Bioland-Speisekartoffeln
Dar vadinamos Blue Congo, tiksli kilmės vieta ir metai nežinomi, dažniausiai išvirusi tvirta, mėlyna odelė ir mėlynai violetinis vidus, apvalūs gumbai, stiprus bulvės skonis, vidutiniškai ankstyvos, tinka salotoms, virtos, su lupenomis, keptos


11.Rode Erstling Bioland-Speisekartoffeln
Dar vadinamos Red Duke of York, Škotija 1942, dažniausiai išvirusi tvirta, miltinga, raudona odelė ir geltonas vidus, gumbai apvalūs, malonaus, gero, kreminio skonio, ankstyvos, tinka virtos ir piurė


12.Sieglinde Bioland-Speisekartoffeln
Vokietija 1935, išvirusi tvirta, vidus ir odelė geltona,pailgai ovalūs gumbai, malonaus, stipraus bulvių skonio, ankstyvos, tinka salotoms,virtos itr su lupenom.


13.Ackersegen Bioland-Speisekartoffeln
Vokietija 1929, miltingos,vidus ir odelė geltona, apvalūs gumbai, labai gero, sviestinio skonio, vėlyvos, tinka gaminti piurė ir kepti


14.La Bonnotte Bioland-Speisekartoffeln
Prancūzijos bulvių karalienė, Prancūzija, Noirmoutier sala, metai nežinomi, dažniausiai išvirę tvirtos, geltona odelė ir vidus, apvalus su truputėlį įdubusiomis akutėmis,labai gero, kreminio, puikaus, tiesiog burnoje tirpstančio skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka virtos, su lupenomis, bulvių salotoms.
Ir dar radau:
„Tai ne tik brangiausios, bet ir pačios rečiausios daržovės Pasaulyje. La Bonnotte patiekiamos tik aukščiausios klasės restoranuose, o jų paruošimo receptai yra kruopščiai slepiami. Teigiama, kad šias bulves tinkamai paruošti gali tik labai talentingi virėjai.“


15.Violetta Bioland-Speisekartoffeln
(Kadaise vadinosi Blaue Elise)iš Barumo, 2004,išvirusi tvirta, mėlyna odelė, šviesiai violetinis vidus, apvalūs gumbai,malonaus, stipraus bulvių skonio,vidutiniškai ankstyvos, tinka virti, su lupenom arba piurė.

16.Reichskanzler Bioland-Speisekartoffeln
Vokietija, 1930, miltingos,šviesiai raudona odelė ir šviesiai gelsvas vidus, apvalūs gumbai, švelnaus, paprasto skonio, vidutiniškai vėlyvos, tinka virti, su lupenom, piurė arba kepti, tvirta veislė

17.Rote Emmalie Bioland-Speisekartoffeln
Barumas 2004, dažniausiai išvirę tvirtos, lygi raudona odelė, raudonas vidus, pailgai ovalūs gumbai, vidutiniškai ankstyvos, gero, pikantiško skonio, tinka salotoms, piurė arba su lupenom

18.Hela Bioland-Speisekartoffeln
Vokietija 1964, dažniausiai išvirusi tvirta, miltinga, vidus ir odelė geltona, ovalūs gumbai, švelnaus bulvių skonio, labai ankstyva, tinka virti, kepti ir gaminti piurė

19.Adretta Bioland-Speisekartoffeln
Vokietija 1975, miltingos, vidus ir odelė geltona, apvalūs gumbai, pikantiško, stipraus bulvių skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka daryti piurė ir kepti


20.Heideniere Bioland-Speisekartoffeln aus der Umstellung für den Ökolandbau, 2. Jahr
Vokietija 1954, išvirusi tvirta, vidus ir odelė geltona, pailgi gumbai, pikantiško, riebaus skonio, vidutiniškai ankstyva, tinka su lupenom ir bulvių salotom.

