Gamtinė žemdirbystė

Dalinamės patirtimi apie gamtai draugiškus ūkininkavimo būdus
Dabar yra Ket Kov 28, 2024 10:35 pm

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 3 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Prieskoniai
StandartinėParašytas: Ant Lie 09, 2013 8:10 am 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Gamtinėje žemdirbystėje prieskoniai nereikalingi. Štai toks įdomus faktas. :) Gamtinės žemdirbystės produktai patys iš savęs yra skanūs ir kvapnūs, todėl pridėti skonio nereikia.

Kvapnūs ir skanūs GŽ produktai yra todėl, kad auga gamtoje, ekosistemoje ir gauna iš gamtos šiuos dalykus. Kitas, mokslinis paaiškinimas, po mulčiu gyvena daug mikroorganizmų, kurie ir gamina bioaktyvias medžiagas - aromatą ir skonį.

Kaip prieskonį mes naudojame česnaką ir svogūną. Tiesiog kepi bulves ar darai troškinį, tai česnakas ar svogūnas priklauso. Tačiau galima ir be jų.

Su pertrūkiais jau kelis metus valgome GŽ maistą. Ir nei druskos, nei pipirų, nei kokių kitų prieskonių nereikia. O štai jei išvažiuojam į kelionę, kur nėra galimybės turėti savo maisto, tada prieskonių tikrai reikia, nes net ekologiškas maistas yra neskanus. Deja. Kelionėse ar kai į miestą išvažiuoju su reikalais, tai prieskonius vartoju.

Kitas dalykas - maisto paprastumas. Jei supjaustai viską smulkiai ir sumaišai, tai vieni skoniai numuša kitus. Į žaliavalgišką kokteilį galima pridėti net karčių žolių ir lapų, kurių paprastai neįmanoma valgyti. į salotas taip pat galima pridėti žolių, kurių nesugebėsi suvalgyt pavienių. Tačiau susimaišę žolės įveikia vienos kitų skonius ir kas nevalgoma jau pasidaro valgoma. Maišymo blogybė tame, kad dingsta ne tik kartūs ir nemalonūs skoniai, o dingsta ir pats skonis.

Tarkime supjaustome daržoves ir išverdame įprastą sriubytę. Sriubytės skonis priklausys nuo skonių visumos. Gaunasi toks birzgalas, kurį, jei nelabai gavosi galima paskaninti prieskoniais. Kitas sriubytės variantas - supjaustom tas pačias daržoves dideliais gabalais. Kas atsitinka? Kai valgom tokią sriubą, tai paimam didelį gabalą bulvės, kitą kartą didelį gabalą morkos, kitą kartą - kopūsto. Ir... jaučiame bulvės skonį, morkos skonį... Ne sriubos skonį, o kiekvieno produkto atskirai. Ta bulvė jau gali būt pamirkyta sriuboje, tai turėti morkos prieskonį, ar svogūno prieskonį, bet skonis išlieka. Jauti bulvės skonį.

Aukšto lygio restoranuose kai kurie produktai kepami ar verdami atskirai, kad išlaikytų savo skonį ir tik po to sumaišomi. Arba produktai kepami atskirai, bet su kažkuo kas pridėtų prieskonį ir po to sumaišomi. Tarkime troškinys gali būti toks - bulvės, morkos, kopūstas, šparaginės pupelės, svogūnas, česnakas, sviestas... Viską sumaišom, paverdam ir gaunasi troškinys. Tačiau galima virti atskirai. Kopūstus su bulve verdam, kad bulvė įgautų švelnų lengvą skonį, o morkytes pakepinam su svogūnėliais. Sumaišom su jau padarytais bulve ir kopūstu. O šalia ar ant viršaus padedam šparaginių pupelių pakeptų su česnakais. Pirmu atveju gauname tokį ganėtinai beskonį patiekalą. Antru atveju jausime atskirai bulves, morkas jausime atskirai ir šparaginės pupelės turės atskirą savo skonį.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Prieskoniai
StandartinėParašytas: Ant Lie 09, 2013 4:16 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bal 02, 2013 2:41 pm
Pranešimai: 209
O druską naudojat?

Ir pvz krapus, petražoles ir pan.? Jie gi irgi joks maistas, o labiau prieskonis.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Prieskoniai
StandartinėParašytas: Ant Lie 09, 2013 7:47 pm 
Atsijungęs

Užsiregistravo: Ant Bir 12, 2012 6:42 pm
Pranešimai: 3283
Miestas: Ukmergės raj.
Sakau - jokių prieskonių nereikia, nes maistas ir taip skanus.

Nevartojam nei druskos, nei krapų, nei petražolių, nei pan. Vartojam juos kai valgom ne savo maistą (kelionėse ar pan.).


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 3 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 2 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
POWERED_BY
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007