21.Desiree Bioland-Speisekartoffeln
Olandija 1962, išvirusi tvirta, raudona odelė ir geltonas vidus, ovalūs gumbai, vaisinio, sultingo skonio,vidutiniškai ankstyva, tinka kepti, virti ,su lupenom ir Schweizer Rösti( čia tikriausiai koks tai patiekalas išsiverčia kaip šveicarijos gruzdintos)


22.Mayan Gold Bioland-Speisekartoffeln
Škotija 2001, greitai išverdanti, vidus ir odelė geltona, pailgi gumbai, nepakartojamo, saldaus- riešutų skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka kepti



23.Mayan Twilight Bioland-Speisekartoffeln
Dar vadinama Marzipankartoffel, nauja škotiška veislė, greitai išverda, raudona odelė su geltonom autėm, geltonas vidus, pailgai ovalūs gumbai su marcipanų skonio kvapu,vidutiniškai ankstyva,

24.Blaue Anneliese Bioland Speisekartoffeln
Barumas 2007, dažniausiai išvirusi tvirta, mėlyna odelė ir violetinis vidus, ovalūs gumbai, kreminis skonis, vidutiniškai ankstyvos, tinka salotoms, virti ir piurė


25.Bintje Bioland Speisekartoffeln
Olandija 1910, dažniausiai išvirusi tvirta, miltinga, vidus ir odelė šviesiai geltona, pailgai ovalūs gumbai , švelnaus, kreminio skonio, vidutiniškai ankstyva, tinka virti, kepti ir piurė

26.Mandelkartoffel Bioland-Speisekartoffeln
Laplandija (suomija)1940, dažniausiai išvirusi tvirta, miltinga, vidus ir odelė geltona, panašūs į migdolus maži gumbai, kreminio, malonaus aromatinio skonio, vidutiniškai vėlyvos, tinka virti ir su lupenom

27.Atica Bioland-Speisekartoffeln
Vokietija 1971, išvirusi tvirta, graži geltona odelė, geltonas vidus, ovalūs gumbai, švelnaus, kreminio skonio, labai ankstyva, tinka virti, su lupenom ir kepti


28.Rösti Linda Bioland-Speisekartoffeln
Vokietijos bulvių karalienė, vokietija 1974, išvirusi tvirta,lygi geltona odelė ir geltonas vidus, pailgai ovalūs gumbai, labai gero kremino skonio, vidutiniškai ankstyva, gerai laikosi, tinka salotoms, virtos, su lupenomis, skrudintos


29.Christa Bioland-Speisekartoffel
Vokietija 1975, išvirusi tvirta, malonaus gero skonio, vidus ir odelė galtona, pailgai ovalūs gumbai, labai ankstyva, tinka virtos, su lupenomis arba kepti, Christa reikia valgyti šviežias


30.Aura Bioland-Speisekartoffel
Prancūzija 1951,išvirusi tvirta, vidus ir odelė geltona, gero, tipiško bulvių skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka salotoms, virtos, su lupenomis


31.Eggeblomme Bioland-Speisekartoffel
Danija, metai nežinomi, išvirusi tvirta, vidus ir odelė geltona, apvalūs gumbai, pikantiško, nepakartojamo skonio, vidutiniškai ankstyvos, tinka virtos, su lupenomis, kepti, piurė


32.Ora Bioland-Speisekartoffel
Dar vadinamos Mira, Vokietija 1952, miltingos, vidus ir odelė geltona, apvalūs gumbai, tiesiog gero skonio, lengvo aromato, vidutiniškai ankstyvos, , tinka virtos, kepti, piurė


33.Hansa Bioland-Speisekartoffel
Vokietija 1956, , išvirusi tvirta, vidus ir odelė geltona, ovalūs gumbai, stipraus, gero skonio, vidutiniškai vėlyvos, , tinka virtos, su lupenomis, salotoms


34.Cilena Bioland-Speisekartoffel
Vokietija 1981, , išvirusi tvirta, vidus ir odelė geltona, pailgi ovalūs gumbai, kreminio, lengvai riebaus skonio, ankstyvos, tinka virtos, su lupenom


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Sek Lie 07, 2013 2:15 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Londone labai gerai, nueini į parduotuvę standartinę (tesco ar sainsbury) ir ten kokia penkiasdešimt veislių įdomių bulvių. Paveldo bulvių, įdomių formų bulvių, vertingų bulvių. Žinoma, yra ir visiško šlamšto kaip pas mus. Pavyzdžiui, Melody, Picolo star, Milena negeros bulvės kaip mūsų Vinetos, Lauros ir Presto. Pas mus parduotuvėse apskritai nėra skanių bulvių. Vieną kartą kioskelyje buvau skanių nusipirkęs. Netyčia. Bet daugiau neteko.

Taigi šiandien dvi Sainsburio puošmenos Anya ir Apache. Labai gražios.

Prikabintas failas:
anyapotato.jpg
anyapotato.jpg [ 8.15 KiB | Peržiūrėta 12490 kartus(ų) ]


Anya - pailga su giliomis akutėmis. Normali bulvė. Ypatingo skonio nepatyriau.

Prikabintas failas:
apachepotato.jpg
apachepotato.jpg [ 17.97 KiB | Peržiūrėta 12490 kartus(ų) ]


Pamarginimai kaip veislės Mayan twilight, tai galvojau bus kažkas panašaus. Deja, klydau. Skonis šiaip sau. Auginom abi veisles, bet atsisakėm dėl skonio trūkumo.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Pir Lie 08, 2013 8:51 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Labai gerai pažiūrėti ne tik egzotikos, bet ką ir mūsų kaimynai augina. Kaimynai turi panašų klimatą, todėl bulvės pritaikytos Lietuvai. Jau vien dėl to vertingos.

Lenkų 130 bulvių veislių su aprašymais (ypač svarbu derlingumas):
https://www.google.lt/url?sa=t&rct=j&q= ... 5608,d.bGE

Tos pačios veislės ir pažymėta skonio laipsnis:
http://piorin.gov.pl/cms/upload/IP%2020 ... rdzona.pdf


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Ant Lie 09, 2013 7:39 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Pastudijavau lenkų bulves. Pagal derlingumą ir pagal skonį atrinkau.

Tonos iš hektaro:
Gwiazda 53,7
Hubal 51,2
Ignacy 54,0
Ametyst 64,4
Bartek 54,4
Bondeville 52,6
Folva 51,5
Igor 53,1
Jurek 55,6
Jutrzenka 50,7
Legenda 50,2
Orchestra 50,3
Oberon 53,1
Stasia 55,6
Tetyda 56,7
Zebra 50,8
Jelly 50,2

Pagal skonį:
Arielle 7,3
Berber 7,3
Denar 7,2
Velox 7,5
Altesse 7,1
Amora 7,2
Annabelle 7,5
Augusta 7,1
Eugenia 7,1
Ewelina 7,2
Nora 7,2
Oman 7,5
Vineta 7,1
Almera 7,1
Benek 7,1
Cekin 7,2
Ditta 7,1
Jurek 7,2
Meridian 7,3
Pirol 7,4
Raja 7,3
Ramos 7,2
Sante 7,3
Satina 7,5
Tetyda 7,4
Victoria 7,2
Zebra 7,2
Jelly 7,5
Medea 7,5

Kas turi ryšių su Lenkija? Norėčiau pabandyt kai kurias veisles. :) Arba kooperuokimės ir kartu atsivežam.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Bulvių veislės
StandartinėParašytas: Tre Lie 10, 2013 9:53 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Lietuvių bulvių aprašymai. Skonis nurodytas labai aukštas.
http://www.vatzum.lt/uploads/documents/ ... stikos.pdf


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 63 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 0 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007